онлайн казино Украины

Російські ЗМІ придумали, як спекулювати на законі про мову

«Порошенко подложил бомбу под Зеленского: новый закон уничтожит Украину?» -матеріали під такими і схожими заголовками ширяться в останні дні у російських ЗМІ.

Загалом, більшість російських ЗМІ не втомлюються повторювати фейки про щойно прийнятий закон про забезпечення функціонування української мови як державної.

Ось деякі з них.

1. Это значит, что все политики, общественники, депутаты, врачи — все жители страны должны будут говорить на украинском языке.

Насправді: Дія закону не поширюватиметься на сферу приватного спілкування та релігії, але він зобов'язує кожного громадянина володіти державною мовою.

2. …То есть бюджетные деньги, которые и без того активно разворовываются, придется выделять на очередное бессмысленное министерство.

Насправді: Закон передбачає створення Національної комісії зі стандартів державної мови у складі дев'яти людей, яка затверджуватиме стандарти мови, перевірятиме рівень володіння нею при набутті громадянства чи зайнятті державних посад.

3. Большинство населения Украины разговаривает на русском языке, активно используя его в повседневной жизни.

Насправді: Більшість населення Україні спілкується українською. Це ще у 2015 році зафіксовано у відповідному опитуванні, проведеного Центром Разумкова. Більшість - 60%- громадян вважають рідною мовою українську, 15% – російську, 22% – і українську, і російську однаковою мірою. Вдома 44% респондентів розмовляють українською мовою, 5% – переважно українською. 13% опитаних розмовляють вдома російською мовою, 11% – переважно російською. 25% громадян спілкуються вдома іноді українською, іноді – російською, 1,4% – іншими мовами.

Характерно, що під ці фейки російські пропагандисти знову підводять політику: натякають, що з прийняттям закону про українську мову президент Порошенко підставив Зеленського.

«Зеленский, конечно, может, и справится с этой ситуацией, но ему в любом случае потребуется время. Порошенко понимает это, поэтому и гадит напоследок, закладывает языковую бомбу под президентство Зеленского».

Як відомо, щойноприйнятий закон про забезпечення функціонування української мови як державної жодним чином не обмежує розвиток та застосування мов національних меншин. Згідно з перехідними положеннями закону, загалом він набуде чинності через два місяці після публікації. Закон визначає українську мову єдиною державною та офіційною мовою країни.

Місцевій владі заборонено втручатись у порядок застосування української мови. Дія закону не поширюватиметься на сферу приватного спілкування та релігії, але він зобов'язує кожного громадянина володіти державною мовою.

Усі претенденти на отримання українського паспорта складатимуть окремий іспит. Складати його не потрібно тільки тим людям, які служать в армії, або надання громадянства яким становить державний інтерес. Щоправда, і у такому випадку новим громадянам треба буде вивчити державну мову протягом року.

Держава планує створити центри з безкоштовного вивчення української мови.

Вільно володіти мовою зобов'язане широке коло осіб: від президента, членів уряду, до прокурорів, офіцерів-контрактників, педагогів та медиків комунальних закладів, але не депутати Верховної Ради.

  • 0
Добавлено: 21-05-2019, 21:09
0
716

Похожие публикации


Наверх