онлайн казино Украины

Чернігівські чиновники мають розібратися з тарифами

Чернігівські чиновники мають розібратися з тарифамиПрем’єр –міністр України Володимир Гройсман доручив місцевій владі Чернігівщини навести лад з тарифоутворенням. Адже, за словами Володимира Гройсмана, ціна на тепло головним чином залежить не від вартості газу, а від вартості виробництва, чіткого обліку споживання та енергозбереження. І за все це відповідальна влада на місцях, оскільки їй належить 98% теплопостачальних підприємств та мережі.

Володимир Гройсман доручив Національній комісії з питань регулювання ринку електроенергетики та комунальних послуг, Антимонопольному комітету, Державній службі з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів провести ретельні перевірки організацій, що постачають енергоресурси, накласти відповідні штрафи і захистити всіх споживачів від необґрунтованих платіжних вимог.

«Все, що зараз відбувається, – це беззаконня з боку різних постачальних організацій. Адже тарифи на газ для теплокомуненерго однакові, - наголосив Володимир Гройсман. - Але коли ми дивимося тарифи на тепло по всій країні, в нас є різниця щодо вартості тепла в різних містах. Кінцева вартість тепла і гарячої води залежить від технології виробництва тепла, мінімізації втрат, об'єктивного обліку, від заходів енергозбереження, для яких можливості стали рівні завдяки децентралізації».

За його словами, при однаковій ціні на газ різниця на вартість тепла може сягати 30-40%.
«Я розумію, що різниця може бути, бо технологія виробництва тепла різна. Але питання в тому, що зробили місцеві власники теплокомуненерго? 99% ТКЕ належить муніципалітетам, місцевим органам влади. І тут виникає питання: а що зробили місцеві керівники?» - наголошує Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман.

Сьогодні в Україні існує 20 тис. км тепломереж, з них - 7 тисяч знаходяться в аварійному стані, втім - торік органи місцевого самоврядування відремонтували лише 240 км. І це попри те ,що для підготовки до опалювального сезону 2018-2019 на місцях Уряд виділив 12,5 млрд. гривень. За ці гроші місцеві муніципалітети мали ремонтувати тепломережі, відновлювати системи водопостачання, встановлювати енергоефективне обладнання. Та з цим завданням впорались не всі. З виділених 12,5 млрд грн на такі цілі було витрачено лише 3 млрд грн.
Дивлячись на такі дані Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман закликав міських голів подати чіткий план модернізації й розвитку ЖКГ на 2019-2020 роки, а також наголосив, що він хотів би, аби більшість коштів виділених Урядом були проінвестовані саме в оптимізацію виробництва тепла та його поширення, адже від цього залежить вартість тепла і гарячої води для українців.

«Сьогодні з 1644 підприємств теплокомуненерго, а це 98%, тільки 26 – ліцензіати НКРЕКП, всі інші підпорядковані органам місцевого самоврядування. Тож формування тарифної політики на послуги з теплопостачання належить до компетенції ОМС (Органів місцевого самоврядування). Тому я ще раз хочу наголосити, що органи місцевого самоврядування несуть повну відповідальність за кожну цифру в затверджених ними тарифах, які мають бути 100% справедливими», - наголошує заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Едуард Кругляк.

Крім того, Гройсман нагадав про те, що Уряд зобов’язав НАК «Нафтогаз» та теплопостачальників безкоштовно встановити громадянам близько трьох з половиною мільйонів лічильників. Такі заходи допоможуть ліквідувати корупцію в газовій сфері та зменшить кінцеве навантаження на вартість природного газу для побутових споживачів.

«79% в структурі витрат домогосподарств за спожиті житлово-комунальні послуги – це тепло. Суттєво зменшити нарахування можливо за рахунок встановлення 100% обліку теплової енергії, і ця вимога прописана в Законі України «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання»., - говорить володимир Гройсман. – Тому Уряд і прийняв рішення встановити лічильники людям. 100% забезпечення приладами обліку тепла й газу – це пріоритетне завдання. І я прошу надати чіткий план і доручаю Першому віце-прем’єр-міністру опрацювати фінплан НАК «Нафтогазу» і закласти витрати на встановлення лічильників як капітальні витрати. Якщо потрібно додаткове рішення Уряду – ми готові це зробити».

  • 0
Добавлено: 20-03-2019, 09:35
0
589

Похожие публикации


Наверх