онлайн казино Украины

Комунальники почали наступ тарифами з усіх фронтів

Комунальники почали наступ тарифами з усіх фронтівВід початку жовтня рахунки за комунальні послуги, які отримують чернігівці, почали суттєво збільшуватись, і ця тенденція найближчими місяцями буде лише посилюватись.

По-перше, на під’їздах багатоквартирних будинків днями з’явились повідомлення від ЖЕКів про майбутнє підвищення тарифів на обслуговування житла та прибудинкових територій.

Орієнтовно на 15%. Мотивують це житловим підвищенням від 1 січня 2018 року в законі «Про державний бюджет на 2018 рік» мінімальної заробітної плати до 3723 грн, тобто на 16,3%. Втім, держбюджет поки ухвалений лише в першому читанні, і це не закон, а наперед рахувати не коректно.

А якщо мінімалку підвищать більше, як вимагає радикал Ляшко? До того ж пенсіонери, а це 30% дорослого населення, ніякої надбавки не отримають.

Платити ж тільки за цю послугу власникам двокімнатної квартири площею 50 кв.м доведеться 210 грн. Два роки тому була 61 гривня. Крім того, посилаються на зростання на 17% вартості пально-мастильних матеріалів. Якщо підвищення тарифів – процес прозорий, то чому тоді не вказана частина палива в собівартості квартплати?

І ще підвищення обґрунтовують положеннями постанови КМУ № 869 від 1.06.2011 р., яка передбачає коригування тарифів у разі зміни вартості складових собівартості. Шість із половиною років не згадували, а тепер згадали.

Теплопостачальники вже підвищили від 19 жовтня тарифи на опалення та гарячу воду всупереч заявам Гройсмана про необґрунтованість цієї дії. Але цього їм мало. Останнім часом почастішали скарги мешканців Чернігова про прохолодні батареї і «тепленьку», а не гарячу воду. І температура води нібито в мережі за графіком, і на вулиці не холодно, а батареї не гріють. І це відбувається по всій Україні. Є серйозна підозра, що тепловики зменшують тиск води на теплопунктах, і циркуляція теплоносія стає недостатньою. А значить, батареї не встигають прогріватись. Мабуть, схожі сюжети читачі бачили на центральних телеканалах.

Однак теплопостачальники це заперечують, хоча температура в третій декаді листопада в квартирах знизилась від 20 градусів до 17-18, особливо в будинках, де встановлені лічильники. Навіть якщо мешканці за допомогою лічильника збільшують споживання тепла. Саме цього хочуть тепловики, насамперед ПАТ «Облтеплокомуненерго», щоб вибити додаткові гроші. А бажаючих перевірити тиск на теплопункти не допускають. А ще тільки початок грудня, і зима по-справжньому не почалась.

Про газівників ми вже писали. Але у квитанціях за жовтень нібито споживання газу в багатоповерхових будинках ще збільшилось і перевищує санітарну норму 3,3 куб.м на одну людину в місяць майже у 2,5 разу.

Звичайно, йдеться про будинки, де встановлені загальнобудинкові лічильники, допуск мешканців до яких зробили неможливим. До того ж використовують два способи боротьби з громадянами.

По-перше, додають 7-10% до реального споживання за лічильником. Просто дописують, бо не перевіриш. По-друге, під час розрахунків зменшують кількість зареєстрованих у будинках осіб. Мешканці кількох будинків звертались до Центру адмінпослуг і отримали довідки з реєстру, де кількість зареєстрованих мешканців на 8-10% більше, ніж рахують у ТОВ «Чернігівгаз Збут». У підсумку чернігівці мусять платити на 15-20% більше за не спожитий реально газ. І субсидія на це не призначається.

Враховуючи, що в Чернігові такі лічильники встановлені майже в 600 будинках, це не жарт, а великі вкрадені гроші.
Працівники «Укртелекому» тільки-но в жовтні збільшували тариф на стаціонарний зв’язок, а вже збираються в січні робити це знову. Десь на 7%.

І «Чернігівводоканал» не хоче пасти задніх. У 2017 році збільшили тарифи двічі – на 7% через НКРЕКП і на 33% завдяки збільшенню норми споживання для мешканців, які не встановили квартирні лічильники. Тепер планують нове збільшення, вже через НКРЕКП, і досить суттєве. Бо НКРЕКП про підпільні рішення виконкому Чернігівської міськради не відомо. І тут чернігівці під подвійним ударом.

  • 0
Добавлено: 13-12-2017, 08:29
0
688

Похожие публикации


Наверх