онлайн казино Украины

Хто відремонтує після вибуху будинок на Горького, 54 ?

Хто відремонтує після вибуху будинок на Горького, 54 ?Будинок по вулиці Горького, 54, в якому кілька днів тому вибухнув газ, виявився не простим. Він – кооперативний. Тому з ремонтом будуть проблеми.
За чиї гроші відновлюватимуть зруйновані квартири? Міська рада давно принципово не виділяє кошти з міського бюджету на потреби кооперативних будинків, об’єднаних в ОЖБК (об’єднання житлово-будівельних кооперативів). Очевидно, що грошових накопичень на рахунку ОЖБК немає, у людей – так само.
Чим кооперативне житло відрізняється від звичайного, яке чернігівці отримали понад 20 років тому під час приватизації? Більшість людей у радянський час роками і десятиліттями чекала квартири від держави або підприємств. А були такі, що об’єднувалися в житлово-будівельний кооператив (ЖБК) і будували будинок за власні кошти.
Тим самим вони допомагали державі в розв’язанні житлового питання. Таких будинків у Чернігові 125. Власників кооперативних квартир – у межах 12 тисяч. У цих будинках – орієнтовно, якщо брати сім’ю з чотирьох осіб – проживає в межах 50 тисяч чернігівців.

У радянський час недержавний кооперативний ЖЕК вважався найкращим серед інших, бо члени ЖБК турбувалися про своє майно і контролювати діяльність створеного своїми коштами ЖЕКу (для цього здійснювалися відповідні щомісячні відрахування). В 1991 році – як видно з архівних документів і свідчень уповноважених будинків – відбулася сумнівна реорганізація кооперативного ЖЕКу.
Хтось навіщось добився скасування міською радою цього обслуговуючого підприємства без згоди на те його засновників (членів ЖБК). Замість ЖЕКу було утворено ОЖБК – фактично громадську організацію: рішення приймають загальні збори, існує рада, керуючого не призначають, а обирають.
Як свідчать документи, ОЖБК непідконтрольне управлінню житлово-комунального господарства міської ради, відтак останнє не має на нього ніякого впливу. Фінансовій інспекції ОЖБК теж непідконтрольне. Що відбувається з кооперативним житлом і коштами його власників – проблеми лише власників.
Чому, в порушення чинного законодавства України, ОЖБК самочинно відмовилося збирати на спеціальному рахунку кошти на капітальний ремонт будинків? Відповіді немає. А всі комунальні ЖЕКи навпаки акумулюють гроші квартировласників на капремонт будинку.
Навіщо керівництво ОЖБК самовільно закрило розрахункові рахунки 125 кооперативних будинків і змусили всіх платити на один спільний рахунок? Не відомо. А якби власники квартир на Горького, 54 сплачували за обслуговування свого будинку і прибудинкової території на рахунок свого ЖБК (будинку), а не в «загальний котел» – питання коштів на ремонт не виникло б.
Через те, що жителі 125 будинків не контролюють рух своїх грошей, маємо абсурдну ситуацію: мешканці справно платять, але будинки мають заборгованості у понад 100 тисяч гривень.
За інформацією компетентних джерел, рахунок ОЖБК порожній, схоже, давно, а керівництво виплачує великі штрафи за рішеннями судів. На зарплати собі й працівникам беруться кредити під значні відсотки. Проте ця обставина не завадила керманичам у 2015 році збільшити фонд заробітної плати з 24 тисяч гривень на місяць до 32 тисяч.

Останнім часом, коли заговорили про реформу ЖКГ (з 1 липня кожен будинок повинен отримати від ЖЕКів технічну документацію і знятися з балансу), відкрилися нові обставини. Документів про те, кооперативні будинки стоять на балансі в ОЖБК, немає. Технічна документація також невідомо де. То за яким законом ОЖБК збирає кошти за обслуговування, якщо відсутні ще й договори з будинками (ЖБК) та з переважною більшістю квартировласників?
Протягом багатьох років мешканці кооперативного житла намагаються розібратися в юридичних і бухгалтерсько-економічних хитросплетіннях ОЖБК.

Крім іншого, його керівництво кілька років тому оформило приміщення кооперативного ЖЕКу, майстерні, гаражі з усім майном… як приватну власність. Не суспільну сумісну, як вимагає закон, а саме приватну. Виходить, що у майна, надбаного 12-ма тисячами співвласників, з’явився один власник? І хто ж він такий?
Над цим питанням ламають голови правоохоронці. Розслідується кілька кримінальних проваджень за статтями про підроблення документів. Ініціативна група збирає свіжу інформацію з метою звернутися до міської влади з вимогою вивести на чисту воду керівників названої структури, яку влучно називають «Роги і копита».

Добавлено: 25-01-2016, 09:19
0
0

Похожие публикации


Наверх