онлайн казино Украины

Чи є користь від бюджету участі?

Чи є користь від бюджету участі?Можливість організувати за рахунок міського бюджету те, чого не вистачає мешканцям міста і те, що не входить в обов’язки профільних управлінь міста, надає партисипаторний бюджет (у народі - бюджет участі).

Ця можливість з’явилась у Чернігові не так давно.
У 2015 році вперше відбулось голосування за проекти, які подали мешканці міста, та були визначені перші переможці. В 2016 році ці проекти мали бути реалізовані. Так як перший рік був більш експериментальним, тому й помилок було досить багато.
Наскільки є корисним для міста впровадження громадського бюджету, дізнавались члени робочої групи щодо впровадження громадського бюджету в місті (Тетяна Романова та Анна Ніколенко-Баєва).

Проект «Зовнішня безпека» загальноосвітньої школи №7
Головна мета проекту – це встановлення камер відеонагляду по периметру школи №7 та освітлення шкільного подвір’я. Вартість проекту – 221436,75 грн.
Окрім того, що школа виконала всі поставлені завдання в проекті, так ще й вдалося зекономити кошти та встановити на них енергозберігаючі лампи у самому приміщенню школи. Навчальний заклад дійсно знаходиться посеред житлового комплексу і в нічний та вечірній час був майже без освітлення. Це спричиняло виникнення неодноразових випадків щодо скоєння злочинів (пограбування, насильство, бійки і т.д.). Також це було суттєвою проблемою й для дітей, що навчались у другу зміну.

Тепер же завдяки проекту школа та її подвір’я освітлені. Також на території самого закладу облаштовано 16 відеокамер спостережень. На території шкільного подвір’я встановлено 4 камери. Всього - 18 відеокамер спостережень. За словами директора Рудягіна Є.М., відеокамери дуже допомогли забезпечити порядок на території школи. За цей недовгий час роботи відеокамер було повернуто вкрадений телефон дитини, з’ясовані винуватці бійки біля школи та інше.

Проект «Сучасний дизайн приміщення бібліотеки» (Бібліотечний пункт бібліотеки імені М.М.Коцюбинського, вул. П’ятницька 32)
Мета проекту ̶ покращення зовнішнього вигляду фасадів бібліотеки в центрі міста та створення умов для вільного доступу до мережі Інтернет. Загальна сума проекту - 101500 грн.
Напочатку хочеться зазначити, що дійсно фасад бібліотеки та внутрішній стан приміщення довгий час знаходились в дуже поганому стані. На фасад бібліотеки весною ще планується нанести малюнок згідно розробленого ескізу. А ось внутрішні роботи повністю закінчені, що дає змогу проводити заходи для відвідувачів в комфортних умовах. Також за отримані кошти був проведений Інтернет, куплений комп’ютер, принтер та меблі. До речі, щомісяця у бібліотеці проходять різні заходи для читачів (інформація знаходиться в бібліотеці).

Проект «Клас починається з дверей» школи № 14

З перших днів роботи навчального закладу, жодного разу не мінялись двері в класах старого корпусу. У рамках проводження проекту планувалось замінити зношені двері, які створюють дискомфортні умови навчання для дітей. На проект було витрачено 101 500 грн.
Також школа виграла ще один проект вартістю 184 155 грн, метою якого була заміна туалетних кімнат у навчальному закладі.
В результаті двох проектів були замінені двері в школі та відремонтовано 2 туалетні кімнати.
Проект «Лиш праця світ таким, як є створила, Лиш в праці варто і для праці жить» ЗОШ №28

Проект мав на меті облаштувати майстерню з обробки тканин і текстильних матеріалів. Для цього планувалось замінити вікна, придбати нові меблі та обладнати клас новими швейними машинами. А також обладнати мультимедійним обладнанням приміщення (мультимедійний проектор, магнітна дошка, ноутбук). Вартість проекту – 83 473 грн.

Проект «Відновлення та реорганізація військово-спортивного комплексу у школі: тир, смуга перешкод, спортивний майданчик» ЗОШ №21 (Мікрорайон Стара Подусівка).
Представники навчального закладу підійшли до удосконалення умов навчання дітей більш ширше, чим створили можливість для реалізації принципу загальнодоступності. Проект полягав у створенні необхідної спортивної бази (смуга перешкод, спортивний майданчик, тир). Вартість проекту – 250 тис. грн.
В рамках проекту були встановлені вуличні тренажери, облаштуваний тир у підвальному приміщені школи та придбані 3 гвинтівки для навчання, відремонтовані роздягальні та душові кімнати, придбані тренажери для спортивного залу. А також встановили дитячий спортивний майданчик на території школи, яким користуються абсолютно всі мешканці мікрорайону. Дещо не встигли із встановленням смуги перешкод, роботу перенесли на весну.
Проект «Розквітай садок дитячий» Чернігівського дошкільного навчального закладу санаторного типу №58 «Лісова казка» (Район Нова Подусівка)
Це наймасштабніший проект зі всіх навчальних закладів, вартість якого коштувала 888 тис. грн. В рамках проекту були замінені старі вікна, відремонтовано басейн, відремонтована покрівля даху, придбані нові обладнання в харчоблок (холодильна шафа, хліборізка та ін.), відремонтовано каналізаційну систему та систему опалення та водопостачання, а також придбані нові промислові праски та мультимедійну систему.
Зі слів завідуючої садочку, в зв’язку з нестачею грошей, вікна були замінені тільки на 65% від загальної кількості. Пріоритет віддавали дитячим групам та тим вікнам, які були в найгіршому стані.
Окрім цього, були реалізовані й інші проекти, з результатами яких хотілося б ознайомитись. Адже важливо, аби про всі результати проектів знали мешканці міста і розуміли користь від «громадського бюджету». Тільки так ми зможемо долучити максимально велику кількість чернігівців до реалізації бюджету участі та створювати дійсно комфортні умови в нашому місті.
Висновок
Більшість проектів, які перемогли в перший рік реалізації бюджету участі, мають здебільшого локальний характер і розраховані на дуже вузьку цільову аудиторію. Переважно це стосується навчальних закладів, садочків та інших локальних закладів. І тільки деякі з них розраховані на велику кількість людей, а отже дотримуються принципу загальнодоступності.
І в першу чергу, це є не доопрацюванням робочої групи. Першою та головною помилкою робочої групи було нечітко сформовані умови участі в громадському бюджеті. Цю помилку не усунули й минулого року. Хоча й в 2017 році загальнодоступних проектів має бути значно більше.
Ми маємо розуміти, що громадський бюджет не повинен перебирати на себе функцію профільних управлінь міста та фінансувати ремонт даху чи туалетної кімнати в навчальному закладі. Цим має опікуватись Управління освіти. Через громадський бюджет мають реалізовуватись мешканцями міста ті проекти, які створюють додаткові умови для їх комфортного життя та є їх результатами зможуть скористатись всі або більшість чернігівців. Прикладом такого проекту може бути: організація фестивалю в місті, створення пайп-парку для молоді, встановлення зупинкових комплексів та інше.

  • 0
Добавлено: 1-02-2017, 12:02
0
884

Похожие публикации


Наверх