онлайн казино Украины

Чернігівщина з бюджетом на 2020 рік: за що проголосували депутати

Чернігівщина з бюджетом на 2020 рік: за що проголосували депутатиСьогодні відбулась сесія Чернігівської обласної ради. Основне питання – затвердження бюджету на 2020 рік.

Воно ж викликало найбільше дискусій. Якими будуть депутатські фонди? Які програми отримають фінансування? А головне — чи вистачить нового бюджету на заробітну плату працівникам бюджетних установ.

— Маємо певне зменшення бюджету, — прокоментував ситуацію голова облдержадміністрації. — Пов’язане воно з переходом державної медичної субвенції, яка з квітня наступного року йтиме не через обласний бюджет, а через Національну службу здоров’я України. П’ятнадцять з дев’ятнадцяти медустанов обласного підпорядкування вже готові до роботи у нових умовах. Над урегулюванням інших питань ми зараз працюємо і з Мінфіном, і з Міністерством охорони здоров’я, і з Кабміном. Тобто ці проблеми тимчасові, пов’язані з реформою.

Дещо складніша ситуація у галузі освіти. Спричинена вона тим, що розмір державної субвенції залежить від кількості навчальних закладів, наповнених учнями за нормою. Проте у нашій області, де щільність населення значно менша за середню по державі, дотримуватись цих норм важко, а подекуди й неможливо.

— Що ми пропонуємо? Застосувати для північних районів Чернігівщини такий же коефіцієнт 1,3, який діє для гірських районів Карпат. Це б вирішило наші проблеми, — пояснює Андрій Прокопенко. — Зараз наші пропозиції вивчаються в Уряді. І ми разом з народними депутатами будемо наполягати на них. Адже це дозволить нам зберегти школи у рідконаселених районах.

Після того, як депутати переконались, що внесені ними на засіданнях комісій та Президії обласної ради зауваження до бюджету були враховані, вони його підтримали більшістю голосів.

Дохідна частина бюджету — майже 2,646 мільярда гривень. При цьому власні доходи (без трансфертів) прогнозуються у сумі 1 008 880 тисячі гривень, що на 135 140,8 тисячі гривень або на 15,5% більше уточненого плану на 2019 рік. Майже 90% цих доходів становить податок та збір на доходи фізичних осіб.

Витратна частина бюджету — 2,641 мільярда гривень. У ній вже передбачено збільшення мінімальної заробітної плати: вона зросте на 550 гривень, а відповідні витрати з обласного бюджету — на 10,8%. Інші поточні видатки визначені переважно на рівні поточного року.

Крім того, вперше передбачено кошти у сумі 1 394,5 тисячі гривень на утримання штатної резервної команди Чернігівської області з олімпійських видів спорту.

Особливу увагу під час сесійного засідання було приділено також фінансуванню програм спрямованих на підтримку родин захисників України, загиблих у зоні АТО/ООС, та інших соціально вразливих груп населення.

Депутатський фонд затвердили на рівні 100 тисяч грн для кожного - ці кошти депутати можуть втрачати для допомоги виборцям та закладам на округах. Така допомога цілком законна і може бути передбачена у бюджеті.

Перед голосуванням до депутатів звернулися представники громадських організацій, а також обласна федерація профспілок. Їх прохання – підтримати прийняття бюджету, щоб забезпечити фінансування всіх важливих соціальних програм.

— Бюджет 2020 року прийнятий. Усі необхідні програми, важливі для людей, стартують вчасно. Встановився нормальний діалог між облдержадміністрацією та депутатами, — підсумував Андрій Прокопенко. — Далі будемо спільно працювати над його удосконаленням.

  • 0
Добавлено: 20-12-2019, 07:59
0
640

Похожие публикации


Наверх