онлайн казино Украины

Чернігівським школярам змінюють меню за сезонами та вподобаннями

Чернігівським школярам змінюють меню за сезонами та вподобаннямиЧернігівським школярам пропонують страви із збірника відомого кулінара Євгена Клопотенка. Що особливого з’явилося на столах їдалень, розповідає керівник КП «Шкільне» Антоніна Радченко.

- Насправді ці страви ми вже деякий час експериментально вводили до канікул, щоби зрозуміти, чи нове смакуватиме дітям. Зараз це вже не експеримент, ці страви залишаться в меню.

Спеціально ми вибирали з довідника Євгена Клопотенка страви, які вже адаптовані до шкільного харчування.Тому що насправді там дійсно дуже сміливі рішення. Наприклад, ряд спецій, до яких наші діти ще не звичні, тому що вдома ми не користуємося їх спектром у 20, 30 спецій. Є побоювання, що і в школі діти таких страв ще не їстимуть. Те ж стосується салатів. До них додаються соуси на основі, наприклад, різних соків. Також там є, наприклад, салати в поєднанні з кашею і це все разом. Є незвичні для нас гарніри з кислими овочами. Ми ще на ці експерименти не наважилися. А вибрали поки що три м’ясні страви, які точно знаємо – дитина з’їсть. Це кебаб з сиром, нагетси курчі і курячі стіки, - розповіла вона.

За словами керівниці КП «Шкільне», ці страви будуть у меню до тих пір, поки залишатимуться затребуваними дітьми.

- Ми взагалі змінюємо меню не тільки згідно з сезоном, а й тоді, коли розуміємо, що дітям вже набридло. Ініціатива у зміні меню йде від технологічної групи підприємства. Засідає кулінарна рада – вони й вирішують, які саме страви будуть у меню, - додала вона.

Зараз технологи підприємства працюють над салатами, але вводити їх у меню планують з вересня, тому що там є сезонні та деякі екзотичні складові. Разом з тим, основа цього довідника – це всі ті продукти, які в шкільній їдальні є. Просто інша технологія виробництва, вона дещо креативніша, сучасніша. Робити ці страви нашим шкільним їдальням під силу, але через великі обсяги для деяких рецептів потрібне доопрацювання технологічних процесів, - вважає Антоніна Радченко.

- Євген Клопотенко працює зараз здебільшого або в приватних школах, або в районних, де дітей у середньому 100. А в нас є школи де харчуються 700-900 дітей. І наготувати одночасно, наприклад, 200 страв, які видались би свіжими і теплими, можливо не за кожним рецептом, - пояснює вона. – Ми сподіваємося, що автор збірника невдовзі відвідає Чернігів і хочемо, щоби він дав майстер-клас у школі №29. Ми хочемо йому показати, як його страви працюють у їдальнях, де не по 100, а до 1000 дітей. Можливо, він якось підкоригує технологію, щоб ми могли робити і ті його страви, які готуються довше.

Усі страви з довідника Євгена Клопотенка та всі їх складові допущені в дитяче харчування, про що є експертні висновки Держпродспоживслужби.

- Частково це прорив, тому що тепер можна використовувати багато спецій. Він використовує і хмелі-сунелі, і паприку, і багато інших. Так, там допустимі грами, норми – але раніше нам їх не можна було застосовувати зовсім. А це нюанс, який вдосконалює страву. І, можливо, ми деякі спеції будемо додавати й до своїх звичних страв. Наприклад, у кінці його збірника є розділ «соуси» - і ми ці соуси вже робимо і додаємо. Дітям дійсно смачніше, - додає Антоніна Радченко.

Окремо вона зупиняється на питаннях ціни нових страв:

- На ціну це ніяк не вплине. Ми працюємо в межах тієї ціни 18 грн 50 коп., яка затверджена і яку батьки платять зараз (і з якої для сніданків початкової школи міський бюджет 8 грн відшкодовує). Ми можемо регулювати іншою складовою, але м’ясна страва є основною і її вага змінюватися не буде, батьки можуть не хвилюватися.

Наразі у їдальнях чернігівських шкіл харчуються більше 10 тисяч учнів. Харчування різноманітне: протягом двох тижнів сніданки у шкільних їдальнях не повторюються.

  • 0
Добавлено: 12-04-2019, 08:12
0
651

Похожие публикации


Наверх