онлайн казино Украины

„Тіньовий” сектор економіки

„Тіньовий” сектор економікиВивести кошти з „тіньового” сектора економіки міста, запобігти штучному та фіктивному банкрутству підприємств, детінізувати зарплату та створити умови для унеможливлення ухилення платників від сплати податків, а також залучити до добровільної сплати податків усіх платників - такі завдання поставлено перед податківцями м. Чернігова.

Повідомляє Олександр Дорошок, заступник начальника податкової інспекції у Чернігові.

Взаємовідносини між органами державної податкової інспекції та платниками податків розвиваються у напрямку налагодження партнерства та зменшення втручання в їх господарську діяльність.

Сьогодні працює ризикоорієнтована система відбору платників для проведення перевірок, яка дає змогу сумлінним платникам податків взагалі не потрапляти до переліку суб’єктів, що підлягають податковому контролю.

До «інструментів» мінімізації податкових зобов'язань відносяться СГД, які використовуються у схемах ухилення від сплати податків. Це, так звані, «податкові ями» та «транзитери».

Їх основне призначення – сприяти підприємствам реального сектору економіки сховати свої істинні доходи.

Суть схем ухилення від сплати платежів до бюджету, як правило, складається у тому, що з метою легалізації контрафактного товару або нелегального виробництва чи просто отримання податкового кредиту на товари (послуги), які фактично придбаваються у неплатників ПДВ проводиться документальне оформлення таких операцій та розрахунків по ланцюгу, спеціально створених підприємств «транзитерів». Вони мають усі ознаки фіктивності, їх мета – умисно не нараховувати та не сплачувати податки до бюджету, залишати на них торгівельну націнку та податкові зобов'язання, а також, за рахунок завишення ціни на продукцію, дати можливість отримувати «податкову вигоду» платникам ПДВ реального сектору економіки.

Ми не можемо реагувати на прояви недобросовісності з боку деяких керівників підприємств миттєво. Аналіз та зіставлення розшифровок податкових зобов’язань і податкового кредиту у розрізі контрагентів дає змогу значно швидше виявляти «податкові ями». З початку року було виявлено 15 таких «податкових ям».

Сьогодення постійно змушує вчитися взаємній відповідальності за долю держави, чесній сплаті за рахунками, відвертому діалогу. Інакше успіхи податківців щодо виконання і перевиконання планових показників можна вважати звичайною статистикою.

Добавлено: 16-11-2012, 10:35
0
0

Похожие публикации


Наверх