онлайн казино Украины

Справа Зеленчук зайшла в глухий кут?

Справа Зеленчук зайшла в глухий кут?Справа екс-начальника відділу Державної міграційної служби України в області Валентини Зеленчук, яку звинувачують в хабарництві та шахрайстві, зайшла в глухий кут: прокуратура не може конкретизувати звинувачення і привести потерпілих.
Про це йшлося 5 липня під час та опісля спроби провести підготовче засідання у Деснянському райсуді (вкотре за останні 2 місяці), куди справу відправили на повторний розгляд.
До храму Феміди не з’явився жоден з потерпілих. Одного з них, мешканця Мени, правоохоронці не змогли навіть відшукати, мовляв, поїхав у відпустку. Суддя Андрій Стеблина був відверто розчарований бездіяльністю сторони обвинувачення.
«Ви б за той час, як ми намагаємося розпочати розгляд, встигли б пішки сходити до Мени і знайти потрібну людину», - дорікав він представнику прокуратури.
Той обіцяв виправитися. Відтак засідання перенесли на 11 липня на 9.45.
Як заявив захисник Сергій Копєйкін, відповідаючи на запитання нашого кореспондента, звинувачення Валентини Зеленчук у шахрайстві є надуманими, а стосовно хабарництва - відкинуті судом І інстанції.
«Наприкінці жовтня минулого року в цій частині було винесено виправдальний вирок, - зауважив він. - Обвинувачення у шахрайстві не відповідають обставинам провадження. Фактично було встановлено, що люди, визнані потерпілими, писали заяви під тиском правоохоронних органів. Вони чітко висловилися, що не вважають себе такими і не бажають з’являтися до суду, аби давати будь-які свідчення».
За словами адвоката, правоохоронці, зрозумівши, що не зможуть довести хабарництво, почали розробляти версію схеми «перекачування грошей» через благодійний фонд.
«В обвинувачення слідчі написали нібито Валентина Зеленчук дала потерпілим квитанції на оплату за паспорти, повернули їх іншому працівнику, - пояснив він. - Крім іншого, перераховувалися кошти на рахунок ДП «Документ», а банк скерував їх до благодійного фонду «Безпека руху». Зв’язку якогось немає взагалі. Фонд перевіряла держфінінспекція і не знайшла нестачі коштів. Немає документального підтвердження і передачі коштів від керівника фондової установи Зеленчук. Зрозуміло, що і тут буде виправдальний вирок. Ось чому сторона обвинувачення і не хоче конкретизувати те, що інкримінує моїй підзахисній. Якщо в прокуратурі по поличках розкладуть усі події, буде ясно, що немає складу злочину взагалі».
Нагадаємо, в листопаді 2014 року оперативні співробітники УМВС в області задокументували факт одержання Валентиною Зеленчук хабаря – 100 доларів США та коробки цукерок – за оформлення закордонного паспорта.
За версією слідства, жінка, що хотіла їхати на відпочинок до Туреччини, прийшла до неї оформити закордонний паспорт. Та, задля «прискорення», нібито почала вимагати у неї «доларовий» хабар і «щось до чаю». Тоді потерпіла звернулася до міліції, де їй дали «мічені гроші». Після того, як за тиждень відбулася передача валюти та цукерок, до кабінету чиновниці увійшли оперативники.
Слідчі, яких у справі було чимало, виявили також, що у відомстві Валентини Зеленчук у людей, що оформляли паспорти, під виглядом обов’язкових платежів вимагали сплатити внески до одного з благодійних фондів. Слідство намагалося довести, що представник благодійників передавав чиновниці видурені гроші особисто, щойно ті надходили на рахунок. Суми коливалися від 250 до 700 з людини. Щоправда, задокументувати вдалося лише декілька таких випадків. Та й то один із чи то свідків, чи то потерпілих відмовився від свідчень і став стверджувати, що правоохоронці його примушували до провокування хабаря.
Суд І інстанції, Деснянський районний у Чернігові (суддя Юрій Кулініч), дійшов висновку, що вину обвинуваченої у хабарництві не доведено і виголосив вирок лише за шахрайство - 3 роки позбавлення волі з позбавленням ще на 3 роки права займати керівні посади в органах влади та самоврядування. В своєму останньому слові екс-чиновниця була вельми категоричною.
«Зі мною хочуть розправитися ті, з ким я не погодилася працювати по корупційним схемам. Усе вигадано», - сказала вона.
Апеляційний суд області повернув справу на повторний розгляд. Активісти партії «Демальянс», які проводили кампанію проти хабарів у паспортних столах і увесь цей час справно ходили на засідання, цього разу не були присутні.

Добавлено: 6-07-2016, 10:45
0
0

Похожие публикации


Наверх