онлайн казино Украины

Революція в шкільних їдальнях Чернігова

Уже не перший місяць в України триває процес реформування шкільного харчування за затвердженим Кабміном планом. Над цією реформою працює спеціальна робоча група, до якої входять представники Міністерств освіти та науки, охорони здоров’я, розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства, спеціалісти Держпродспоживслужби, а також перша леді Олена Зеленська та по суті ідейний натхненник змін у шкільному харчуванні – кухар і засновник проєкту Cult Food Євген Клопотенко. Серед перших результатів роботи є нові санітарні вимоги у школах, які не оновлювались майже 20 років, проєкти гігієнічних вимог до харчоблоків, а також ціла низка інших нововведень.

У грудні цього року члени робочої групи заявили про перехід до основного етапу революційних змін у шкільному харчуванні – це оновлення меню у всіх школах України. Адже хоч зараз низка шкіл і оновили своє меню в рамках проєкту Cult Food, це лише добровільна ініціатива. Коли ж рішення ухвалюватиметься на рівні Кабінету міністрів, то його виконання буде обов’язковим для всіх.

Смачне – корисне – збалансоване

За словами Олени Зеленської, зараз діти харчуються за тими ж стандартами, що й вона у свої шкільні роки. Змінити цю ситуацію перша леді прагне починаючи вже з 1 січня 2021 року.

– Робота над реформуванням системи харчування у навчальних закладах триває та переходить на наступний етап – підготовка орієнтовних меню. Група працює над створенням зразків меню з рецептами страв та технологічними картками, які відповідають оновленим вимогам і нормам харчування для дітей усіх вікових груп. Сезонні меню готуються на шість тижнів. Вже готові меню сніданків та обідів. Надалі будуть розроблені меню для вечерь, других сніданків і підвечірків, – зазначила вона. І додала: аби звести до мінімуму можливість потрапляння на столи школярів неякісних продуктів, буде запроваджена нова методології закупівель.

У шкільної їжі з’явиться смак

За створення нового меню для всіх шкіл в України взявся кухар Євген Клопотенко. Він відзначив, що завдяки досвіду впровадження проєкту Cult Food у нього варіанти страв, які будуть доопрацьовані у робочій групі.

– Наразі ми запустили процес розробки тижневих меню для шкіл, які полегшать роботу кухарів та вирішать проблему безграмотно скомбінованої та одноманітної їжі для школярів. Я вже вибрав для цього меню топові страви зі свого збірника рецептів, а також розробив нові рецепти. Зараз робота за технологами – вони мають створити техкарти, розрахувати калорійність та собівартість, – зауважив Євген Клопотенко.

За його словами, влада вже оновила нормативну документацію, за якою працюють їдальні. Тепер завдяки цьому школярів не можна буде годувати напівфабрикатами (сосисками, копченостями тощо) та шкідливими снеками (чіпсами, сухариками тощо).

– На законодавчому рівні зменшено до адекватної норми кількість солі і цукру в їжі дітей та вирішено питання по спеціях, завдяки чому їжа в шкільних їдальнях тепер матиме смак, – каже пан Клопотенко.

Чернігів готовий

У нашому місті перегляд підходів до шкільного харчування розпочався ще кілька років тому, запевнила директорка КП «Шкільне» Антоніна Радченко. Саме її підприємство годує чернігівських хлопчиків та дівчаток, поки ті «гризуть граніт науки».

– У чернігівських школах рецепти з меню Євгена Клопотенка почали реалізовуватись ще три роки тому. В нас це вже працює, але це не означає, що зараз можна порівняти «було» та «стало», і в меню з’явились якісь інші назви. Пан Євген дав можливість готувати схожі страви, але за новою рецептурою. Наприклад, наше підприємство взяло на озброєння рецепти соусів та котлет, – відзначає Антоніна Радченко.

Щодо всеукраїнської реформи, то, за словами пані Антоніни, у Чернігові тримають руку на пульсі та готові до впровадження нового меню у згадані строки.

– Певні продукти, які хоче виключити з раціону школярів робоча група, у чернігівських школах були прибрані з меню ще цього року. Ми очікуємо на нове меню з чітким переліком продуктів. Його, орієнтовно, будемо впроваджувати вже після січневого локдауну. Але поки ніяких рішень від Кабінету міністрів ще немає, – каже директорка КП «Шкільне».

***

Приклад обіду школяра зі збірника рецептів Євгена Клопотенка для проєкту CultFood:

Капуста білокачанна + корінь селери + морква + крупа перлова = суп гарбузовий
Картопляне пюре + фарш = пастуший пиріг
Салат зелений + огірки + помідори
Вода + трава меліси

  • 0
Добавлено: 28-12-2020, 07:43
0
451

Похожие публикации


Наверх