онлайн казино Украины

Чи стане Чернігів по-справжньому зеленим містом?

Чи стане Чернігів по-справжньому зеленим містом?«Зеленим господарством» Чернігова нині опікується комунальне підприємство «Зеленбуд» міської ради. Загальна площа об’єктів, котрі закріплені за ним, складає 690 га (або 33 % всіх насаджень міста).
До переліку об’єктів, за якими доглядають озеленювачі, входять газони, доріжки у парках і скверах, сходи, багаторічні та однорічні квітники, дерева, кущі та живопліт.
Кошти, які щороку виділяють міські чиновники на їх благоустрій, чималі. Та чи стане від того Чернігів по-справжньому зеленим містом, чи в змозі озеленювачі впоратися з цим завданням, на яку допомогу розраховують від громадськості – про це та інше в інтерв’ю із директором КП «Зеленбуд» Романом Старіковим.
– Романе Міхеєвичу, чи має підприємство, яке ви очолюєте з 29 лютого, достатньо людських та матеріальних ресурсів, аби все прибрати? Чому найбільше нарікань стосується стану Ялівщини, недопрацьовуєте?
– Обличчя рідного міста останнім часом, безперечно, змінилось на краще – воно виглядає чистим, охайним, доглянутим. Колектив «Зеленбуду» докладає всіх зусиль, щоб старовинний Чернігів, його бульвари та сквери зустрічали людей справжнім буянням природи – квітковим різнобарв’ям та прохолодою парків, скверів, сприяли повноцінному відпочинку мешканців та гостей міста.
Наше підприємство, згідно до штатного розпису, на 95 % укомплектовано працівниками. З наступного року ми збільшимо чисельність озеленювачів та прибиральників, у зв’язку зі зростанням обсягів робіт. З технікою трохи складніше. Автопарк потребує оновлення. Відтак плануємо за кілька місяців придбати за державні кошти нову техніку.
Чому лунають докори за стан Ялівщини? 17 червня 2014 року рішенням сесії обласної ради було створено комунальний заклад РЛП «Ялівщина», призначено директора. Я, як керівник підприємства, неодноразово звертався до нього з проханням укласти з нами договір на виконання робіт з прибирання та вивозу сміття, але, на жаль, все залишилось лише пропозицією. Тому про стан Ялівщини всі питання треба адресувати керівництву РЛП «Ялівщина».
– Цього року, як помітили чернігівці, «Зеленбуд» вельми активно спилював аварійні дерева на вулицях міста. На які потреби використовуєте пиломатеріали?
– В 2016 році наше підприємство виконувало роботи з видалення аварійних дерев, обрізування сухого гілля, кронування дерев в парках, скверах, на зелених зонах, у приватному секторі. Працювали згідно до ордерів та актів обстеження, яке проводить спеціальна комісія.
Хочу підкреслити, видаляємо лише дерева, що є аварійними, дуплистими, трухлявими, з кутом нахилу понад 60° або ті, які вже зламані. Переважно, це тополі, верби, клени, в’язи. Деревину, яку отримуємо, направляємо на переробку, а саме заготівлю паливних дров з метою їх подальшої реалізації та опалення приміщень підприємства. Більшу частину деревини складає неліквід, який завозимо і складаємо на майданчику «Зеленбуду».
– Наразі киплять роботи з озеленення центральних проспектів та вулиць. Що вже зроблено? Чи є загроза, що дорогі квіти та рослини позрізають на букети «підприємливі» ділки?
– Цього року виконали роботи з капітального ремонту бульвару по проспекту Миру, від вул. І. Мазепи до пішохідного переходу поблизу школи №1, встановили системи поливу. Дещо встигли зробити і на другій половині бульвару.
Чернігівці змогли помітити, як змінилося місто після вертикального озеленення, проведеного нами на вулицях Рокосовського та 1 Травня, біля міського РАЦСу, на Привокзальній площі, перехресті поблизу «Епіцентру».
Щодо загрози, що рослини позрізають, так, є випадки, коли квіти в термочашах просто виривають з кореневою системою. Ми їх фіксуємо і звертаємось до національної поліції міста Чернігова.
– У прибиранні зелених зон та озелененні міста вам активно допомагають громадські активісти, волонтери, політичні партії. Чи співпрацюєте ви з ними і якої підтримки від них потребуєте? У чому вам громадськість може допомогти?
– У прибиранні нам активно цього року допомагали волонтери, а саме студенти навчальних закладів нашого міста. На суботник вийшло майже 900 чоловік. Очистили від сміття, здебільшого, лісопарк «Кордівка» вздовж стежки «здоров’я».
Допомога від громадськості, на яку сподіваємося – роз’яснювати людям, що ми хочемо бачити наше місто чистим та охайним. Бо не там чисто, де прибирають, а там, де не смітять.
– Великого резонансу набула тема благоустрою міського пляжу «Золотий берег». Наскільки, на вашу думку, вдалося реалізувати задумане, чи реально наблизити його зовнішній вигляд до європейських стандартів?
– На першому етапі реконструкції пляжу ми видалили аварійні дерева, обрізали сухе гілля, видалили пні та демонтували застарілі металеві конструкції (роздягальні, лави, навіси), викосили газони.
На мій погляд, пляж «Золотий берег» зазнав відчутних перетворень і змінився на краще. Завезли пісок, зробили планування ґрунту, встановили душеві кабінки, кабінки для перевдягання, навіси, лежаки, обстежили дно річки Десни. Облаштували дитячі та спортивні майданчики. Триває робота з благоустрою доріжок, під’їздів, стоянок.

Добавлено: 29-10-2016, 09:12
0
0

Похожие публикации


Наверх