онлайн казино Украины

Міська рада власникам колишнього «Жовтневого молоту»: сплатіть податки та виконуйте закон

Міська рада власникам колишнього «Жовтневого молоту»: сплатіть податки та виконуйте законПід час лютневої сесії міської ради мер Владислав Атрошенко зробив несподівану різку заяву. Це пов'язано з тим, що на території колишнього "Жовтневого молоту" триває будівництво (на фото), яке, на думку міської влади, незаконне.

- Офіційно, як міський голова, проводячи 39-ї сесію 7 скликання, звертаюсь до правоохоронних органів в особі прокуратури міста, управління економічної поліції, відділу поліції міста Чернігова, міського ДАБІ з питанням притягнення до кримінальної відповідальності вигодонабувачів або власників будівель, які поза законом знаходяться на територіях так званого ринку «Шанхай». Там зараз іде будівництво, - заявив Атрошенко.

Втім, для тих, хто слідкує за розвитком конфлікту власників території колишнього заводу «Жовтневий молот» та міської ради, зрозуміли: давні протиріччя загострились до межі.

Як відомо, на території колишнього заводу «Жовтневий молот» (проспект Миру, 194) знаходяться декілька підприємств: ПАТ Чернігівський ремонтно-механічний завод «Жовтневий молот», ТОВ «Відродження старого міста», ТОВ «Світла садиба», ТОВ «Творчий кластер «Ремзавод» та інші. Це основні, які за останні кілька років на тих чи інших умовах здавали в оренду чи користування земельні ділянки та частини приміщень десяткам компаній і ФОПів. Всі разом вони займали земельну ділянку загальною площею у майже 7 гектарів у центрі Чернігова.

На частині територій у 2013 році створили торговий кластер – ринок «Шанхай», який рекламували, у тому числі, як новий майданчик для продажів товарів місцевих підприємств. Ініціатором та власником цього бізнесу ЗМІ називали чернігівського підприємця Сергія Кнуренка.

Про те, що у новоствореного ринку проблеми зі сплатою земельного податку – про це Владислав Атрошенко казав ще будучи народним депутатом, у 2013 році.

- В усіх газетах розміщена реклама про відкриття нового ринку «Шанхай» на території заводу «Жовтневий молот». Декілька років не укладена угода оренди, а це близько 7 гектарів землі в місті, не менш як 120 тисяч гривень на місяць, а це – до 1,5 мільйона гривень на рік недонадходжень до бюджету міста. Чи це невідомо міській владі? – заявляв він.

У 2016 році вже як міський голова Атрошенко проголосив нову політику міської влади – увесь бізнес має платити земельний податок. І тут почались проблеми: виявилось, що ціла група підприємств, яка працює на землях колишнього «Жовтневого молота», платили податки тільки за частину землі, до того ж нараховували суми податку за землю під приміщеннями як не з виробничих площ і не за усю територію.

За даними Управління земельних ресурсів міської ради, Комісія з визначення та відшкодування збитків власникам землі та землекористувачам міської ради обрахувала розмір збитків, які нанесені через неоформлення земельних договорів оренди: 3,2 мільйони гривень за 2014-2017 роки.

Сторони намагались шукати компроміс і вели переговори. Втім обов’язковою умовою міської влади була сплата до міського бюджету несплаченого земельного податку, тобто збитків, які обрахувала Комісія.

За даними Управління земельних ресурсів міської ради, наразі цих коштів не сплачено, справи щодо примусового стягнення у судах.

«Натомість, власники будівель передали приміщення у статутний фонд новоствореним юридичним особам. Які, звісно, юридично не мають відношення до боргів», - повідомили у міській раді.

Проблема загострилась кілька тижнів тому: в одному з корпусів на території колишнього «Жовтневого молоту» (проспект Миру, 194) почали будівництво.



Оскільки це земля промислового призначення, для будівництва (очевидно, тут споруджують торговельні ряди та офісні приміщення) потрібно змінити призначення землі - на таку, яка передбачається під об’єктами громадського призначення.


Далі потрібно отримати містобудівні умови та обмеження забудови земельної ділянки. Вже на їх підставі розробити проект. Після його експертизи отримати в Управлінні державного архітектурно-будівельного контролю Чернігівської міської ради дозвіл на будівництво.

Виявилося, що жодного з цих документів у тих, хто проводить будівельні роботи (їх обсяг видно на фото вище), немає, кажуть у міськраді.

Щоб перевірити законність цього будівництва на місце виїхали представники Управління держархбудконтролю. За даними кадастрової карти, це приміщення ТОВ «Творчий кластер «Ремзавод».



Частина території, де ведеться будівництво

У самому ТОВ «Творчий кластер «Ремзавод» стверджують: будують не вони. Бо передали ці площі у користування … сторонній людині, фізичній особі.

Представники Управління держархбудконтролю видали припис зупинити будівництво і виписали штраф. Втім на будівництві на це не зважили і продовжують роботи.

Одночасно, ПАТ Чернігівський ремонтно-механічний завод "Жовтневий молот" та ТОВ «Відродження старого міста» подали до міської ради заяви щодо надання дозволів на розроблення проектів землеустрою щодо відведення семи земельних ділянок по проспекту Миру, 194 для будівництва і обслуговування будівель громадської забудови з послідуючою передачею в оренду. Їм відмовили, оскільки за висновками Управління архітектури міської ради, розташування цих об’єктів не відповідає містобудівній документації (юридично ці ділянки зараз є землями промисловості).

Саме це і змусило міського голову Владислава Атрошенка виступити із різкою заявою щодо власників (і вигодонабувачівв) підприємств на території колишнього «Жовтневого молоту». Міська влада вимагає від підприємств, які тут знаходяться, «платити земельний податок та дотримуватись законів».


Наразі реакції від осіб, яких пов’язують із згаданими вище бізнесом на території колишнього «Жовтневого молоту», немає.

На заяву Атрошенко відреагував Олександр Бондарев, директор ТОВ «Творчий кластер «Ремзавод»:

«Щоб ви розуміли: Атрошенко - це карликова копія Порошенка, де своє особисте - важливіше за розвиток країни (у данному випадку у маштабах міста Чернігова). Натравити всі силові структури на бізнес; спустити всі підконтрольні органи самоврядування на Товариство; показати на підконтрольних ЗМІ викревлену картинку; скупити/залякати всіх депутатів Чернігівської міської ради; вимкнути світло; не дати воду;вкрасти з бюджету для віджатого/свого бізнесу. Відчуваєте... масштаб?!», - написав у Фейбуці Олександр Бондарев, керівник ТОВ «Творчий кластер «Ремзавод».

Факт будівництва та збитки через несплату земельного податку у «Творчий кластер «Ремзавод» наразі не прокоментували.

  • 0
Добавлено: 28-02-2019, 08:44
0
780

Похожие публикации


Наверх