онлайн казино Украины

У бібліотеці Короленка відбулася патріотична година до Дня Соборності України

У бібліотеці Короленка відбулася патріотична година до Дня Соборності України22 січня 2020 року у великому читальному залі Чернігівської ОУНБ імені В. Г. Короленка відбулася патріотична година для учнів Чернігівського професійного ліцею залізничного транспорту, приурочена Дню Соборності України та Дню пам’яті Героїв Крут.

Працівники відділу документів із гуманітарних наук підготували книжково-ілюстративну експозицію «Соборність України як Національна ідея», на якій представили літературу краєзнавчо-історичного характеру (краєзнавчі, наукові, науково-популярні і документально-публіцистичні видання, газетні та журнальні публікації про першу незалежність України і злуку УНР і ЗУНР, Українську революцію 1917–1921 років, бій під Крутами, відновлення незалежної держави у 1989–1991рр. і сучасну оборонну війну).

Завідувач відділу документів із гуманітарних наук бібліотеки Валентина Куценко зазначила, що офіційно в Україні свято встановлено Указом Президента України «Про День соборності України» від 21 січня 1999 року № 42/99.

Акт Злуки став історичним об’єднанням українських земель в одній державі. Він увінчав соборницькі прагнення українців обох частин України – Наддніпрянщини та Наддністрянщини – щонайменше з середини 19 століття. Це була основна подія для українського державотворення. Вона також наголосила, що гаслами цьогорічної кампанії з відзначення Дня Соборності є: «В єдності сила» або «Разом сильніші».

Валентина Куценко розповіла молоді про День пам’яті Героїв Крут, що став символом невмирущої слави. Героїчна смерть юнаків, що віддали життя за честь своєї держави, вічно служитиме українській молоді найвищим прикладом героїзму. Аби вшанувати пам’ять полеглих за Україну студентів, у 2006 році на залізничній станції Крути відкрили меморіальний комплекс «Пам’яті Героїв Крут».

Представник Українського інституту національної пам’яті в Чернігівській області Сергій Горобець розкрив історичну ідею Соборності, процес об’єднання двох українських республік – УНР і ЗУНР, церемонію проголошення Акта Злуки. Зокрема він сказав: – «22 січня ми згадуємо дві рівнозначні за вагою події української історії: проголошення незалежності УНР й Акт Злуки українських земель. Національна єдність є не тільки базовою цінністю громадян країни, а й передумовою спротиву зовнішній агресії. Сьогодні Україна продовжує боротьбу за незалежність і соборність. Тому соборність залишається на порядку денному національних завдань. Цілісна Україна – це повернення окупованих Криму і окремих районів Донеччини та Луганщини».

  • 0
Добавлено: 27-01-2020, 08:23
0
887

Похожие публикации


Наверх