онлайн казино Украины

Наші депутати, схоже, люблять борщ і поблажливі до… домашніх тиранів

Наші депутати, схоже, люблять борщ і поблажливі до… домашніх тиранівДомашнім тиранам, садистам та ґвалтівникам на Чернігівщині стане непереливки, щойно у нас ратифікують підписану 5 років тому Стамбульську конвенцію. Це Конвенція Ради Європи про запобігання насильству щодо жінок і домашньому насильству та боротьбі з цими явищами.
Про це заявили сьогодні, 6 липня, під час прес-конференції заступник голови – керівник апарату облдержадміністрації Наталія Романова, заступник голови громадської організації «Центр «Жіночі перспективи» (Львів) Марта Чумало, заступник директора Навчально-наукового інституту історії, етнології та правознавства імені О.М. Лазаревського ЧНПУ імені Т. Г. Шевченка, радник голови ОДА з гендерних питань Лариса Юда та старший інспектор управління превентивної діяльності ГУНП в області Марина Нітченко.
За словами першої, ратифікація Стамбульської конвенції може бути тим лакмусовим папірцем, який покаже, наскільки готове наше суспільство до сприйняття та виконання цивілізаційних стандартів Європи.
«Коли вона стане частиною нашого національного законодавства, то буде лише перший крок, - зазначила Наталія Романова. – Далі нам треба змінювати ментальність суспільства, саме сприйняття жінки, її ролі в ньому. Тим більше, що в дитини, що зростає в родині, де є звичним насилля, виробляється стереотип. Хтось ламається зовсім, а хтось із жертв згодом перетворюється сам на ґвалтівника, бо не бачить іншої моделі поведінки».
Як наголосила Наталія Романова, впровадження Стамбульської конвенції дасть можливість запобігти не лише фізичному та сексуальному насильству.
«Коли чоловік каже жінці: «Сиди вдома, не йди на роботу, ти маєш варити борщ», то мало хто замислюється, що згідно з цим документом Ради Європи, це є одним з видів психологічного насилля. Дружина може плакати в подушку, а за 20 років зрозуміти, що не змогла зреалізуватися у житті. Я не закликаю жінок відмовлятися варити борщі, це потрібно, але я закликаю наших чоловіків сприймати жінку, як особистість, а не як додаток до свого комфорту», - сказала заступник голови ОДА.
На думку Лариси Юди, втілення Стамбульської конвенції змусить державу створити такі умови, «кожна жінка, дитина, родина почувалася захищеною, в затишку».
«Хочеться сподіватися, що після ратифікації йтиметься вже не про подолання наслідків насильства над жінками, а про попередження та профілактику», - зауважила вона.
Марина Нітченко констатувала, що діючий закон про попередження насильства в сім’ї, на жаль, не відповідає вимогам часу, вимогам жінок і чоловіків.
«Ратифікація Стамбульської конвенції буде рушійною силою, щоб зсунути з «мертвої точки» те, що є зараз, - з надією виголосила вона. - Сьогодні законодавче поле не дає нам нормально діяти для забезпечення прав людини. Вже зараз ми готові реагувати не лише юридично, як правоохоронна структура, але й інформувати суспільство і громаду про зрушення в цій сфері. Віримо, що останні будуть позитивними».
На жаль, парламент не поспішає з ратифікацією.
«Ми відчуваємо гальмування цього процесу. Верховна Рада декларує підтримку гендерних ініціатив, а де-факто ігнорує їх. Наші депутати більше цікавляться глобальними питаннями. Але ми поставимо перед ними завдання ухвалити ратифікацію в цій каденції», - пообіцяла Наталія Романова.
Є й інша причина гальмування – нестача грошей.
«Ратифікація вимагає переформатування всієї системи, а зміни – капіталовкладень, - звернула увагу журналістів Марта Чумало. - Створити нову систему послуг є дуже складно для держави. У європейців є чіткі параметри, за якими будуть замірятися соціальні стандарти. Наприклад, на кожні 10 тисяч населення має бути одне місце в притулку для потерпілої жінки та двох дітей. Нині в Україні є лише 2 спеціалізовані притулки. Присутні також вимоги до «гарячих ліній», надання психологічних, медичних, юридичних послуг. Найголовніша позитивна зміна – дитина-свідок насильства прирівнюється до жертви. Патрульний поліцейський, не чекаючи рішення суду, зможе виписати нагальний охоронний припис, який закриє доступ кривднику до домівки потерпілої та наближатися».

Добавлено: 7-07-2016, 09:59
0
0

Похожие публикации


Наверх