онлайн казино Украины

Як отримати субсидію у Чернігові? Відповідаємо на найбільш актуальні питання

В Україні близько 3 млн домогосподарств отримують субсидію на оплату житлово-комунальних послуг. У Чернігові ця цифра складає 35 тис. сімей. Тож коли з 1 травня набрав чинності новий порядок оформлення виплат, під будівлями органів соціального захисту вишикувалися величезні черги. Адже документом передбачалося, що кожен претендент на отримання субсидій мусить подати пакет документів незалежно від того, отримував він допомогу раніше чи ні. Так, існувала можливість зробити все дистанційно, проте більшість субсидіантів – люди літнього віку, для яких такий варіант неможливий.


У підсумку, отримавши на голову купу невдоволення, з 19 травня Кабінет Міністрів уніс нові зміни. Про те, чого вони стосуються а також на питання про життєві обставини, які впливають на призначення (чи на відмову) субсидії, нам допомогла знайти відповідь керівниця департаменту соціальної політики Чернігівської міської ради Ірина Марчук.

Що саме змінилося з 19 травня?

Було передбачено, що для продовження терміну призначення субсидій на новий сезон (травень-2021 – квітень-2022) усі претенденти на допомогу мали заново подати заяви та пакет необхідних документів – особисто чи дистанційно (пошта або електронні сервіси).

Тепер приблизно для 85 % людей цю умову прибрали – для них субсидія буде перепризначена автоматично. Утім є нюанс: якщо в таких родинах відбулися зміни, які впливають на призначення субсидій, людина має добровільно повідомити про такі обставини.

Решта 15 % – це три категорії громадян:

• хто раніше отримував субсидію не на руки, а опосередковано (гроші йшли відразу на рахунки підприємств, що надавали послуги);

• сім’ї, які отримувати субсидію за фактичним місцем проживання (оренда, договір найму, переселенці);

• домогосподарства, яким розраховували розмір субсидії без урахування окремих зареєстрованих осіб, які фактично не проживають за цією адресою (на підставі документів про те, що людина живе деінде).

Основний пакет документів – заява та декларація. У разі особливих випадків потрібні ще паперові підтвердження (про фактичне місце проживання, про оренду житла тощо).

Коли призначатимуть субсидії?
Розрахунки ще не проводяться. Це відбудеться лише тоді, як Міністерство фінансів через реєстри майна, транспорту та банківські рахунки перевірить інформацію про майно, наявність депозиту тощо. Після цього на місцях органи соціального захисту все порахують.

Субсидія буде призначена все одно з травня – навіть якщо ви подасте документи до вересня включно.

Що робити, коли кількість зареєстрованих ті тих, хто реально проживає, не співпадає?
У такому випадку основна рекомендація – привести цифри у відповідність. Або зареєструвати людину, яка живе без реєстрації, або ж надати документи, які підтверджують, що зареєстрований член родини фактично не проживає тут. Це може бути довідка з місця навчання чи роботи в іншому місті тощо. Окрема історія – строкова служба в армії. Там є свої нюанси зі збільшенням соціальних норм (при цьому доходи не враховуються). У кожному такому випадку краще проконсультуватися зі спеціалістами.

Із травня отримувати субсидію всі будуть на банківську карту або додому (через Укрпошту). Якщо після проплати за комунальні послуги кошти залишаться – решту можна використовувати на власний розсуд. «Заліків» відразу на підприємство тепер не буде.

Як бути подружжю, де чоловік і жінка зареєстровані за різними адресами? Чому їхні доходи враховуються разом?
Тому що на практиці фактично неможливо відслідкувати, як чоловік та дружина ведуть бухгалтерію. Аби не було зловживань – вважається, що навіть у випадку проживання нарізно подружжя розпоряджається фінансами спільно. Інакше буде чимало випадків, коли один із подружжя, із високими доходами, реєструється за іншою адресою, щоб інший, із низьким доходом, отримував субсидію.

До речі, через це може бути і так, що дохід однієї людини обраховується двічі: у разі призначення субсидії за різними адресами (по її домогосподарству і по домогосподарству іншого партнера). Аби такого не сталося, потрібно офіційно обрати одну з адрес – або за місцем своєї реєстрації, або за місцем реєстрації чоловіка/дружини.

