онлайн казино Украины

Історія з покинутими об’єктами «Домобудівника» завершиться щасливо, - чернігівська мерія

Історія з покинутими об’єктами «Домобудівника» завершиться щасливо, - чернігівська меріяУ місті Чернігові на одне вогнище соціальної напруги стає менше. З липня цього року після кількарічної перерви почало відновлюватись будівництво багатоквартирного дому збанкрутілого підприємства-забудовника ПАТ «БК «Домобудівник». Кілька десятків чернігівських сімей, які заплатили за свої майбутні квартири наперед, знову мають надію і готуються до новосіль.
Вчора, 9 серпня, Чернігівський міський голова Владислав Атрошенко побував на підприємстві, де відновлено виробництво стінових панелей для цього дому, та на самому будівельному майданчику за адресою вул. Глібова-Красносільського, 2. Там він поспілкувався з журналістами та з майбутніми мешканцями.
У ході цих зустрічей мер міста розповів їм про шлях до порятунку підприємства, пошуки інвестора та бачення майбутнього.
«Невидима» частина шляху до відновлення
Владислав Атрошенко:
- Справа відродження цього виробництва складалася з двох етапів. Коли я прийшов на посаду міського голови, то намагався загальмувать ті процеси, які в першу чергу були в думках у арбітражних керуючих, банку-залогоутримувача і суддів. Процес банкрутства тривав дуже довго і багато хто намагався щось зрізать-продать, задовольнити вимоги кредитора і закрити це питання, не враховуючи ні інтересів виробництва, ні інтереси тих людей, які внесли пайові внески за квартири.
Кілька разів мої заступники їздили в банк, вмовляли не спішити, дисконтувати суму заборгованості хоча б наполовину. Велися розмови з арбітражним керуючим стосовно того, щоб зорієнтуватися на санацію, на пошук інвестора. Відверто скажу, що ті самі розмови велися з судом. Я переконував, що ми спрямуємо цей процес у конструктивному напрямку: на пошук інвестора, реальну санацію і відновлення. Це була та невидима частина роботи, на яку пішло до півроку.
Інвестор, якого нам вдалося сюди залучити – це мій колега ще по 4 скликанню у Верховній Раді України, і зараз народний депутат України Сабашук Петро Павлович. Він має такий саме домобудівний комбінат у Запоріжжі. Але він вже пішов уперед технологічно: зводяться будинки з іншою висотою стелі, з іншими розмірами вікон, з іншим конструктивом щодо теплозбереження.
Декілька разів він приїздив у Чернігів. Ми садили за стіл переговорів його і «Укрсівербуд», у якого теж були свої інвестиційні плани. Але профіль "Укрсівербуду" – будівництво з цегли. Виробництво плит йому не потрібне. А нам – і мені як міському голові – було важливо знайти саме того інвестора, який і добудує, і відновить це виробництво з робочими місцями для чернігівців.
Ситуація сьогодні
З початку липня після трирічної перерви відновило роботу одне з виробництв колишнього «Домобудівника», де виготовляються будинкові панелі. За словами начальника цього виробництва Олександра Сивирина, обладнання тут було збережене. Це дозволило швидко запустити цех, на роботу до якого набрані як колишні, так і нові працівники. Робітників у цеху поки що 20. Заробітна плата вже виплачена; зараз вона у всіх однакова – 4 тис грн.
Аби добудувати дім на Глібова-Красносільського, 2, потрібно загалом 150 панелей. Зараз виробляється 5-6 панелей на день, сьогодні роботі - панельні блоки вже для восьмого поверху. «Фактично, в серпні ми закриємо всі 9 поверхів», - каже він.
Владислав Атрошенко представив журналістам і майбутнім мешканцям нового директора ТОВ «Чернігівський домобудівний комбінат» Костянтина Володимировича Рудя. Він із Запоріжжя, переїхав у Чернігів з сім’єю, квартиру зараз винаймає. Місто допомогло влаштувати його дітей до садочка та школи.
Костянтин Рудь:
- Перші наші робітники прийшли сюди на початку липня. Звичайно, за 3 роки було багато бажаючих винести звідси все. Але завдяки, зокрема, і останньому керівнику санації Олександру Бандолі, його порядності, ці обладнання і виробничі потужності були збережені, що дозволило нам запустити процес швидко.
Тих панелей, які ви зараз бачите, буде вироблено рівно стільки, скільки потрібно для закінчення будинку по Глібова-Красносільського. Ми це робимо, аби в першу чергу зняти соціальну напругу і нарешті передати квартири людям, які за них сплатили гроші.
До кінця цього року має буде закінчена повністю перекрита «коробка». Далі – оснащення та оздоблювальні роботи. Квартири плануємо віддати людям до вересня наступного року. Це 90 квартир.
Далі розпочнеться реконструкція цього виробництва.
«Панельне домобудування в Чернігові збережеться»
Владислав Атрошенко:

- Усього в цьому будинку 90 квартир різного планування, і не збудовано було 40 з них. Тепер десятки людей отримають своє житло.

Далі інвестор планує переоснащення виробництва для випуску більш сучасних плит. Логістика дозволяє йому випускати їх як для Чернігова, так і для Києва та Київської області. Якщо справи підуть так я планується, тут будуть працювати 500 чоловік. Це буде базове виробництво.
Костянтин Рудь:

- Панельне домобудування в Чернігові на базі цього виробництва збережеться, але панельні будинки стануть зовсім іншими. Наприклад, у тому, що стосується енергозбереження. Сьогодні люди, які живуть у наших сучасних будинках, платять за опалення 4 гривні на квадратний метр. Тобто квартира у 100 м² за зиму сплатила 400 грн. Так, буде дорожчати газ, але вони сплатять 800 грн. Це металопластикові вікна, це вентильований фасад, яких у будинках тут ще не було, це індивідуальне опалення. Ми будемо рухатися вперед, і ви побачите зовсім іншу якість будинків.

Добавлено: 13-08-2016, 10:22
0
0

Похожие публикации


Наверх