онлайн казино Украины

Опалення у Чернігові подорожчає. Чому і хто буде платити за новими тарифами?

На одному з двох ключових підприємств теплогенеруючої галузі Чернігова – ТЕЦ – гострий дефіцит вугілля. Через це тепловики готуються перейти на більш дороге паливо і обігрівати чернігівців газом.

Вугілля – на тиждень чи два

У вівторок, 30 листопада, на нараді у мерії представник ТЕЦ відзвітував: запаси вугілля на підприємстві – 7,5 тисяч тон. Міський голова Владислав Атрошенко відреагував: «Це майже нічого».

Справа у тому, що при повній потужності ТЕЦ на добу спалювала 1200 – 1400 тонн вугілля. Сьогодні, коли фактично електроенергія не виробляється – утричі менше.

Але навіть за такої арифметики, наявного вугілля на ТЕЦ вистачить хіба що на півтора – два тижня.

Про додаткові поставки вугілля говорити не доводиться: Росія блокує паливо, що їде залізницею із Казахстану, а вугілля із США та Колумбії, яке анонсувати у президента, піде в першу чергу на підприємства приватної групи ДТЕК, яка й імпортує його.

Альтернатива для ТЕЦ – газ

Ще у вівторок, міський голова Чернігова Владислав Атрошенко уточнив у представників ТЕЦ, чи готові вони перейти на газ, аби забезпечити опалення чернігівських будинків. А вже у четвер, 2 грудня, про такий перехід у міській раді заговорили, як про реальність.

– Очевидно, що ТЕЦ перейде на газ до кінця наступного тижня, – анонсував міський голова.

Проблема у тому, що газ – дорожчий, тож зросте собівартість кожної гігакалорії, що має відбитися і на загальному тарифі.

– Не буде вугілля – будуть топити газом. А це знову тариф. Буде ситуація – будемо розглядати, – попередив Владислав Атрошенко.

Додаткові витрати з бюджету

Наразі через те, що тарифи на опалення зросли на початку цього опалювального сезону, але для населення їх не застосували (люди платять за цифрами минулого сезону), у міському бюджету зарезервовано 206 мільйонів гривень для компенсації різниці у тарифах виробникам тепла.

До того ж, за словами заступника міського голови Віктора Геращенка, Нацкомісія, яка регуляє питання тарифів на комунальні послуги (НКРЕКП) планує за 10 днів схвалити рішення щодо збільшення вартості доставки (розподілу) газу. Відповідний проєкт документу вже є. Якщо це станеться – на бюджет буде додаткове навантаження через необхідність компенсувати різницю між реальним тарифом і цифрами, за якими платять за тепло люди.

– Загалом мова йде про цифри порядку 200 мільйонів для ОТКЕ і 170-180 млн для ТЕЦ, – зазначив Віктор Геращенко.

– Якщо ухвалять таке здорожчання, це призведе до колосальних втрат місцевих бюджетів. У нас вже немає цих додаткових 200 мільйонів. Потрібно буде різати бюджет і повністю зупинити розвиток міста у 2022 році,– заявив Владислав Атрошенко.

  • 0
Добавлено: 3-12-2021, 08:54
0
673

Похожие публикации


Наверх