онлайн казино Украины

Реконструкція очисних споруд: Чернігів розраховує на співпрацю

Реконструкція очисних споруд: Чернігів розраховує на співпрацюСтан каналізаційних очисних споруд (КОС) Чернігова викликає занепокоєність у керівництва міста. За попередніми оцінками фахівців реконструкція цього найважливішого об’єкту інфраструктури обласного центру може сягати близько 28 млн. євро. Тому найбільш прийнятним варіантом виконання робіт є поетапна реконструкція КОС за кредитні кошти міжнародних фінансових інституцій.

Задля пошуку шляхів вирішення проблеми минулого тижня на базі КП «Чернігівводоканал» відбулась робоча нарада щодо реконструкції існуючого блоку біологічної очистки в рамках реконструкції каналізаційних очисних споруд міста Чернігова.

В обговоренні питання реконструкції існуючого блоку біологічної очистки в рамках реконструкції каналізаційних очисних споруд міста Чернігова окрім керівництва Водоканалу прийняли участь:

від Чернігівської міської ради – міський голова Владислав Атрошенко;

від NEFCO – радник з проектів у водному секторі представництва NEFCO в Україні Сергій Зима та експерт NEFCO (Фінляндія) Матті Ііканен;

від GIS Aqua Austria GmbH – заступник директора з продажу Грегор РІСЛЕГЕР та інженер з продажу Роланд Холзінгер.

Суть проблеми

На початку зустрічі директор КП «Чернігівводоканал» Сергій Малявко окреслив коло проблем в системі очищення каналізаційних стоків Чернігова та наголосив, що у разі аварійної ситуації .наслідки можуть бути критичними для екологічного стану басейну річки Десна.

Зокрема він зазначив, що остання черга КОС міста Чернігова була побудована у 1985 році. З того часу періодично здійснювалась часткова реконструкція очисних, але якоїсь суттєвої комплексної реконструкції не проводилось. Склад існуючих споруд є надлишковим: при проектній потужності 94 тис. м3 на добу в середньому за день на КОС надходить лише 45 тис. м3 стоків.

Чотири з 8 аеротенків не використовуються. Під впливом часу відбулося руйнування залізобетонних конструкцій, майданчики обслуговування знаходяться в аварійному стані. Технологічне обладнання давно відпрацювало свій термін експлуатації, є технічно застарілим та енергоємним.

Діючі очисні споруди не здатні забезпечити необхідний рівень очищення стічних вод, спостерігається перевищення гранично допустимих концентрацій забруднень на скидах {по таким показниках, як фосфати, азот амонійний, нітрати).

Постала нагальна потреба в повній реконструкції очисних споруд. Підприємством було розглянуто та детально вивчено дві технології.

Перший варіант - це технологія очищення стоків з використанням послідовно-циклічного біореактору, де відбуваються всі етапи очистки (на прикладі Польщі, Німеччини, Австрії та Швейцарії). Проте цей варіант був відхилений через високу вартість та необхідність будівництва нових споруд і насосних станцій для перекачування стоків за межами існуючих.

Найбільш прийнятною виявилася технологія послідовної нітри-денітрифікації. При цьому передбачається заміна застарілого енергоємного обладнання, відновлення старих та будівництво нових технологічних етапів очистки стічних вод, будівництво когенераційної установки для виробництва теплової та електричної енергії з осаду, отриманого в результаті очистки стоків.

Для вирішення зазначеної проблеми GIS Aqua Austria GmbH було розроблено концепт-проект реконструкції очисних споруд. Орієнтовна вартість робіт з повної реконструкції КОС – на рівні 28 млн євро. Враховуючи, значні обсяги фінансування, підприємство змушене залучати позичкові кошти фінансових установ, а також виділити етапи реалізації.

- Технічні спеціалісти, проаналізувавши стан очисних споруд, першочерговим завданням в рамках повної реконструкції очисних споруд визначили реконструкцію системи подачі повітря в аеротенки, починаючи з заміни повітродувок з регульованою запірною арматурою на повітропроводах та встановленням автоматичних приладів вимірювання кисню, що дозволить оптимізувати виробничий процес та зменшити витрат електроенергії, – наголосив Сергій Малявко.

NEFCO розглядає можливість фінансування

Радник з проектів у водному секторі представництва Північної екологічної фінансової корпорації (NEFCO) в Україні Сергій Зима доповів, що корпорація NEFCO співпрацює з Європейським Союзом у водній сфері за програмою інвестування сусідніх з ЄС країн та готова розглянути надання кредиту до 2 млн євро для часткової реалізації проекту під гарантію Чернігівської міської ради.

