онлайн казино Украины

Починаються перевірки так званих «муніципальних варт»

Починаються перевірки так званих «муніципальних варт»За попередніми даними, в переважній більшості областей країни органи місцевого самоврядування створили комунальні підприємства (муніципальні варти, муніципальні охоронні підприємства), які наділені окремими повноваженнями щодо контролю за дотриманням громадського порядку тощо.

Водночас вони здійснюють або можуть здійснювати господарську діяльність на конкурентних ринках.

В окремих випадках КП, згідно зі статутом, мають право застосовувати заходи фізичного впливу, спеціальні засоби, складати протоколи про адміністративні правопорушення.

Одночасно з цим такі КП отримують ліцензії на здійснення охоронної діяльності та фактично її здійснюють.

Для виконання покладених функцій КП отримують фінансування з місцевих бюджетів. І якщо КП одночасно присутнє ще і на конкурентному ринку, то може мати місце субсидування господарської діяльності. Наприклад, КП можуть мати кращу забезпеченість на ринку охоронних послуг, але не через власні досягнення, а просто за рахунок субсидування їх діяльності коштом платників податків.

Також використання комунальними підприємствам владних повноважень може призводити до обмеження конкуренції на ринку.

Роз’яснює це у Facebook державний уповноважений Антимонопольного комітету України Агія Загребельська.

Окрім того, за інформацією, що надходить до Комітету, місцеві ради іноді вже надають КП ексклюзивні (монопольні) права на надання охоронних послуг ряду визначених «категорій» об’єктів комунальної власності, за наявності при цьому на ринку інших суб’єктів господарювання, що надають охоронні послуги. Зазначені дії ради можуть містити ознаки порушення законодавства про захист економічної конкуренції у вигляді вчинення антиконкурентних дій.

Враховуючи викладене, з метою здійснення контролю за дотриманням виконавчими комітетами міських рад та КП (муніципальні варти, муніципальні охоронні підприємства) законодавства про захист економічної конкуренції Головою АМКУ було надано територіальним відділенням Комітету доручення про проведення перевірки (шляхом направлення вимог) таких суб’єктів господарювання та органів місцевого самоврядування, їх виконавчих органів.

З’ясуванню підлягає інформація, зокрема з таких питань:

чи мають КП дозволи/ліцензії для здійснення господарської діяльності;
господарська діяльність, яка фактично здійснюється КП;
частка суб’єкта на ринку;
перелік платних послуг/робіт, що надаються/виконуються КП;
вартість таких послуг/робіт;
правові підстави використання нерухомого майна, яким користується КП;
чи поєднують КП функції, наприклад щодо контролю за дотриманням правил розміщення зовнішньої реклами, встановлення МАФів, правил паркування тощо з одночасною наявністю таких повноважень у спеціально створених для цього КП та/або правоохоронних органів;
джерела фінансування діяльності/функцій, що здійснюється/виконуються КП;
чи має місце розподілення рахунків на виконання функцій та на здійснення господарської діяльності;
обсяг коштів, отриманих КП на виконання покладених на нього функцій;
порядок визначення КП суб’єктом охорони певних установ (лікарні, держадміністрації тощо);
та інші питання.
Строк проведення перевірки до 30.08.2019

За умови наявності у вас інформації, що може допомогти нам під час проведення перевірок, направляйте її безпосередньо в територіальне відділення або нам за адресою: vap@amcu.gov.ua, 03035 м. Київ, вул. Митрополита Василя Липківського, 45.

  • 0
Добавлено: 28-02-2019, 08:41
0
737

Похожие публикации


Наверх