Чи передбачені штрафи за неправдиву інформацію в декларації?
Штрафи, як колись – у розмірі нарахованої субсидії, відсутні. Проте обов’язковим є повернення коштів у разі виявлення невідповідності (не відображені у декларації вартісні покупки, «зайвий» транспорт тощо). І терміну давності тут не існує. Соцслужби можуть вимагати гроші назад і через 3, і через 5 років після виплати субсидії.

За словами Ірини Марчук, такі випадки у Чернігові непоодинокі – лік іде на десятки. Причому бувало, що повертали і 40 тис. грн. Це може бути або добровільно, або через суд.

Якщо є два житла – чи буде субсидія?
Може бути, а може й ні. Залежить від деяких нюансів. Якщо є два житла в однієї особи із сім’ї , субсидія не призначається, але є виняток для житлових приміщень, які перебувають у спільній частковій або сумісній власності, або розташовані у сільській місцевості (як правило, це спадщина і найчастіше не використовується для проживання).

Тобто якщо людина володіє частиною квартири і ще одним об’єктом нерухомості, то субсидія можлива. Також, якщо дружина та чоловік мають по власній квартирі, субсидія призначається.

Субсидія призначається до кінця наступного опалювального періоду, але рахується окремо на опалювальний і неопалювальний сезони. Улітку вона може бути нульовою, а в жовтні органи соцзахисту порахують усе наново (від людей, яким субсидію вже призначено, нічого додатково не потрібно) та розрахують розмір допомоги на опалювальний період.
Які взагалі є обмеження для отримання субсидії?
Субсидія не призначається, якщо площа житла становить більше 130 кв. м для квартири і більше 230 кв. м для будинку.

Без допомоги залишаться й ті українці, які мають борг за «комуналку» понад 340 грн тривалістю від 3 місяців. Аби відновити право, треба або погасити заборгованість, або укласти договір про її реструктуризацію, або успішно оскаржити в суді незаконність боргів. Те ж саме стосується несплачених аліментів.

Також не призначать субсидію, якщо людина є власником більше ніж одного транспортного засобу (мотоцикл, трактор, автомобіль) і вони «молодші» за 15 років. Мопед чи причеп не враховуються. Завадити може навіть один автомобіль, якщо він новіший за 5 років.

Не призначать субсидію і через наступні моменти:

• покупка квартири, землі, транспорту чи інших товарів довгострокового використання на суму понад 50 тис. грн одноразово протягом року.

• наявність депозиту в банку в сумі понад 100 тис. грн;

• покупка валюти чи банківських металів протягом року на суму понад 50 тис. грн;

• відсутність офіційного доходу (виняток – для студентів та зареєстрованих безробітних);

• неповернення незаконно отриманої субсидії за попередній період;

• перебування за кордоном понад 60 днів (виняток – лікування, відрядження, догляд за дитиною).

Станом на квітень 2021 року в Чернігові приблизно третина родин (35 тис. домогосподарств) отримувала субсидії. Роком раніше таких родин було понад 45 тис. Пік припав на 2015–2016 роки, коли допомогу нараховували 70 тис. сімей.

Через коронавірус багато людей вимушено пішли у відпустку «за власний рахунок». Це вплине на субсидію?
У цьому випадку людина ризикує не напрацювати на мінімальну зарплату (у середньому за попередні 6 місяців), але проблемою це стане лише за певних умов. Субсидію призначать лише у разі сплати роботодавцем ЄСВ у повному обсязі, а доходи за півроку не будуть меншими ніж на 20 % від мінімальної зарплати. Раніше, до речі, було 10 %, але зараз поріг ще понизили, аби дати більше можливостей отримувачам субсидій.

Безробітний не на обліку може отримати субсидію?
Ні. Потрібно звертатися до Центру зайнятості. Раніше, дійсно, існувала практика, коли таким людям автоматично при розрахунку субсидії «віртуально» нараховували дохід у два прожиткових мінімуми. Тепер – лише офіційний статус безробітного. Але умови не надто жорсткі – достатньо хоча би місяць протягом пів року перебувати «на біржі», щоб претендувати на субсидію.

8 тис. грн, які отримали підприємці чи наймані працівники за карантин, враховуються у дохід?
Ні. Одноразова допомога не враховується. У тому числі і при народженні дитини (державна чи від міської ради). А от регулярні виплати (ті ж самі щомісячні дитячі або інші види допомоги) – враховуються.

  • 0
Добавлено: 8-06-2021, 07:48
0
342

Похожие публикации


Наверх