онлайн казино Украины

Атрошенко про ринок землі: Треба піднімати ставки

Атрошенко про ринок землі: Треба піднімати ставкиМер Чернігова Владислав Атрошенко висловив свою позицію щодо можливого початку вільного продажу землі в Україні. Каже, що це його суб’єктивні особисті думки.

Проте, питання настільки важливе, що промовчати не можна.

- Що ми маємо вже зараз, ще не маючи прийнятого закону? За моїми оцінками звістка про прийняття закону про продаж землі призведе до зупинки вкладень у розвиток інфраструктури всіма аграрниками. Це мінус приблизно 100 мільярдів інвестицій у 2019-2020 роках на будівництво елеваторів, ферм, купівлю комбайнів, будівництво житла тощо.

По-друге, ніхто чітко не надає відповідь, що буде після прийняття цього закону з бізнесом, який зараз обробляє землю. Це не обов’язково великий бізнес, може бути малий і середній, у якого кредити, майно під заставою, це також і робочі місця.

Наступне практичне питання, думки у власників паїв різні: одні хочуть продати свій пай, інші ні. У підсумку, не будуть сформовані ділянки для обробки, поле у результаті виглядатиме як шахова дошка, допоки за 2-3, а може і 5 років не сформуються нові ділянки. Це, у свою чергу, призведе до спаду виробництва. За моїми оцінками, недоотримаємо однієї третини валу зерна.

Навіть якщо у законі пропишуть пріоритетне право купляти землю для українців, то таке обмеження дуже легко обійти у законний спосіб, приміром віддати акти в управління іноземній компанії, - каже Атрошенко.

Пропонує, якщо вже ринок відкриється, підняти цінову планку і одразу запросити світових гравців: Китай, Об’єднані Арабські Емірати, США. Вони, конкуруючи, піднімуть ціну землі до 20-30 тисяч доларів за гектар, а не 1000 доларів як зараз.

Іще однією умовою може бути, приміром, вирішення питання з подіями на сході. І одночасно виділення України 30-40 мільярдів доларів на відновлення інфраструктури. Чи навіть ставити вимогу надати нам членство в Євросоюзі.

  • 0
Добавлено: 26-09-2019, 09:00
0
638

Похожие публикации


Наверх