онлайн казино Украины

Як депутатам не дали «дурдом» продати

Як депутатам не дали «дурдом» продатиСеред об'єктів, яка пропонувались до приватизації на сесії обласної ради 2 грудня, було приміщення Чернігівської обласної психоневрологічної лікарні по вул.Мазепи, 3, готель «Придеснянський» а також 60 інших об'єктів нерухомості.

Особливого резонансу на позачерговій сесії набуло питання затвердження переліку об’єктів комунальної власності для їх подальшої приватизації. Більшість депутатів виступили проти документу, що потрапив до них тільки вранці, перед засіданням президії.

Всього до списку на приватизацію включили 29 об’єктів - готель «Придеснянський» і психоневрологічну лікарню, дитячі табори «Юний технік» та «Дивосвіт» і легендарне приміщення чернігівської «Просвіти» на Хлібопекарській, а також 60 об’єктів нерухомості сумнозвісного КП «Ліки України».

На перший погляд, ініціатори приватизації переслідували благородну мету – збагатити бюджети громад від відчуження, начебто, збиткового майна комунальної власності області. Депутати запевняли у бажанні вивести це питання з політичної площини. Щоб обговорення проходило не кулуарно, а публічно. Заявляли про необхідність провести незалежну оцінку і вигідно продати майно. Серед аргументів наводили й загальнодержавну політику в даному напрямку.

- Мова йде про комунальне майно, про комунальні підприємства, які стають ключовим механізмом різних політсил перед тими чи іншими виборами. Тому, щоб цим не маніпулювали, у нас є пропозиція від 4 фракцій виставити всі збиткові об’єкти без виключення на приватизацію, - зазначив Сергій Пащенко, депутат від ВО «Батьківщина».

- Це єдине рішення, яке дасть можливість демонополітизувати ситуацію, всі плітки та чутки. Питання вирішується дуже просто - приватизація шляхом Prozorro, незалежна оцінка, спільно з департаментом економіки облдержадміністрації, управлінням коммайна, залученням громадськості. Дайте нормально працювати. Там де бізнес – нехай працюють в бізнесі, - долучився до обговорення керівник депутатської групи «Чернігівщина – рідний дім» Валерій Куліч.


Але, чи все так «райдужно»? Дивно, але самі ініціатори рішення не змогли чітко відповісти на запитання щодо діяльності низки об`єктів – що це за установа, де знаходиться, чим займається.

Так само немає пояснень причин такої різкої збитковості. Наприклад, чому в 2016 році КП «Ліки України» отримало чистого прибутку 11 млн грн, але після того, як в 2018 році на підприємство зайшов орендар, лише 5 млн. Чи не очікує така ж доля решту підприємств, як тільки вони потраплять в приватні руки?

І головне, чому потрібно було так педалювати питання саме зараз, а не винести його на чергову сесію? Після того, як всі депутати, профільні комісії мали б змогу детально ознайомитись з переліком об`єктів, проаналізувати економічні показники цих підприємств.

Ці питанні озвучували і депутати, і громадськість.

- Взагалі не зрозуміло, чому це питання потрапило на розгляд позачергової сесії. Воно спершу мало бути розглянуте комісією і повинно опрацьовуватись всіма колегами депутатами. Яким чином можна обговорювати, якщо питання з`явилося лише вранці. Навіщо так огульно виставляти комунальну власність на продаж? – запитала Ольга Чередник, фракція «Наш край».

- Я не збираюся голосувати за перелік, який тільки-но побачила. Нас запевняють, що ці підприємства є збитковими. Я прошу відповіді: за який період вони стали збитковими, в результаті чого і з якою метою? От коли я чітко отримаю відповіді, тоді, можливо, й проголосую, - висловила позицію Тетяна Ковальчук, фракція «Опозиційний блок. - Ми 4 роки поспіль голосували за зниження податкових ставок, здешевшання орендної плати, а зараз ми хочемо взагалі позбутися цих підприємств. І політичним це питання роблять ті, хто заробляв на цьому і хоче заробляти далі.

Голова Чернігівської ОДА Андрій Прокопенко висловився за зважене прийняття рішення.

- Думаю, що правильний, позитивний курс – відкрито, із залученням всіх фракцій і сторін спочатку вивчити це питання. Потрібно дати час попрацювати профільним комітетам, провести належну оцінку, розібратися з причинами збитковості цих підприємств. Без жодного тиску і популізму, спільно з депутатами обласної ради обговорити і визначити доцільність даного рішення, - підкреслив Андрій Прокопенко.

З питання приватизації комунальних підприємств виступили й активісти Нацкорпусу «Азовський рух», які були присутні на сесії.

- Ми знаємо, як деякі підприємства приховують реальні доходи, щоб бути приватизованими за копійки. В тому числі є питання до обласної ради по призначеннях неефективних керівників, що проходять без конкурсу та доводять підприємства до такого стану, який самі ж називають збитковим. Окремо треба розглядати питання КП «Діловий центр» та КП «Ліки України». Оборудка з другими привела до відкритої кримінальної справи. Логічно було б дочекатись результатів слідства та дізнатись причетних «махінаторів». Не хочеться віддавати потенційно прибуткові підприємства офшорним кампаніям, - написав в своєму пості на Facebook представник активістів Олександр Тарнавський.

Зрештою, вислухавши всі «за» й «проти», голова Чернігівської обласної ради Ігор Вдовенко запропонував депутатам проголосувати за перенесення прийняття рішення. Щоправда не надовго – розгляд поновлять вже на наступному засіданні, запланованому на 18-19 грудня.

  • 0
Добавлено: 3-12-2019, 08:03
0
562

Похожие публикации


Наверх