онлайн казино Украины

Житлово-кримінальна мафія «рулить»?

Житлово-кримінальна мафія «рулить»?Чверть століття, 25 років, у Чернігові процвітає явище, означене в Кримінальному кодексі України як шахрайство, фіктивне підприємництво, підроблення документів.
Щомісяця одна дивна організація збирає з жителів 125 багатоповерхових будинків кошти, не маючи на це права. За рік виходить близько 9 мільйонів гривень, використання яких неможливо перевірити. Бо жоден контролюючий орган не має туди доступу.
Як таке може бути? Адже існують правоохоронні органи і міська влада? Відповідь одна: або це масовий гіпноз, або – організоване злочинне угруповання.
Невже гіпноз?
Із 1991 року, відколи в Чернігові замість кооперативного ЖЕКу створили Об’єднання житлово-будівельних кооперативів (ОЖБК), назбиралося інформації на кілька кримінальних проваджень. Наразі міська поліція розслідує два – про підроблення документів, які дають змогу керманичам ОЖБК розпоряджатися чужою власністю, як своєю.
Серед найцікавішого – незаконні підвищення собі зарплат, приватизація кооперативної власності, що дуже нагадує крадіжку спільного майна, маніпуляції зі статутом, що дають змогу стороннім людям дешево скупити кооперативну нерухомість. Цікавинок багато, більше двох томів. Але за рік і чотири місяці у міської міліції-поліції не дійшли руки до розслідування структури, схожої на злочинне угруповання. А в міській прокуратурі так «наглядали» за першим кримінальним провадженням, що цілий рік номер статті, за якою нібито розслідується справа, називали неправильно…
До міського голови Олександра Соколова було написано десятки звернень із проханням про допомогу. Писали і міським депутатам. Але звідусіль отримували відписки. Мовляв, співчуваємо, розуміємо, шкодуємо, але на ОЖБК не маємо ніяких важелів впливу. Якими словами назвати ситуацію? Тільки колективним масовим гіпнозом.
А може, це «кришування»?
Рішенням виконкому міськради №221 від 17.07.1991 р. було скасовано ЖЕК, створений коштами 125 житлово-будівельних кооперативів міста. Замість нього (на його базі) зареєстровано громадську організацію – Об’єднання житлово-будівельних кооперативів (ОЖБК). Рішення власників названого ЖЕКу про його скасування ніде не знайдено. Загальних зборів власників також не було, ніхто не має протоколу. На якій підставі міська влада скасувала ЖЕК і утворила ОЖБК?
Із 1991 р. донині це громадське об’єднання «надає послуги» з обслуговування 125 будинків і прибудинкових територій, не маючи на те відповідних дозволів.
Між тим, обслуговуюче підприємство (за яке видає себе ОЖБК), вступаючи у правові відносини із споживачами, беручи будинки на обслуговування (на баланс), повинне мати акт прийому-передачі, підписаний представником підприємства і всіма власниками квартир у будинках. До акту повинен докладатися довготерміновий план-графік робіт, які планується виконати в цих будинках. Такі вимоги законодавства. Але вони не для керівників ОЖБК: названих документів там немає, і міська влада не втручається.
У 2000 році ОЖБК зареєструвалося як юридична особа. Хто ж виступив засновником цієї структури? Керівництво твердить – 115 кооперативних будинків Чернігова (чомусь не 125). Як таке можливе, коли ці будинки самі не зареєстровані як юридичні особи? У правовому полі їх просто немає, тож і заснувати вони нічого не можуть. Дивина: засновників ОЖБК немає, немає документів про те, що люди передали свої будинки йому на баланс, відсутні договори з квартировласниками про обслуговування будинків і прибудинкових територій. То на якій підставі й за що ОЖБК стягує з чернігівців кошти?
Маю копії документів, за якими виконком Чернігівської міської ради дав дозвіл на оформлення нерухомого кооперативного (спільного) майна (адміністративна будівля площею 491,4 кв. м і майстерня площею 92,5 кв. м)… у приватну власність. Підпис заступника міського голови-керуючого справами виконкому С.Г. Віхрова.
