онлайн казино Украины

Інклюзивний спортивно-ігровий комплекс для особливих дітей з'явиться у Чернігові

Інклюзивний спортивно-ігровий комплекс для особливих дітей з'явиться у ЧерніговіНевдовзі в обласному центрі облаштують сучасний інклюзивний спортивно-ігровий комплекс для дітей з обмеженими можливостями.

Він створюється в рамках нового громадського проекту «Особливі діти шляхом нових можливостей», до розробки якого активно долучилися активісти Чернігівської міської молодіжної ради, родини дітей з особливими освітніми потребами, підприємці, волонтери.

"Ідею відкриття в місті інтегрованого дитячого парку для дітей з обмеженими можливостями ініціювали самі батьки, - зазначає одна з розробниць проекту, керівник громадської організації "Відкритий Світ" Ярослава Асмаковець. - Облаштування такого місця відпочинку - це ще один крок до реальної інклюзії, адже в такий спосіб і формується безбар'єрне середовище для дітей з порушеннями розвитку."

До речі, перший такий парк вже діє в Дніпрі. Як свідчить практика, інклюзивний підхід сприяє налагодженню контакту «особливих» дітей з їхніми однолітками, допомагає в адаптації до звичайного повноцінного життя, матиме значний терапевтичний ефект та важливе значення для соціальної адаптації та всебічного розвитку дітей з особливими потребами.

При цьому їхні ровесники відіграють роль "моделі" для наслідування, а оволодіння новими вміннями та навичками відбувається не теоретично, а в практиці живого спілкування.

Водночас звичайні діти вчаться природно сприймати і толерантно ставитися до людських відмінностей, налагоджувати й підтримувати дружні стосунки з людьми, які відрізняються від них.

За словами очільниці проекту, голови постійної комісії з питань освіти, науки, учнівського і студентського самоврядування і охорони здоров'я Чернігівської міської молодіжної ради Тетяни Ясочко, ідея майданчика рівних можливостей вже знайшла розуміння і підтримку у міської влади.

Інклюзивний комплекс облаштують в одній з рекреаційних зон Чернігова, а сам парк включатиме адаптовані дитячі гойдалки, спортивні вуличні тренажери, уніфікований комплекс з баскетбольним кільцем, облаштування спеціальним безпечним покриттям, лавочки та квіткові клумби.

Чернігівка Ксенія Перегончук, мати дитини з ДЦП, мріє про те, як вони з сином гулятимуть новим парком. "Повністю відсутня в місті інфраструктура дитячих майданчиків для дітей з обмеженими можливостями - це справжня проблема для таких родини, як наша. Ще змалечку ми зрозуміли, що маємо якомога активніше соціалізувати дитину, призвичаювати його до спілкування з ровесниками, допомагати відкривати світ у цікаві способи", - каже Ксенія. Саме тому вона енергійно долучилася до втілення нового інклюзивного проекту.

До речі, відвідувати майбутній парк зможуть не лише сім'ї, що виховують дітей з особливими освітніми потребами, а й дорослі, які потребують фізичної та психічної реабілітації (учасники АТО, травмовані в ДТП чи за інших обставин тощо), а також малюки від одного до трьох рочків, школярі, дорослі мешканці та гості Чернігова.

  • 0
Добавлено: 13-05-2019, 08:01
0
544

Похожие публикации


Наверх