онлайн казино Украины

Пожежна безпека Чернігівщини: «ні» самовільному випалюванню сухої рослинності

З настанням весняного потепління значно зросла кількість пожеж у природних екологічних системах та приватному житловому секторі громадян. Головна причина цих загорянь – спалювання залишків сухої рослинності й сміття на присадибних ділянках, необережність у поводженні з вогнем.

Стан пожежної безпеки в області під час весняно-літнього пожежонебезпечого періоду обговорювали сьогодні, 28 березня, на прес-брифінгу в облдержадміністрації.

Т. в. о. начальника Управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій в області Дмитро Бескостий повідомив, що з початку березня на Чернігівщині зареєстровано більше 140 загорянь сухої рослинності на загальній площі близько 500 гектарів.

Кількість пожеж у природних екосистемах у 2017 році збільшилась майже у 3 рази у порівнянні з минулим роком, а площа загорянь – у 3,3 разу.

– У березні цього року, зокрема, вже сталися дві пожежі біля села Данівка Козелецького району. Прикро, що люди не враховують попередній досвід. Адже біля цього населеного пункту у 2015 році через самовільне випалювання рослиних рештків вогонь поширився на торфяники загальною площею майже 200 гектарів та спровокував надзвичайну ситуацію, – зауважив Дмитро Бескостий.

Головний державний інспектор з охорони навколишнього природного середовища в області, начальник Державної екологічної інспекції Леонід Бурковський повідомив, що з метою попередження виникнення пожеж керівники органів виконавчої влади області отримали приписи щодо заборони спалювання стерні та залишків рослинності.

Леонід Бурковський наголосив, що за самовільне випалювання передбачена адміністративна відповідальність у вигляді штрафу. Так, у 2017 році сума стягень зросла в п’ять разів і складає для фізичних осіб – 170-340 гривень, для посадових осіб – 850-1190 гривень. За його словами, в цьому сезоні оштрафовано 17 осіб.

Крім того, головний державний інспектор акцентував увагу на позитивних зрушеннях:

– Завдяки спільній роботі обласної державної адміністрації, Державної екологічної інспекції в області та ДСНС прийнято рішення про заборону спалювання гілок після обрізання дерев біля доріг. До прийняття цього рішення таке спалювання призводило до великої кількості пожеж.

Спікери зауважили, що на поширення пожеж у природних екологічних системах впливають три основні фактори: погодні умови (різке потепління, швидке танення снігу цього року), людська необережність та недопрацювання з боку місцевих органів влади щодо забезпечення пожежної безпеки у населених пунктах.

З метою попередження виникнення пожеж дорученням голови ОДА визначено комплекс заходів. Зокрема, створення фінансових, матеріально-технічних резервів, утримання у належному стані вододжерел для цілей пожежогасіння, розчищення територій від сухої трави і чагарників, створення у лісах мінералізованих смуг тощо.

  • 0
Добавлено: 29-03-2017, 09:38
0
1 151

Похожие публикации


Наверх