
Різдвяний куліш: у Чернігові встановили черговий гастрономічний рекорд

Понад 500 років українці варять куліш. У давнину він вважався їжею воїнів та чумаків. За популярністю не поступався борщу та вареникам.
Для встановлення рекорду приготували 200-літровий казан. Кажуть, чим більший об‘єм, тим краще.
Як розповів куховар Геннадій, у куліші обов‘язково повинно бути м‘ясо, сало, цибуля, морква та пшоно.
Так повелося, що куліш готують лише чоловіки. Пропорції інгредієнтів вони тримають у секреті від жінок. Та як додає краєзнавиця Любов Голован, всі трави, які додаються у куліш, чоловіки на лузі збирають зі своїми жінками. У куліш додається сушений розмарин, чебрець, м‘ята, чорнобривці.
Приготування каші жінки супроводжують співом, обрядами, гуляннями.
Загалом кулішу наварили аж 150 кг, а роздано було більше тисячі порцій.