онлайн казино Украины

«Дерибану» комунальної власності не буде: буде ретельний аудит

«Дерибану» комунальної власності не буде: буде ретельний аудитМайно, що перебуває в обласній комунальній власності, схоже, не дає спокою декому з депутатів Чернігівської обласної ради.

Таке враження складається через те, що на позачергову сесію облради, яка відбулася 10 днів тому, поспішно було винесене питання про приватизацію майже 60 об’єктів.

Серед них – споруди комунального підприємства «Ліки України», готель «Придеснянський», 10-поверховий офісний центр, у якому був кінотеатр «Дружба», друкарня в Прилуках, історична будівля «Просвіти» і навіть приміщення громадської організації дітей з інвалідністю «Гіппократ». Ця приватизаційна ініціатива набула резонансу, депутати і представники громадськості обурилися поспіхом, через який не було можливості вивчити ситуацію. І питання було зняте з розгляду.

З таким поспішним підходом до серйозного питання не погодився і голова Чернігівської облдержадміністрації Андрій Прокопенко, і частина депутатів, і громадськість. Тому було утворено робочу група з оцінки й приватизації майна комунальної власності області.

Учора, 11 грудня, робоча група провела засідання і напрацювала таку пропозицію: перш ніж виставляти об’єкти комунальної власності на продаж, необхідно провести детальний аналіз їх збитковості, запросити на бесіду керівників цих об’єктів із поясненнями і планами розвитку, не приймати поспішних рішень стосовно. Активними на цьому засіданні були представники громадських організацій, а очолювали робочу групу заступниця голови Чернігівської ОДА Наталія Романова і заступник голови обласної ради Валентин Мельничук.

Соціальні об’єкти продавати не можна

Окрім комерційних об’єктів, як то офісно-діловий центр, навчально-виробничий комбінат, де функціонують курси водіїв і трактористів, а також старих гаражів і напівзруйнованих споруд (наприклад, на території психлікарні по вул. І. Мазепи, 3) – до приватизаційного списку потрапили й дитячі оздоровчі заклади – «Юний технік» у Количівці та седнівський табір «Дивосвіт». На приватизацію збиралися виставити й приміщення, в яких надаються соціальні послуги населенню. Мовляв, вони неприбуткові. Але якщо йти за такою логікою, то виходить, що приватизувати треба і школи з дитячими садками, адже вони також не приносять прибутку…

Не платить податків у комунальну скарбницю і громадська організація «Родина воїна», розташована в приміщенні «Просвіти» на вул. Хлібопекарська, 10. Робота цієї організації зосереджена навколо сімей загиблих в АТО чернігівців – відстоювання їхніх прав, влаштування дозвілля для дітей і патріотичне виховання молоді, робота з волонтерами. Голову ГО «Родина воїна» Людмилу Бруй і її заступницю Олену Запеку – мам загиблих воїнів – непокоїть імовірність залишитися без приміщення, якщо «Просвіта» буде виставлена на приватизацію.

«Якщо це станеться, то «Родина воїна» залишиться просто неба. Адже коштів на оренду нам не виділяють», – сказала Олена Запека.


У процесі обговорення учасники робочої групи дійшли спільної думки: об’єкти комунального майна, де оздоровлюються, відпочивають і розвиваються діти, отримують допомогу люди з інвалідністю чи відбуваються заходи національно-патріотичного виховання молоді, – з переліку об’єктів, що підлягають приватизації, виключити. Але необхідно розглянути всі варіанти розвитку, які б дали можливість утримувати ці приміщення в належному стані та мінімізувати витрати на них з обласного бюджету.

Навіщо приватизувати те, що наповнює бюджет? Відповідь – зрозуміла

Об’єкти, які можуть приносити прибуток і сплачувати в обласний бюджет податки, робоча група вирішила рекомендувати депутатам залишити у власності обласної громади. Адже місцеве самоврядування в особі обласної ради повинне мати в своєму розпорядження об’єкти, які слугуватимуть джерелами наповнення обласного бюджету.

Найдискусійнішими були питання приватизації майна КП «Ліки України» і готелю «Придеснянський». Адже кілька років тому ці підприємства були прибутковими. Керівник Управління комунального майна обласної ради Андрій Бунін визнав: майно КП «Ліки України», передане в оренду, таки приносить прибуток. Крім того, ухвала суду від 11.03.2019 р. за позовом прокуратури, забороняє вчиняти ліквідацію названого КП. То чому об’єкти цього скандального підприємства опинилися у списку на приватизацію? Схоже на те, що мала місце спроба розпродати «Ліки України» окремими частинами. А без майна що залишається від підприємства?

Не забувати про соціальний аспект у роботі КП «Ліки України» закликала заступниця голови Чернігівської ОДА Наталія Романова. Адже аптеки цього підприємства часто є єдиною можливістю для сільського населення придбати медичні препарати. А в разі приватизації аптечних об’єктів, що належать «Лікам України», ускладниться реалізація в області урядової програми «Доступні ліки». «Обговоривши 25 позицій переліку, бачимо, що аудит обласного майна дійсно потрібен, – резюмувала Наталія Романова. – Адже маємо як приклади ефективного його використання, що приносить прибуток, так і протилежні. Мусимо ретельно все проаналізувати, залучити експертів і тільки після цього вирішувати, що робити далі».

Доволі дивною виглядає і збитковість «Придеснянського» в той час, коли в Чернігові не вистачає готельних місць для туристів. Учасники робочої групи висловили думку про те, що проблема може бути в неефективному менеджменті цих підприємств.


Андрій Подорван, радник голови Чернігівської ОДА, запропонував залучити до вивчення ситуації незалежних аудиторів. «Чому б нам не запросити, наприклад, до «Придеснянського» фахівців з аудиту, – сказав він. – Експерти вивчать стан справ у готелі, причини збитковості, якість менеджменту, конкурентне середовище, шукатимуть можливості покращити ситуацію та вийти на прибутки. Якщо висновок незалежних аудиторів буде однозначним: готель не може бути прибутковим – тоді провести оцінку майна і продати через прозорий аукціон».

Зовсім незрозумілим було і включення до приватизаційного списку так званої «свічки» – 10-поверхівки, де розміщувався кінотеатр «Дружба». Адже ця будівля використовується на 95%, приносить стабільний дохід і сплачує немалий податок.

«Відбили» від безумовної приватизації і Прилуцьку друкарню. Вирішили розібратися в причинах її збитковості, напрацювати пакет «оздоровчих» заходів, і вже тоді вирішувати долю цього підприємства і людей, які там працюють.

Проте декого з присутніх на засіданні робочої групи з оцінки й приватизації майна комунальної власності області, відверто дратувала активність представників громадськості, ЗМІ, позиція представників облдержадміністрації та й загалом – суспільна зацікавленість об’єктами комунального майна.

Наприкінці пролунала і інша пропозиція - робочу група з оцінки й приватизації майна комунальної власності області перейменувати у комісію з підвищення ефективності та розвитку комунального майна.

  • 0
Добавлено: 13-12-2019, 07:02
0
568

Похожие публикации


Наверх