онлайн казино Украины

70% вбиральнь у школах і садочках Чернігова планують відремонтувати у найближчі 4 роки

Майже 70% туалетів у школах і садочках Чернігова потребують ремонтів. Їх планують провести протягом наступних чотирьох років. Таку програму поліпшення гігієнічних умов у закладах освіти погодив учора виконавчий комітет. Тепер її мають підтримати депутати міської ради. На ремонти туалетів готові виділити 50 мільйонів гривень.

Далі Альона Макаренко.

Це 15 чернігівський ліцей. Тут нині канікули. Користуючись відсутністю дітей, в туалеті для хлопчиків фарбують щойно встановлені перегородки. Про двері поки не йдеться.

«Наші працівники, робітники, техперсонал за допомогою батьків робимо косметичні ремонти. Капітальних не було».

Директорка 15-го ліцею Олена Жовтопляс розповідає, на майже півтори тисячі дітей у школі працює 24 туалети. Більшість з них потребують капітального ремонту. Ті, де провели косметичний, потребують заміни комунікацій.

«Пройшов уже довгий час і зовсім інші вимоги, зовсім інші діти. Щорічно в нас проходять всеукраїнські предметні олімпіади. Ось, наприклад, у минулому році з’їхались діти з усієї України, і звичайно, нам би хотілося, щоб Чернігів і наш навчальний заклад пристойно виглядав і туалети були сучасні».

Так виглядає один з чоловічих туалетів у школі номер один.

Микола Шекун, заступник директора з господарчої частини школи №1: «Туалет 3 поверху: дверей нема, стіни потріскані, плитка відпадає, туалети перероблені на такі шморгалки, труби побиті, замотані стрічкою. Тракова труба, яка йде з підлоги і пішла в стіну, вона повністю згнила. Щоб її замінити – це до першого поверху вона йде, потрібно розбирати стіни, на першому поверсі розбирати туалет».

Приблизно в такому стані перебуває половина вбиралень першої школи. Іншу половину відремонтували минулого літа.

«Оце в нас відремонтована вбиральня. Що було зроблено: заміна комунікацій внутрішніх, поставили бочки, перегородки зробили, оновили кахель» - розповідає , заступниця директора з навчально-виховної роботи школи №1 Людмила Чеховська.

Загалом у школах Чернігова облаштовано 327 санвузлів, 628 – у садочках. Майже 70 відсотків з них потребують ремонту, каже заступниця начальника управління освіти міськради Олена Горна.

Олена Горна, заступниця начальника управління освіти міськради: «Пов’язано це з тим, що заклади освіти будувалися переважно в 60-70-ті роки 20 століття. За цей час їх функціонування здійснювався лише поточний ремонт, відповідно і сантехнічне обладнання, і стан взагалі приміщень потребує серйозних ремонтів, серйозних капіталовкладень. Крім того змінилися будівельні норми. В половині закладів відсутні дитячі унітази, немає перегородок, те, що передбачено сучасним санітарним регламентом і будівельними нормами».

Аби всі вбиральні виглядали так, вперше в місті розробили Програму поліпшення гігієнічних умов у закладах освіти. Якщо програму, погоджену виконавчим комітетом, підтримає сесія міської ради, на ремонт туалетів у школах та садочках готові виділити 50 мільйонів гривень.

«З 20-го року, якщо програму приймуть, буде передбачене фінансування, кожного року це 12,5 млн грн».

Розпочнуть ремонти у вбиральнях, які потребують його найбільше. Також туалети обладнають для дітей з інвалідністю.

«У цьому році вже 26 груп в дошкільних закладах, де виховуються діти з особливими потребами, для них не створені санітарні умови такі як потрібно. Тому будемо працювати й над цим. Попереду комплексний моніторинг, визначення потреб і тоді вже за рейтингом будемо кожного року визначати перелік об’єктів».

  • 0
Добавлено: 21-10-2019, 08:05
0
546

Похожие публикации


Наверх