онлайн казино Украины

Соколов іде у наступ?

Соколов іде у наступ?Під час засідання четвертої сесії Чернігівської міської ради вчора, 25 лютого, депутати спробували обмежити повноваження Чернігівського міського голови Владислава Атрошенка, зокрема, у питанні призначення керівників комунальних підприємств (КП).
Це рішення було ініційоване «з голосу» та включено у порядок денний під номером один.
Згідно з цим рішенням, керівників КП призначатиме міський голова лише після попереднього погодження депутатами міськради. Окрім цього, ті керівники, які вже призначені, мають пройти перепризначення на наступній сесії міськради.
Хоча офіційно питання ініціювала фракція «Радикальної партії», але головним рушієм цих процесів є найбільша фракція міськради «Наш край», яку очолює колишній мер Олександр Соколов.
Ймовірно, що колишній міський голова намагається всіма силами обмежити повноваження нинішнього мера та сформувати опозиційну до Атрошенка більшість у міській раді.
Соколов особисто контролював голосування по даному питанню, перевіряючи поіменний список депутатів, які голосували за обмеження повноважень Атрошенка щодо КП.
Якщо говорити про результати голосування, то, окрім «Нашого краю» та трьох радикалів, проти Атрошенка у цьому голосування об’єдналися представники «Батьківщини», «Опозиційного блоку» і «Демократичного Альянсу». Вірним союзником Атрошенка, окрім власної фракції БПП, залишається фракція «Самопомочі».
Зазначимо, що проголосоване рішення є досить сумнівним з юридичної точки зору, оскільки Закон «Про місцеве самоврядування» до виключної компетенції міського голови відносить питання призначення начальників управлінь, відділів та комунальних КП. У Атрошенка вже заявили, що будуть «накладати вето» на це рішення, або ж подаватися до суду.
Згідно регламенту, щоби подолати вето Атрошенка, депутатам необхідно буде зібрати 2/3 голосів.
На цій же сесії відбулося ще одне показове голосування, яким Владислава Атрошенка намагалися поставити у некомфортну позицію.
Знову ж таки, фракція радикалів винесла з голосу питання про виділення 35 мільйонів гривень з міського бюджету для фінансування хворих на гемодіаліз у клініці «Фрезеніус».
Як відомо, від самого початку відкриття цієї приватної клініки, проблеми з фінансуванням дорого вартісного лікування виникали постійно. Але, всі вони вирішувалися на рівні державного бюджету, оскільки це, так званий, спеціалізований третинний рівень надання медичної допомоги, який має забезпечуватися з держбюджету.
Виносячи даний проект рішення, «антимерська коаліція», очевидно, намагалася посадити Атрошенка «на шпагат». Якщо міська влада погодиться виділити 35 млн грн, це значно спустошить міську казну, якщо ж ні, то Атрошенка можна буде виставити «у світлі» мера, що не хоче допомагати тяжкохворим.
В результаті голосування, рішення не добрало лише кілька голосів – 19 депутатів були «за», при необхідних 22. Позитивно проголосували депутати з фракцій «Наш край», РПЛ, «Опоблок» та «Батьківщина». Результати голосування могли б бути не на користь міського голови, якби вся фракція «Нашого краю» була присутня на засіданні.
Про що може говорити така ситуація у міській раді?
Позиція «Нашого краю» є зрозумілою. Вони, на чолі з колишнім мером Соколовим, намагаються зберегти свої кадри у комунальних підприємствах.
Радикали не отримали від Владислава Атрошенка видимих преференцій у вигляді посад. Крім того, у бізнес-леді, які входять до фракції є певний конфлікт з мером на ґрунті бізнесових відносин.
«ДемАльянс» намагається грати свою гру, претендуючи на, такого собі, арбітра, що тримає «золоту акцію», тому то підтримує «антимерські рішення», то ні.
Найцікавіша ситуація із фракцією «Батьківщини», яку, як відомо, контролює народний депутат Валерій Дубіль. Вони – єдина фракція, що отримала посаду у виконавчому комітеті ради та за неофіційною інформацією претендували на квоту одного із заступників міського голови.
Проте голосування на останній сесії показують, що «Батьківщина» не є надійним партнером Атрошенка, як, наприклад, «Самопоміч».
Такі «перетягування канату» між Атрошенком та більшістю депутатського корпусу свідчить про небажання міського голови ділитися владними повноваженнями.
* * *
У підсумку маємо ситуацію, коли потенційно, в раді, може сформуватися «антимерська коаліція», що з одного буку буде заважати конструктивній роботі органу місцевого самоврядування, а з іншого – сприятиме балансу інтересів між амбіційним мером та не менш амбіційним депутатським корпусом.

Добавлено: 27-02-2016, 10:05
0
0

Похожие публикации


Наверх