онлайн казино Украины

Графа «національність" - ідея « Свободи», пропозиція «Батьківщини»

Графа «національність" - ідея « Свободи», пропозиція «Батьківщини»Опозиція почала реалізовувати одне зі своїх найбільш суперечливих передвиборчих обіцянок - повернення в документи графи "національність".
Перший такий законопроект був зареєстрований у понеділок у Верховній раді депутатом Олегом Канівцем від «Батьківщини» і припускає вказівку національності в свідоцтві про народження дитини.
Слідом за ним буде внесено законопроект про повернення графи "національність" у паспорт, обіцяють в опозиції.
Представники парламентської більшості не виключають, що підтримають ці ініціативи.
- Своїм законопроектом я пропоную внести зміни до Сімейного кодексу, щоб батьки могли добровільно вказувати національність у свідоцтві про народження дитини. Такий підхід - загальноприйнята європейська практика, - розповів Канівець.
Він додав, що даний документ - не єдина його подібна ініціатива.
- Наступний законопроект, що я планую подати, про те, щоб повернути графу "національність" у паспорт. Для того щоб його підготувати, мені необхідно три-чотири дні,— сказав Канівець.
Графа "національність" містилася в паспортах радянського зразка і була скасована в 1996 році при переході на паспорти незалежної України. У затвердженій формі свідоцтва про народження, виданому в часи СРСР, національність дитини не вказувалася.
Зазначення національності в паспорті громадянина України було відсутнє серед передвиборних обіцянок партії "Батьківщина".
Ця ініціатива міститься у передвиборній програмі соратників по опозиції — партії "Свобода".
"Я пройшов у парламент по мажоритарному округу (N162; Львівська область), і це пункти моєї виборчої програми, я обіцяв виборцям виконати їх! - пояснив Канівець, назвавши шанси на проходження його ініціатив у парламенті "високими". - Вказування національності буде добровільним! Сподіваюся, що ці законопроекти підтримають колеги з опозиції, а, можливо, і Партії регіонів, а от щодо комуністів я не впевнений, - сказав він.
У самій "Свободі" запропоновану ініціативу підтримують частково й обіцяють на наступному тижні подати в Раду свій пакет аналогічних законопроектів.
"Графа "національність" має фігурувати тільки в паспорті, а у свідоцтві про народження дитини варто вказувати національність його батька й матері, як це було раніше",— заявив заступник глави парламентської фракції "Свобода" Андрій Мохник.
Представник Партії регіонів Олег Зарубінський вважає зайвим введення такої графи: "У посвідченнях особи більшості європейських країн вказується тільки громадянство, а не етнічне походження, не думаю, що повернення "п'ятої графи" так важливо".
У КПУ не виключають своєї участі в голосуванні за подібні законопроекти.
- Це повернення до радянського досвіду! В опозиції, звичайно, змагаються в тому, хто з них більш національно орієнтований, але думаю, що як українці, так і представники національних меншин хотіли б вказувати національність в документах - це збереження їх національної самоідентифікації, - зазначив народний депутат Олександр Голуб (Компартія).

Добавлено: 21-12-2012, 10:29
0
0

Похожие публикации


Наверх