онлайн казино Украины

Десна висихає. Без дощів рівень головної річки Чернігівщини впав до рекордно низьких показників

У річках та водосховищах України спостерігається дуже низький рівень води через безсніжну зиму та відсутність дощу. Така ситуація виникла вперше за останнє століття, повідомляє «Радіо Свобода».

Зокрема, критична ситуація склалася в басейні Десни. Максимальний рівень Десни (на посту вимірювання Літки – село Броварського району на кордоні з Чернігівською областю) цієї весни на 74 сантиметри нижчий від найнижчого значення, яке фіксувалося у 2015 році за весь період спостереження.

Наразі сезонний максимум добового припливу води до Київського водосховища був зафіксований 30-31 березня величиною у 950 м3/с (норма 4200 м3/с). Це один із найнижчих максимумів за останні 100 років. Меншим був лише добовий приплив до водосховища в екстремально маловодному 1925 році – 892 м3/с, – зазначають гідрологи.

А найбільше страждають малі річки, потічки та струмки, які мають невелику площу водозаборів.

– Якщо дощів не буде, то вони можуть критично обміліти, а то і висохнути. Порушиться баланс ґрунтових вод, перш за все це призведе до суттєвого зменшення води в колодязях, – наголосив завідувач сектором Державного агентства водних ресурсів України Віталій Жук.

Експерти закликають раціонально використовувати воду. І це стосується як населення, так і промисловості і сільського господарства.

Вони також відзначають, що потреба в воді з малих водойм, розташованих усередині екозон, значно зросла у зв’язку з пожежами, палаючими на відкритих просторах практично всіх областей України.

Фахівці звертають увагу на те, що березень і майже весь квітень пройшли без дощів. А коли був сильний вітер, то спостерігалося таке досить рідкісне для України явище, як пилова буря. За їхніми словами, це свідчить про істотну пересушеність ґрунтів в Україні.

– Відсутність весняного водопілля, під час якого річки промиваються талою водою, може призвести до загального зменшення поверхневих вод, до погіршення екологічної ситуації та погіршення якості води у річках, – зазначила начальник відділу гідрологічних прогнозів Українського гідрометеорологічного центру Державної служби з надзвичайних ситуацій України Вікторія Бойко.

Це відповідно спричинить негативні наслідки для різних секторів економіки. Для сільського господарства можуть обмежуватися обсяги води, можуть вводитися ліміти або обмеження на водопостачання.

  • 0
Добавлено: 25-04-2020, 08:00
0
505

Похожие публикации


Наверх