При цьому фахівці NEFCO детально ознайомились з розробленим концепт-проектом та у межах можливого фінансування погодили зі свого боку можливість кредитування для придбання та встановлення нових більш ефективних, але менш енергоємних повітродувок, з можливістю регуляції витрат повітря.

В той же час експерт NEFCO Матті Іікканен запропонував розглянути можливість реконструкції існуючих бетонних конструкцій аеротенків замість будівництва нових споруд, що дозволило б зменшити вартість проекту в цілому.

Заступник директора з продажу GIS Aqua Austria GmbH Грегор Ріслегер наголосив, що будівництво нових аеротенків гарантує їх задовільний технічний стан та безпечну роботу орієнтовно не менше 40 найближчих років, у випадку ж реконструкції існуючих бетонних конструкцій таких гарантій щодо терміну експлуатації дати не можливо.

Для прийняття рішення з цього важливого питання Сергій Зима запропонував зробити детальну лабораторну експертизу бетонних конструкцій аеротенків для визначення доцільності їх реконструкції чи необхідності будівництва нових споруд в декількох експертних організаціях та лише після цього прийняти остаточне рішення.

На переконання представників NEFCO, крім фінансування заміни повітродувок розглядається можливість подальшого кредитування всього проекту реконструкції блоку біологічної очистки: аеротенки, повітродувки, повітропроводи, вторинні відстійники, мулопроводи, насосні станції циркуляційного та надлишкового мулу, запірна арматура та контролери. Але, для прийняття рішення щодо кредитування, КП «Чернігівводоканал» обов’язково має надати розроблений на підставі існуючого концепт-проекту деталізований проект реконструкції блоку біологічної очистки.

Чернігівський міський голова Владислав Атрошенко заявив, що міська рада готова виступити позичальником в питанні отримання кредиту. Підсумовуючи сказане, він зауважив, що міська рада усвідомлює нагальну необхідність та зі свого боку підтримує реалізацію проекту реконструкції очисних споруд міста Чернігова.

Міський голова акцентував увагу на необхідності вироблення детального та злагодженого алгоритму дій, щоб безпосередньо під час самої реконструкції очисні споруди мали технічну можливість працювати в звичайному режимі з забезпеченням належної можливості приймання та очищення стічних вод. Крім того, зазначив, що міська рада, виступаючи гарантом, буде детально вивчати та порівнювати умови кредитування даного проекту всіма можливими фінансовими інституціями. Перевага буде надана тій організації, яка запропонує найбільш економічно вигідні для міста умови кредитування та в оптимально короткі терміни зможе оперативно розпочати виділення коштів.

Фінансова складова проекту

За словами Сергія Зими, кредитування для придбання та встановлення нових повітродувок, з можливістю регуляції витрат повітря може бути розглянуто NEFCO після актуалізації концепт-проекту та розробки проекту реконструкції існуючого блоку біологічної очистки.

Кредит надається на суму до 2 млн. євро на 10 років з пільговим періодом під 6% річних. До 17% від суми кредиту повертається КП "Чернігівводоканал" у вигляді гранту. До того ж, частка, яку профінансує Чернігівська міська рада, має складати до 10 відсотків від загальної суми кредиту. Більш детально про умови кредитування буде повідомлено після вивчення проекту реконструкції та проведення процедури узгодження.

Подальше фінансування реконструкції або новобудови аеротенків (це буде визначено після проведення експертизи) в сумі до 10 млн євро, на думку Сергія Зими, можливе з других фінансових інституцій на аналогічних умовах

За словами директора КП “Чернігівводоканал” Сергія Малявка, окупність проекту складає 5 років. Фактично, при умові стабільного курсу валют, фінансування не вплине на тарифи підприємства, оскільки сума кредиту буде гаситися за рахунок економії витрат на електроенергію, яка використовується для біологічної очистки стоків.

Після сказаного

Залучення кредиту NEFCO в сумі до 2 млн євро на реконструкцію каналізаційних очисних споруд – це один з варіантів розв'язання екологічної проблеми Чернігова. Підсумком наради стало підписання спільного протоколу, в якому було чітко визначено терміни кроків, які передують отриманню кредиту. Остаточне вирішення питання по отриманню кредитних коштів може бути вирішене не раніше кінця року.

З іншого боку, КП “Чернігівводоканал” та Чернігівська міська рада вивчають інші варіанти для залучення міжнародних фінансових інвестицій для реконструкції КОС.

  • 0
Добавлено: 17-06-2019, 09:53
0
588

Похожие публикации


Наверх