онлайн казино Украины

Дрібний бізнес у Чернігові може не пережити зиму. В чому проблема і що тепер робити підприємцям

Малий та середній бізнес зазнав важкого удару через зростання тарифу на газ. Платіжки у невеликих магазинах та інших закладах виросли більше, ніж у два рази.

Ціни на газ виросли

На нараді у мерії цю теми підняв міський голова Чернігова Владислав Атрошенко. Він зауважив, що перукарні, кафе та маленькі магазини через збільшення комунальних платежів змушені будуть закриватися.

– Майстриня, до якої я ходжу, повідомила, що не зможе заплатити 5,5 тисяч гривень на місяць. Раніше вона платила 2,5 тисячі, – розповів міський голова. – Ми маємо ризики додаткові щодо призупинки роботи. Вони будуть у збитках і не зможуть тягнути це.

Причина стрімкого зростання платежів – стрибок цін на газ. Нині є три різні ціни на це паливо:

• перший обсяг (населення) – по 7,4 грн за куб

• другий обсяг (підприємства) – за ринковою (значно вищою) ціною

• третій обсяг (бюджет) – по 16,9 грн за куб

До речі, якщо теплопостачальне підприємство не вписується у визначені ліміти по 1-му та 3-му обсягу – то для населення і підприємств зможе купувати газ лише за цінами 2-го обсягу.

Альтернатива, яка не спрацює

Владислав Атрошенко запропонував юристами знайти вихід із цієї ситуації – вивчити можливість повернути квартири із нежитлового фонду назад у житловий (статус змінювали, коли відкривали на перших поверхах магазини чи салони).

– Подивіться, якщо є законні підстави і можливість переведення з нежитлового фонду в житловий. Теоретично так підприємці будуть споживати за нижчою ціною – як населення. Якщо це не буде суперечити нормам законів, – припустив мер.

Проте такий варіант на практиці реалізувати неможливо. Перший аргумент проти такої ідеї міського голови навів його заступник Віктор Геращенко.

– Це юридичні адреси, все зареєстровано в держреєстрі. Не получиться, – відрубав він.

Втрутився і голова правління АТ «Облтеплоокмуненерго» Олексій Щербина, який «зарубав ініціативу на корені».

За його словами, ліміти обсягів газу для потреб населення прораховані на основі витрат у попередні роки. А різке зростання таких споживачів призведе до того, що ОТКЕ у рамки не впишеться і вимушене буде закуповувати газ за ринковою ціною (той самий 2-й обсяг). За таких умов реалізація такого сценарію не матиме сенсу.

Обіцяють зменшити суми в квитанціях

Натомість Олексій Щербина оприлюднив і позитивну новину – у січні суми в квитанціях за листопад і грудень на підприємстві обіцяють перерахувати і зменшити.

– По итогам ноября и в декабре мы не планируем пользоваться второй группой газа. Мы сожгли меньше, и вышло постановление Кабмина, которое позволяет применить понижающий коэффициент.

Буквально сегодня (мова про 28 грудня. – Прим. авт.) мы все досчитаем и направим предпринимателям письма. А в январе будет перерасчет за ноябрь и декабрь. Получится где-то на 40 % дешевле, – розповів Олексій Щербина.

Натомість ТЕЦ такого дозволити собі не може. Підприємство через відсутність вугілля на складах перейшло на спалювання більш дорогого газу. І зараз, за словами Олексія Щербини, продає тепло за коефіцієнтом 1.4 (на 40 % дорожче) для усіх споживачів із категорії «інші» (не населення і не бюджетні установи).

  • 0
Добавлено: 29-12-2021, 07:42
0
1 643

Похожие публикации


Наверх