Інсектициди: особливості та механізм дії

 

Інсектициди – група препаратів, розроблених для боротьби з комахами, шкідниками сільськогосподарських та садових культур. Вони сприяють знищенню кліщів, попелиць, нематод, комарів, мух та інших організмів, які негативно впливають на врожайність.

Кращі інсектициди - https://agro-him.com.ua/incekticidi/

Механізм дії інсектицидів

Інсектицидні речовини бувають контактними, системними, кишковими, респіраторними. Всі вони сприяють знищенню шкідників, але впливають на організм комах різними шляхами:

  • порушення роботи нервової системи шкідника після потрапляння інсектициду на його тіло або в організм;
  • зупинка передачі нервових імпульсів після поїдання рослини, яка була оброблена засобом;
  • перешкоджання утворення хітину та жирів;
  • порушення дихання комах.

Незалежно від активних речовин та шляхів їхнього потрапляння в організм шкідника, для нього все завершується однаково – загибеллю. Механізм дії інсектицидів спрямований також на запобігання розмноженню комах.

Діючі речовини інсектицидів

Інсектициди складаються з одного або декількох компонентів, які діють комплексно. Серед розповсюджених активних речовин можна виокремити:

  1. Імідаклоприд. Системний кристалічний пестицид для ефективного знищення хрущів, капустянок, попелиць, колорадських жуків та інших шкідників. Використовується для захисту буряків, кукурудзи, овочів та фруктів.
  2. Циперметрин. Цей інсектицид при потраплянні в організм комахи паралізує її та пригнічує розмноження.
  3. Фіпроніл. Речовина з контактною та кишковою дією на мурах, колорадських жуків, сарану, хлібних жужелиць.
  4. Піриміфос-метил. Порушує вироблення ферменту ацетилхолінестерази, що призводить до отруєння організму комах та їхньої загибелі. Шкідники, які не загинули після обприскування, помруть після споживання листя оброблених культур.

Більшість активних речовин в інсектицидах безпечні для людей, тварин та бджіл. Але після обробки деякими препаратами приміщень (складів тощо), слід вийти з них на деякий час, а потім провітрити.

Приклади інсектицидів та інструкція з використання

Інсектициди розділяють на категорії залежно від механізму дії, видів шкідників, проти яких вони демонструють ефективність. Серед популярних інсектицидів можна виділити Актофіт, Кораген, Міральд, Наповал, Синерид та інші.

Препарати можуть застосовуватися різними способами: приготування розчинів для обприскування рослин, внесення у ґрунт. Для захисту запасів зернових та інших культур використовують фуміганти – таблетки розподіляють у місцях зберігання зерна, вони виділяють гази, які отруюють комах. Інсектициди ефективно знищують великі популяції шкідників при застосуванні відповідно до інструкції.

Похожие публикации


Наверх