онлайн казино Украины

Чи перейде капітан тральщика «Чернігів» на службу у НАТО?

Екіпаж судна військово-морського флоту України тральщик у «Чернігів» у березні 2014 року перейшов на бік Росії, здавши корабель ворогу. Пізніше стало відомо – це була ініціатива командира Бориса Палія. Він зрадив військовій присязі, вступивши на службу Російській Федерації.

Чому так сталось? Чому військовий офіцер, який мав до останнього боронити своє судно, виявився зрадником? Свого часу, на самому початку російсько-української війни була озвучена версія, що багато військових у Криму перейшли на бік ворога, оскільки спокусились на вищу заробітну плату, що отримували моряки та офіцери Чорноморського флоту РФ у Севастополі.

Якщо так, то наскільки військове командування РФ може довіряти колишнім офіцерам, які у тяжкий для державності України момент і за відсутності загрози їх життю (у Криму не було бойових дій) перешли на бік іншої держави?

За такою логікою, після повернення Криму до України (це все одно станеться, і ймовірно – у не такій вже далекій перспективі) зрадник Борис Палій може перейти на службу у … НАТО. Адже військове утримання офіцерів у Північноатлантичному альянсі на порядок вище, ніж у Росії.

* * *

Сучасний процес формування Військово-морських сил України можна впевнено назвати одним з найважчих випробувань України на шляху створення власних Збройних сил. Це пов’язано перш за все з окупацією Криму та втратою значної частини кораблів.

У результаті анексії Росією Криму український флот позбувся 51 корабля, під українським прапором залишилися тільки 10 кораблів і допоміжних суден, включаючи флагман «Гетьман Сагайдачний».

Що стосується особового складу, то тільки чверть залишилася вірною присязі, а інші перейшли на службу в Збройні сили Росії. Україна втратила ключові військово-морські бази та інфраструктуру для базування флоту.

* * *

Тоді ж, у 2014 році росіяни захопили тральщик «Чернігів». Неостанню роль тут, як повідомляли ЗМІ, відіграв саме капітан корабля – Борис Палій.

Так, з початком агресивних дій Росії наприкінці лютого-на початку березня 2014 року з Криму повідомляли, що екіпаж судна на провокації не піддається, зберігає спокій, вірний присязі та готовий виконувати бойові завдання. Тоді корабель базувався у бухті Донузлав поблизу села Новоозерне, що в Північному Криму.

Пізніше корабель спробував вийти у море, втім вихід з бухти був заблокований. А 21 березня судно причалило до берега і фактично здалось окупаційним військам. На противагу, корабель такого ж класу – тральщик «Черкаси» - до останнього намагався вирватись із бухти. І навіть прохав допомоги у екіпажу «Чернігова», на що отримав відмову.

Чернігівців болісно вразила новина, що командир тральщика «Чернігів» зрадив присязі та віддав корабель ворогу. Це зачепило багатьох. Адже протягом багатьох років містяни не раз допомагали судну та команді.

* * *

Спочатку агресор включив всі кораблі до складу російського флоту. Пізніше через Білорусь почалися переговори, в результаті яких російська сторона погодилася повернути кораблі. Тож Україна отримала назад ракетний катер "Прилуки" та танкер «Фастів». Загалом були повернуті 35 кораблів (у тому числі бойових тільки два, інші - катери і судна постачання), після чого Росія припинила цей процес. Адже саме тоді активізувалась українська армія на Донбасі. У Криму залишилися вісім сучасних кораблів, у тому числі - тральщик «Чернігів».

Офіційно включити їх до складу Чорноморського флоту Росії так і не змогли. Адже кораблі навряд чи приймуть у якомусь морському порту світу. Скоріше, їх заарештують на вимогу України, навіть у морі. Адже за міжнародним законодавством ці кораблі вважаються викраденими - захопленими піратами.

Довідково. У Конвенції Організації Об'єднаних Націй з морського права вказується, що «у відкритому морі або в будь-якому іншому місці поза юрисдикцією якого б то не було держави будь-яка держава може захопити піратське судно або піратський літальний апарат або судно або літальний апарат, захоплені за допомогою піратських дій і знаходяться у владі піратів, заарештувати знаходяться на цьому судні або літальному апараті осіб і захопити знаходиться на ньому майно».

Тож тральщик «Чернігів», який зрадники передали ворогу, ніколи не виходив у море і повноцінним кораблем у складі військово-морського флоту РФ ніколи не стане.

* * *

Кілька тижнів тому президент РФ Володимир Путін заявив, що Москва готова передати Києву захоплені військові кораблі з анексованого Росією Криму. Про які саме судна йде мова – не уточнювалось.

Тоді ж російські ЗІМ поширили відео, у якому продемонстрували конкретні судна, які можуть повернутися в Україну.

У півторахвилинному ролику продемонстровані морські тральщики "Чернігів" та "Черкаси" (буквально у перші секунди відео), підводний човен "Запоріжжя" та рятувальне буксирне судно "Кременець".

Тож наразі питання повернення тральщика «Чернігів» до складу українського флоту обмірковується дипломатами та військовими. Адже досі невідомо у якому стані знаходиться корабель на даний час.



Яка ж доля зрадника – капітана корабля Бориса Палія? Наразі відомо, що він ще у 2014 році був зарахований у склад військово-морського флоту РФ.

Того ж року військовий прокурор Одеського гарнізону відкрив кримінальні виробництва за ознаками статті 408 КК України (дезертирство) щодо кількох сотень військовослужбовців ВМС України, які змінили присяги на вірність українському народові під час анексії Криму Російською Федерацією.

У справах фігурують матроси, старшини, мічмани і офіцери ВМСУ практично з усіх військових частин, які дислокувалися на півострові. Є там і штабісти, і екіпажі військових кораблів. У оприлюдненому списку – і капітан 3 рангу, колишній командир тральщика «Чернігів» Борис Палій.

За наявною інформацією, командувати кораблем офіцеру, який зрадив присязі, російське командування не ризикнуло. Його відправили проходити службу в один із кримських гарнізонів у частину, що займається технічним обслуговуванням кораблів.

  • 0
Добавлено: 1-02-2018, 09:12
0
12 189

Похожие публикации


Наверх