Тим часом, згідно зі ст. 355 Цивільного кодексу України, майно, що є у власності двох або більше осіб (співвласників), належить їм на праві спільної власності (спільне майно). Спільна власність двох або більше осіб без визначення часток кожного з них у праві власності є спільною сумісною власністю (ст. 368 ЦКУ). А в ст. 37 ЗУ «Про кооперацію» вказано: «Власність кооперативних організацій є недоторканною… Забороняється використовувати майно кооперативних організацій на цілі, не пов’язані з їх статутною діяльністю».
Дружба творить чудеса
Робити описане вище без покровителів неможливо. Очевидно, що покровителів і друзів достатньо. Приміром, колишній начальник управління ЖКГ міськради О.А. Лазаренко давав довідки про те, що кооперативні будинки перебувають на балансі ОЖБК, хоча ця організація… не підпорядковується управлінню, і начальник не має доступу до її документів. На підставі цих фіктивних довідок суди приймали рішення на користь ОЖБК.
Колишній начальник міської міліції В. Рапута придумав, що кримінальне провадження проти ОЖБК… перебуває на вивченні в Генпрокуратурі. Хоча воно тихо лежало на Шевченка, 13 і нікуди не відправлялося.
Минулого року на збори представників кооперативних будинків завітала команда чиновників міськради від партії «Батьківщина» на чолі з тодішнім заступником міського голови М. Миргородським, до речі, колишнім міліціонером. Були тут і депутати міськради, і представники Деснянської районної ради. Це при тому, що вони письмово роз’яснюють власникам кооперативного житла, нібито міська влада не має жодного стосунку до кооперативних будинків.
Чому би їм не цікавитися цим об’єктом, якщо засновників ОЖБК юридично немає, приміщення і майно – приватна власність, а щорічна каса – майже 9 мільйонів гривень?
Готується нова крадіжка?
Із 1-го липня скасовуються ЖЕКи і починається хаос. Доки люди розберуться, найновіші кооперативні будинки опиняться в одній кишені. А решта – робіть що хочете.
27-го лютого в ОЖБК заплановані збори, які… скасують ОЖБК і утворять асоціацію ОСББ (об’єднання співвласників багатоквартирних будинків). Керівництво цієї схильної до перевтілень організації каже, що нібито 125 багатоповерхівок воно «не потягне», а обмежиться двадцятьма. Значить, адмінбудівлю, майстерні, гаражі, все майно наживали 125 будинків (12 тисяч власників кооперативних квартир), а тепер усім цим користуватиметься 20 будинків?
Резонне запитання: що робити решті 105 будинкам, якщо для створення ОСББ потрібна інженерно-технічна документація вартістю понад 120 тисяч гривень? ОЖБК не має ні цих документів, ні грошей на її поновлення…
Закони ніхто не скасовував!
Ініціативна група із захисту кооперативної власності Чернігова письмово звернулася до міського голови, його заступника з питань ЖКГ, начальника Управління ЖКГ міськради, до народних депутатів Сергія Березенка і Олександра Кодоли. На збори 27 лютого запросили всіх депутатів міської ради. Адже, відповідно до ст. 15 (Право депутата місцевої ради вимагати усунення порушення законності) ЗУ «Про статус депутатів місцевих рад», вони повинні захистити своїх виборців від чергового зазіхання та їхню власність.
А стаття 138 Житлового кодексу України (контроль виконавчих комітетів місцевих рад за діяльністю житлово-будівельних кооперативів) передбачає: виконкоми місцевих рад здійснюють контроль за діяльністю житлово-будівельних кооперативів, за експлуатацією та ремонтом належних їм будинків. Виконком міської ради має право скасувати рішення загальних зборів чи кооперативу, якщо воно суперечить законодавству.

Добавлено: 26-02-2016, 10:20
0
0

Похожие публикации


Наверх