онлайн казино Украины

Школи у Чернігові - без випускників, ліцеї - без першокласників

Освітня інфраструктура Чернігова протягом наступних трьох з половиною років зазнає серйозних змін. Одні школи припинять пускати до своїх стін учнів початкових класів, інші – перестануть набирати 10-класників. Перші кроки батьки школярів та самі учні відчують уже цього року, до 1 вересня.

Що змінюється?
Якщо коротко, то законодавство передбачає, що з 2024/25 навчального року в Україні буде існувати три типи закладів для здобуття середньої освіти: школа (початкова освіта, 1–4-ті класи), гімназія (базова середня освіти, 5–9-ті класи) та ліцей (повна середня освіта, 10–12-ті класи). Останній рівень передбачає здобуття поглиблених знань за обраним напрямком – класи будуть профільні.

В ідеалі кожен з цих закладів мав би міститися в окремій будівлі, проте закон передбачає, що школи та гімназії можуть співіснувати під одним дахом (але при цьому бути різними юридичними особами). Забігаючи наперед, зазначимо: вочевидь, у Чернігові так і буде, адже відокремити початкову школу від 5–9-х класів фізично непросто.

Як це буде в Чернігові?
Управління освіти Чернігівської міської ради вже оприлюднило план, який утілюватимуть у життя протягом наступних років. Його ще має остаточно затвердити міська влада, проте навряд чи будуть серйозні зміни. Відповідно до плану, у Чернігові після втілення реформи існуватиме лише чотири ліцеї. Відразу зауважимо: деякі навчальні заклади й сьогодні носять назву «ліцей», проте, аби уникнути зайвої плутанини, ми будемо називати їх школами, а слово «ліцей» використовувати лише для профільних закладів, створених у рамках реформи.

Отже, залишиться у Чернігові лише 4 (чотири) ліцеї, в яких можна буде отримати повну профільну середню освіту: школи № 1, 12, 15 та 22. За словами начальника управління освіти Василя Білогури, їх обрали за двома критеріями (результати випускників під час ЗНО та географічне охоплення), аби до кожної з цих шкіл (майбутніх ліцеїв) було зручно діставатися з інших мікрорайонів і учні менше часу витрачали на дорогу.

У цих закладах будуть займатися лише учні 10–12-х класів.

Куди подінуться інші діти?
Усі учні, які наразі отримують освіту в цих чотирьох майбутніх ліцеях, зможуть продовжувати тут навчання. Але нових першачків не братимуть уже з цього року. Першого вересня 2021 року тут не буде створено жодного першого класу.

Натомість батькам пропонують обирати сусідні навчальні заклади, де залишиться початкова школа. Запропоновано навіть певну схему, виходячи з географічної зручності. Тут створять додаткові 1-ші класи.

Замість шк. № 1 – шк. № 6, 19 та 20 (по одному класу).

Замість шк. № 12 – шк. № 25 (2 класи), 27 (2 класи) та 30 (2 класи).

Замість шк. № 15 – шк. № 11, 13, 32 та 33 (по одному класу).

Замість шк. № 22 – шк. № 5 (2 класи) та 7 (2 класи).

Можна обирати й інші школи, але в разі коли вони будуть заповнені мешканцями цього ж мікрорайону (за кожною школою закріплено певні адреси), доведеться обирати інший заклад або сподіватися на вдале жеребкування, у разі якщо на вільні місця є більше претендентів. Така система, до речі, діє й зараз.

А як бути дев’ятикласникам?
Випускники 9-х класів, які оберуть продовження навчання в ліцеях, зможуть отримувати освіту в згаданих вище чотирьох закладах. Переведення буде поетапним, за три роки.

Зокрема, у 2021 році не набиратимуть 10-ті класи у школах № 4, 5, 6, 7, 9, 13, 17, 20, 27, 30 та 33. Але нинішні 10-класники в цих школах зможуть тут продовжити навчання в 11-х класах.

У 2022 році формувати 10-ті класи не будуть школи № 14, 16, 18, 19, 21, 29, 34 та 35. Але, знову ж таки, 10-класники (на той час, а нині – 9-класники) зможуть навчатися тут у 11-х класах.

І нарешті, у 2023 році не з’являться 10-ті класи в школах № 2, 3, 11, 24, 28, 31 та 32. Історія з 11-ми класами така сама, як і в попередніх двох випадках.

Натомість кожного року в закладах освіти № 1, 12, 15, 22 буде збільшуватися кількість 10–11-х класів. Це можливо за рахунок звільнення площ унаслідок відмови набирати перші класи. Приміщення, звісно, будуть переобладнані.

Навіщо це робити?
Тому що такі вимоги законодавства. Реформа дозволить відокремити ліцеї від гімназій та початкових шкіл і дати старшокласникам більш ґрунтовні знання з обраного ними напрямку. Станом на 1 вересня 2024 року чотири чернігівські ліцеї матимуть по 17 десятих і по 16 одинадцятих класів різного профілю з поглибленим вивченням української мови та літератури, іноземних мов, історії, фізики та математики, хімії та біології… Різні класи будуть у різних ліцеях, тож учню з вулиці Козацької не доведеться їхати, наприклад, у ліцей № 22, аби посилено вивчати улюблені предмети.

Крім того, експерти вбачають позитив і в тому, що ліцеїсти не перетинатимуться з молодшими за віком школярами, що може зменшити кількість випадків булінгу (цькування, фізичного чи психологічного тиску) в закладах освіти.

Як вступити до ліцеїв?
Станом на сьогодні ніяких змін не передбачено. Випускники гімназій (9-х класів) зможуть подавати заяви на вступ до ліцеїв за власним вибором (можуть також вступати до інших закладів – училищ, коледжів та ін.). Взяти планують усіх бажаючих, зарахувавши їх автоматично на підставі заяв. Але якщо кількість майбутніх ліцеїстів буде більшою від кількості вакантних місць за партами (нагадаємо, планується, що 1 вересня 2024 року буде 68 десятих класів на 2040 учнів – по 30 у кожному), не виключений конкурс.

Що буде з учителями?
В управлінні обіцяють, що звільняти нікого не будуть, адже кількість класів і дітей у школах збережеться (хіба що можливі мінімальні коливання з огляду на демографію). Але, звісно, педагогам доведеться змінювати школи. У першу чергу це торкнеться вчителів початкових класів у тих чотирьох закладах (№ 1, 12, 15 та 22), які трансформуються в ліцеї. Адже вони не набиратимуть першокласників уже цього року.

Також цього року меншою буде потреба в кадрах у тих 11 школах, які не формуватимуть 10-ті класи. Натомість у більшості з них стане більше перших класів. Тож «міграція» буде обов’язкова не лише серед учнів, але й серед педагогів. Але всіх учителів обіцяють забезпечити роботою.

  • 0
Добавлено: 8-02-2021, 07:59
0
451

Похожие публикации


Наверх