онлайн казино Украины

План Ялівщини як Санта Клаус - усі про нього говорять, але ніхто не бачив

План Ялівщини як Санта Клаус - усі про нього говорять, але ніхто не бачив 11 вересня Ялівщина на один день стала «популярнішою» за кінозірок чи політиків. Цій темі у Чернігові присвятили аж два круглі столи. Якою буде доля зелених легень нашого міста досі не відомо. Вся справа нині за можновладцями. Якщо вони захочуть вирішити проблему і зможуть мислити раціонально, а не як завжди…

За круглим столом громадської ради при Управлінні охорони навколишнього середовища екологи та експерти обговорили проблеми природно-заповідного фонду Чернігівської області. Серед них і проблеми Ялівщини.

- Наша мета одна – захистити Ялівщину. Включити її до природно-заповідного фонду, щоб цю територію охороняла держава, - наголосив Юрій Карпенко.

Враховуючи, що до 2015 року природно-заповідний фонд нашої області має збільшитися майже на сто тисяч гектарів, науковці наголошують на проблемах. Адже не так просто вилучити землю з господарського користування. А законних механізмів таких дій ще не розробили.

Члени громадської ради прийняли рішення втретє наголосити, що раціональний шлях збереження урочища Ялівщина – створення на його території регіонально-ландшафтного парку. Таке рішення вони прийняли ще в 2005 році. Знову до нього повернулися в 2007. А в 2008 році обласна рада прийняла рішення про створення регіонально-ландшафтного парку. Але його так і не створили.

Хто і як бачить майбутнє Ялівщини?

Ялівщину. Стан, проблеми та шляхи її вирішення обговорили сьогодні і на засіданні круглого столу громадської ради при облдержадміністрації. Тут проаналізували проект створення в урочищі розважального комплексу, дитячих майданчиків, парковок. Все, що пропонувала зробити у Ялівщині міська влада. За її пропозиціями у цій зеленій зоні мав би бути міський парк.

Проте статус міського парку дозволяє одночасне знаходження 15 тисяч людей на його території. За словами дослідників, таку кількість населення парк витримати не може. Це вплине не лише на грунт, а й на хвойні дерева.

- Стыдно за проектантов, которые брались за этот проект, - насамкінець зазначив Володимир Мартиненко, член робочої групи по проведенню громадської експертизи проекту.

Аналізували на засіданні і стан водних ресурсів урочища. Вони ще занедбаніші, ніж зелені насадження.

Мова вже не йде про недотримання правил. Мова йде про збереження! Нам зараз хоч би вберегти, бо можемо втратити назавжди, - наголосила Людмила Соколовська.

Не слід забувати, що Ялівщина – ще й об’єкт історичної спадщини. На її території розташовувалися стародавні городища. А нині ж на поселенні Ялівщина-3 знаходиться вело-трек. Молодь побудувала його, щоб кататися на велосипедах. Оскільки в місті спеціалізованого майданчику досі нема.

- Після таких перебудов поселення більше схоже на зону бомбардувань, - сказала Валентина Мултанен, начальник обласної інспекції з охорони пам’яток археології, історії та монументального мистецтва.

Громадська рада прийняла рішення рекомендувати обласній раді створити депутатську комісію зі сприяння контролю по створенню регіонально-ландшафтного парку. А також звернутися до міської ради з пропозицією оперативно визначити межі урочища та землекористувачів на цій території.

У разі ж відмови землекористувачі погодити межі, порушити перед міською радою питання про вилучення спірних земельних ділянок, - зазначено у проекті резолюції.

Проте і тут не все так просто. Депутатам обласної ради на черговій сесії мають запропонувати проект «Регіонально-ландшафтного парку Ялівщина». Депутати з фракції Партії регіонів навіть обіцяють за нього проголосувати. Питання тільки в тому, хто має розробити той проект і яким він буде.

Представник фракції ПР Арсен Дідур запропонував ініціювати введення законодавчої процедури по наданню статусу регіонально-ландшафтного парку.

На що отримав відповідь Тетяни Дадашевої, заступника начальника управління охорони природного-середовища в Чернігівській області (саме це управління за законом має розробити проект РЛП):

- Є законом визначена процедура надання такого статусу. Нічого не треба вигадувати. Тільки потрібно вирішити питання, хто буде фінансувати. Коштів у нашого управління нема, вони розподіляються на початку року. Тільки ще необхідно визначити орендну площу.

На завершення круглого столу народний депутат України Валерій Дубіль додав:

- У 2008 році обласна рада вже давала рекомендації міській раді визначити межі землекористування. Таким чином почати приготування для створення регіонально-ландшафтного парку. А натомість міська рада розробляла план практичного знищення Ялівщини своїм міським парком. Не можна гаяти час знову. Вже є процедура надання статусу і слід чітко їй слідувати.

Свої пропозиції громадська рада передасть депутатам, що будуть працювати у комісії на цим питанням, а також міській раді. Проте, чи дослухається остання? Її представник на засідання не прийшов.

А межі урочища, як часто люблять відмахуватися у міській раді, визначені генеральним планом міста. Та цей план, як Санта Клаус: усі про нього говорять, але ніхто не бачив.

Добавлено: 12-09-2012, 10:57
0
0

Похожие публикации


Наверх