онлайн казино Украины

Колесо огляду в Чернігові. Під атракціон виділили землю

Сьогодні, 25 червня, депутати Чернігівської міської ради підтримали ініціативу міського голови та передали дозволили управлінню ЖКГ приступити до земельних процедур, пов'язаних з майбутнім потенційним настановленням колеса огляду.

За таке рішення проголосували 26 депутатів з 34 присутніх у залі.

Питання стосувалося розробки проєкту землеустрою ділянки на розі вулиці Єлецької та проспекту Миру – з правого боку від Алеї героїв, якщо стояти обличчям до Катерининської церкви.

Площа ділянки – 0,65 га. Вартість робіт, які має оплатити місто з бюджету за проєкт – від 200 до 300 тисяч гривень, зазначив начальник управління ЖКГ Ярослав Куц. У свою чергу міський голова Владислав Атрошенко висловив упевненість, що вдасться вкластися в 200 тисяч.

Противники ідеї, зокрема активіст Олександр Гашпар та народний депутат Сергій Гривко, підняли питання щодо необхідності проведення публічних громадських слухань щодо колеса огляду фактично в історичному центрі міста.

Владислав Атрошенко пообіцяв, що слухання обов’язково відбудуться, проте перед цим необхідно ухвалити рішення по землі.

– Я гарантую проведення відкритих громадських слухань, бо мені на рівному місці конфлікти не потрібні. Якщо щось виходитиме за рамки здорового глузду – я на це не піду. Але якщо зараз по землі не ухвалимо рішення – втратимо час, – заявив міський голова. – Яке може бути обговорення без проекту? Публічне обговорення чого? Ідеї? На пальцях?

Підтримав його і Ярослав Куц, який пояснив: спочатку має бути розробка проєкту, а вже потім – громадське обговорення.

– Щоб провести слухання має бути проект. Кінь поперед возу а не навпаки. Буде проект – будуть слухання, – зазначив чиновник.

Також Ярослав Куц розвіяв сумніви щодо того, що місто втратить витрачені у проєкт гроші – на підведення комунікацій та проведення археологічних розкопок.

– Потім на конкурс з придбання права оренди для будівництва колеса в стартову ціну ми включимо крім самого цього права наші всі витрати: розробку проєкту та археологічні дослідження. Стартова ціна всі втрати бюджету буде включати, – сказав начальник управління ЖКГ

Але при цьому існує цілком ймовірний варіант, за якого втрати все ж будуть. І саме тому противники ідеї вимагали спочатку провести слухання, а вже потім починати проєктні роботи.

– Якщо громадськість скаже «ні», то інвестор не зайде – і це будуть втрати міського бюджету, – погодився Владислав Атрошенко з побоюваннями іншої сторони.

Звучали й інші думки у сесійному залі. Зокрема, Депутат від «Нашого краю» Віктор Бистров висловив сумнів щодо того, що колесо огляду стане унікальним об’єктом, через який до Чернігова поїдуть туристи. До того ж, його (як і ще одного депутата – Олександра Тимошенка від «Самопомочі») хвилює, що через майбутні роботи доведеться частково руйнувати недавно зроблений ремонт на Алеї.

Ірина Березинець («Радикальна партія») запропонувала замість колеса поставити «скляний швидкісний ліфт з рестораном на верхівці», або збудувати дзвіницю для Катерининської церкви і вже нею пустити такий ліфт. Вона вважає, що це стане туристичним «магнітом». Владислав Атрошенко пообіцяв обговорити й такий варіант, але висловився щодо такої перспективи скептично. Мовляв, колесо огляду буде сприйматися не так радикально.

Інші альтернативні місця для встановлення колеса (Вал – де зараз розбирають недобудований готель, та площа Героїв Небесної сотні) фактично не обговорювалися. Лише міський голова зауважив, що на Валу проєкт буде складніше втілити через те, що це заповідна зона і державна земля, а місце між готелем «Україна» та Головпоштамтом, на його думку, туристам не цікаве.

Також Владислав Атрошенко запевнив, що колесо буде на 3 метри нижче хреста Катерининської церкви і його не буде видно на панорамі, що відкривається при в’їзді в місто з боку Києва. Тобто, вигляд атракціон не зіпсує.

Натомість Олександр Гашпар нагадав, що історичний центр Чернігова претендує на потрапляння до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО і навів приклади Києва та Дрездена. У першому випадку будівництво мосту біля Володимирської гірки відбувалося під контролем ЮНЕСКО, а у другому німецьке місто взагалі втратило місце у списку через будівництво сучасного об'єкту в захищеній зоні.

Зрештою, депутати все ж підтримали рішення. За проголосували 26 депутатів з 34 присутніх у залі.

  • 0
Добавлено: 26-06-2020, 07:56
0
601

Похожие публикации


Наверх