Різдвяний куліш: у Чернігові встановили черговий гастрономічний рекорд

Ще одним рекордом можуть пишатися чернігівці. Третій рік поспіль у місті легенд у місті встановлюються гастрономічні рекорди. Як повідомляє телеканал «Новий Чернігів», у суботу наші гості із Седнівської громади варили для містян великий куліш за прадавнім козацьким рецептом.

Понад 500 років українці варять куліш. У давнину він вважався їжею воїнів та чумаків. За популярністю не поступався борщу та вареникам.

Для встановлення рекорду приготували 200-літровий казан. Кажуть, чим більший об‘єм, тим краще.

Як розповів куховар Геннадій, у куліші обов‘язково повинно бути м‘ясо, сало, цибуля, морква та пшоно.

Так повелося, що куліш готують лише чоловіки. Пропорції інгредієнтів вони тримають у секреті від жінок. Та як додає краєзнавиця Любов Голован, всі трави, які додаються у куліш, чоловіки на лузі збирають зі своїми жінками. У куліш додається сушений розмарин, чебрець, м‘ята, чорнобривці.

Приготування каші жінки супроводжують співом, обрядами, гуляннями.

Загалом кулішу наварили аж 150 кг, а роздано було більше тисячі порцій.

  • 0
Добавлено: 10-01-2022, 09:52
0
42

Похожие публикации


Информация
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
Наверх