онлайн казино Украины

Квартирні жителі Чернігова будуть платити за сміття окремо від «квартплати»

Квартирні жителі Чернігова будуть платити за сміття окремо від «квартплати»З липня 2018-го жителі багатоквартирних будинків Чернігова будуть оплачувати послугу з вивозу та знешкодження сміття за окремою квитанцією.

Виведення цієї послуги з загального тарифу на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій передбачають норми нового Закону України «Про житлово-комунальні послуги».

У Чернігові квитанції за вивезення сміття надсилатиме та оплату напряму отримуватиме КП «АТП-2528».

У зв’язку з цим та іншими законодавчими та ціновими змінами, що відбулися, пропорційно змінюватимуться й тарифи на послуги ЖЕКів.

3 травня робоча група міської ради з питань реалізації цінової політики у житлово-комунальному господарстві та на міському пасажирському транспорті заслухала мотивацію надавачів послуг та визнала підстави обґрунтованими.

Тарифи жеків зменшаться на суму вартості вивезення сміття (наприклад, в тарифах КП «Деснянське» це -31 коп./кв. м), а також на суму зменшення земельного податку в зв’язку з новою нормативно-грошовою оцінкою земель (-3 коп./кв. м), але збільшаться у зв’язку з новою галузевою угодою, яка передбачає підвищення заробітної плати в галузі ЖКГ, та з суттєвими змінами цін на паливно-мастильні матеріали та електроенергію (в сумі це в середньому +53 коп./кв. м).

Оскільки тариф на утримання житла вираховується окремо для кожного будинку – в залежності від поверховості, наявності ліфтів і споживання електроенергії інфраструктурою будинку, величини прибудинкової території, сходових клітин та інших місць для прибирання – зміни тарифу для різних будинків теж будуть різними.

Наприклад, по КП «Деснянське» розрахунковий економічно обґрунтований тариф для 1-поверхових житлових будинків має зменшитися на 19,1% від попереднього, для будинків від 2 до 14 поверхів – зрости на суму, яка становить від 2,7 до 6,9% від попереднього тарифу, а для 16-поверхових – зрости найбільше, на 14,9%. Значний ціновий відрив найвищих будинків пов’язаний з тим, що в них по 2 ліфти на під’їзд (пасажирський і вантажний) та великі холи на сходових клітинах.

У грошовому виразі середній приріст квартирної плати має бути від 10 до 20 грн.

Ситуація аналогічна по всіх комунальних жеках.

Робоча група погодила розрахунок тарифів для КП «Деснянське», КП «Новозаводське», КП «ЖЕК – 10», КП «ЖЕК – 13», ПП «Техкомсервіс» та ОЖБК м. Чернігова, а також для КП «АТП – 2528».

Довідка

За інформацією керівника КП «Деснянське» Віктора Пригари, озвученою на засіданні робочої групи, зараз рівень фактичної зарплати на підприємстві на 1 111 грн менше середнього значення зарплати по Чернігівській області, яка і так займає в цьому майже одне з останніх місць в Україні. Низька зарплата – один з головних чинників втрати престижності робочих професій і плинності кадрів на підприємстві. Так, якщо на початок 2017 року чисельність персоналу складала 247 чол., то станом на 01.05.2018 року – 227 чол., на 20 чоловік менше. З такими темпами зменшення чисельності й тим, що 60% працюючих – пенсіонери та люди передпенсійного віку, через 5 років підприємство ризикує залишитися без робітників. Вже на сьогодні фактична чисельність робітників з комплексного прибирання – 76 чол.. при плановій потребі 112 чол. Це призводить до значного розширення зон обслуговування та прибирання в розрахунку на 1 робітника, і не може не впливати на якість прибирання.

За 1 квартал 2018 року середня зарплата по підприємству становила 5 121 грн (за винятком податків це – 4 122 грн), в тому числі заробітна плата робітничих професій – 4 589 грн (за винятком податків – 3 694 грн).

  • 0
Добавлено: 5-05-2018, 08:26
0
851

Похожие публикации


Наверх