онлайн казино Украины

В Чернігові дискутували про «Місце нотаріату в системі правових органів України»

В Чернігові дискутували про «Місце нотаріату в системі правових органів України»«Наша мета – формування високої правової культури, а також затвердження культури етичної, естетичної, інтелектуальної», – висловив думку заслужений юрист України, професор, кандидат юридичних наук, Президент ВГО «Академія нотаріату України» Володимир Черниш.

Відкриваючи фахову дискусію, почесний гість відзначив, що приємно вражений високим рівнем освіченості й професіоналізму чернігівських правників.

«У вас працюють блискучі юристи! – сказав Володимир Черниш. – Центр наукової думки, як прийнято вважати, – не в столиці, не в мегаполісах, а саме в таких містах з великим потенціалом, як Чернігів, де працюють відповідні освітні заклади, діють юристи-практики, нотаріуси, адвокати, судді. Саме вони є носіями високої культури й мають робити внесок у юридичну практику, брати участь у розробці законодавчих ініціатив. Тож ми самі визначаємо своє місце в системі правових органів, у суспільстві та громаді, можемо активно на них впливати».

Під час виступу Володимир Черниш продемонстрував присутнім історичний документ - «Актову книгу Козелецького нотаріуса П.І. Меланченка», що велася ще в ХІХ ст., причому записи робилися вручну, і звернув увагу, як грамотно формулювалися речення, якими точними й виваженими були вислови, як акуратно велися записи, які використовувалися підписи й печатки. Вочевидь, нотаріус вже у той час був високо освіченою людиною. «Йдеться про нотаріальну лінгвістику та стилістику, - зауважив Президент ВГО «Академія нотаріату України». – Наші попередники досконало знали латинь, семіотику - науку по символи та знаки, сфрагістику та геральдику, діловий етикет, а не лише правові дисципліни, їх підготовка велася не один рік».

На необхідності постійного професійного та особистісного розвитку й навчання юристів і нотаріусів наголосила академік ВГО «Академія нотаріату України», заслужений юрист України, приватний нотаріус КМНО Валентина Якименко. Вона згадала практику 90-х років, коли фахівці із суміжних професій зверталися одне до одного за порадами, консультаціями, навчали одне одного й вчилися одне в одного, запрошували представників державних структур, відбувався вільний обмін думками та якісне професійне спілкування. На жаль, ці традиції сьогодні втрачаються, акцент змістився на заробляння грошей. «Я дуже хочу, аби взаємини у нашій сфері будувалися на повазі,- зазначила Валентина Онисімівна. - Людина має залишатися людиною, а в своїй діяльності бути професіоналом і нести відповідальність за результат».

Під час фахової дискусії Валентина Якименко висловила свою позицію й щодо переходу нотаріату від паперових носіїв виключно до електронних реєстрів. Як практикуючій нотаріус вона вважає, що паперовий носій інформації має залишатися головним, а електронні бази даних – вторинними, бо «що написано пером, не вирубиш і топором». Про підвищення престижу професії згадували також голова Житомирського відділення «Академії нотаріату України» Олена Котик і адвокат, голова Чернігівського відділення Асоціації правників України Тетяна Ющенко. А ініціатор проведення дискусії, к.ю.н., приватний нотаріус Олександр Красногор зауважив, що розвитку нотаріату часто заважає значна зарегульованість і надмірний формалізм. Втім, за його словами, це одна з найцікавіших сфер діяльності, адже вона передбачає постійний контакт з людьми, спілкування, а також «закріплення волі громадян у юридичний одяг».

Віце-президентка Чернігівської торгово-промислової палати Людмила Болотна презентувала учасникам дискусії діяльність ЧТПП і запросила до співпраці з бюро експертиз цієї установи, що надає послуги з будівельно-технічної, економічної, товарознавчої експертизи та оціночної діяльності.

Зазначимо, що фахова дискусія в Чернігові пройшла напередодні професійного свята – Дня юриста України (відзначається 8 жовтня). Участь у ній взяли представники ВГО «Академія нотаріату України» з декількох сусідніх регіонів, а також чернігівські юристи, адвокати, ріелтори. Несподіваним, радісним і урочистим моментом стало оголошення Володимира Черниша про присудження почесного звання академіків ВГО «Академія нотаріату України» чернігівцю Олександру Красногору - приватному нотаріусу, кандидату юридичних наук, голові «Асоціації правознавців Чернігова» та Олені Котик – голові Житомирського відділення «Академії нотаріату України».

З професійним святом – Днем юриста і врученням почесних звань колег привітала голова Чернігівського регіонального підрозділу Спілки фахівців з нерухомого майна України, директорка АН «Приват-Ріелт» Інна Різуха: «Наша професійна діяльність тісно пов’язана, ви забезпечуєте належний юридичний супровід будь-яких угод на ринку нерухомості, допомагаєте чесно сумлінно та якісно виконувати цю роботу. Тож я вам за це щиро дякую та бажаю злагоди в родинах і колективах, кохання в серці, щастя в особистому житті! Нехай справа, яку ви обрали, приносить тільки величезну радість і задоволення! Нехай всі завдання будуть вам до снаги, а на нові звершення надихають вдячні клієнти та доброзичливі колеги, партнери, друзі!»

  • 0
Добавлено: 9-10-2018, 08:35
0
606

Похожие публикации


Наверх