онлайн казино Украины

Чернігівські підприємці: збільшувати «мінімалку» так різко – загнати бізнес у «тінь»

Чернігівські підприємці: збільшувати «мінімалку» так різко – загнати бізнес у «тінь»Різке підвищення мінімальної зарплати не просто матиме катастрофічні наслідки для малого та середнього бізнесу, але й призведе до зростання безробіття на Чернігівщині.
Такого висновку дійшли депутати місцевих рад, чиновники, лідери бізнес-асоціацій, підприємці та профспілкові діячі, що стали учасниками круглого столу "GRUZ 3200 - рятувальний круг чи камінь на шию", який сьогодні у Чернігові провела громадська організація "Сяйво Сіверщини".
Надзвичайно емоційною була керівник Чернігівської міської профспілки підприємців Олена Варнакова.
«Хай вони (урядовці) ті 3200 гривень засунуть собі в одне місце, – обурювалася вона. – Таке рішення не можна виконати. Це – грабунок, розбій. Уряд над нами просто знущається. Колись закликали бізнес виходити з «тіні», а тепер доведеться закликати повертатися в ту саму «тінь». У нас у місті 100% дрібних підприємців виживають лише за рахунок субсидій. Якщо ж їм зараз порахують 2 мінімальні зарплати, вони одразу «злітають» із субсидії».
Начальник управління праці та соціального захисту населення Новозаводської райради Чернігова Ірина Марчук заперечила проти останньої тези.
«На розмір субсидій в опалювальному сезоні 2015-2016 року подвоєння суми мінімальної зарплати не вплине, – запевнила вона. – При обрахунку береться до уваги попередній рік. Як ми підраховували, підвищення зарплати вплине всього лише на суму субсидій у 2018-2019 роках.
Вона не приховувала: підвищення «мінімалки» підштовхне роботодавців до масових скорочень працівників.
Як і багато її колег, голова організації «Асоціація підприємців та підприємств малого і середнього бізнесу Городнянського району» Олена Яцкова сипала вбивчими фразами.
«Єдиний вихід для нас – скорочення працівників, - заявила вона. – Після падіння курсу гривні обіг моєї компанії (виручка) зменшився на 38 відсотків. Тобто, це навантаження розглядається дуже критично. Які акції не проводь, кого не залучай до реклами і заохочення, у нас не буде такої виручки, яку слід мати при подвоєнні «мінімалки». В моєму магазині черги лише в день, коли дають гроші на дітей. Простіше працювати півдня».
Як розповіли керівник ГО "Сяйво Сіверщини" Олена Березинець та юрист Дмитро Шпак, експерти всеукраїнського об`єднання підприємців малого та середнього бізнесу «Фортеця» запропонували до розгляду «альтернативні компенсації» замість шокових умов для бізнесу, які створило урядове рішення.
«Йдеться про те, аби збільшувати мінімальну зарплату рівними частинами, наприклад, щокварталу на 20 відсотків. Слід також передбачити перерозподіл витрат на оплату праці, аби половину обов`язкових платежів сплачував роботодавець і половину – найманий працівник. Необхідно зменшити ставку єдиного соціального внеску до 18 відсотків, провести всеукраїнський бізнес-форум та парламентські слухання з цього питання», - наголосив Дмитро Шпак.
З певними змінами ці тези увійшли до резолюції круглого столу, яку адресували і мають надіслати до Президента, уряду та парламенту.

Добавлено: 23-11-2016, 10:34
0
0

Похожие публикации


Наверх