онлайн казино Украины

Дебатерів у Чернігові навчають бути «небезпечними»

Дебатерів у Чернігові навчають бути «небезпечними»«Обережно: дебати – це дуже небезпечно!». Таке попередження пролунало на офіційному відкритті ІІ Осінньої дебатної школи «Chernihiv Debate School», що проводиться цими вихідними у Чернігівському національному педагогічному університеті імені Т.Г.Шевченка.
Освітній проект, інформаційним партнером якого є Svoboda.fm, реалізують в межах молодіжної програми «Перший крок до успіху» за підтримки Міжнародного благодійного фонду «Український жіночий фонд».
Як пояснив тренер-консультант, керівник «Центру розвитку «Ріторі» Василь Комісаров, небезпека для оточення криється в тому, що дебатери починають мислити. «Небезпечно тому, що ви навчитеся відокремлювати, де є локшина, а де – нормальна інформація, - звернувся він до слухачів школи. – І в майбутньому навісити щось на ваші вуха вже буде важко, а це багатьом здасться досить неприємним. По-друге, небезпека в тому, що ви зможете впливати на своє майбутнє і змінювати його, зокрема відстоювати свої права перед роботодавцем, аби він підвищував зарплатню та просував кар’єрно. По-третє, ви зможете відстоювати свої бажання перед батьками, друзями, оточуючими».
За словами президента ВМГО «Федерація дебатів України» Ігоря Бобришева, дебатний рух на Чернігівщині розвивається дуже стрімко. «Вже за перший рік після створення команда нашого чернігівського відділення змогла реалізувати не лише місцеву школу, залучити нові обличчя, а й провести всеукраїнський дебатний турнір, що зібрав кращих дебатерів України, - відзначив він. – 2010 року у Харкові я на перших школах збирав 10-12 учасників, а тут у Чернігові маємо вже 80. Це наша перемога, що означає: ми обрали шлях свого розвитку. Розвиток себе призведе до розвитку світу довкола».
Учасників, тренерів та волонтерів привітали також ректор вишу Микола Носко, заступник директора департаменту сім'ї, молоді та спорту облдержадміністрації Світлана Скиба та керівник оргкомітету «Chernihiv Debate School», голова Чернігівського відділення «Федерації дебатів України» Вікторія Журавель.
Власне перший день школи виявився дуже насиченим для команд з 10 міст України (в тому числі, з Чернігова та Ніжина). Вже перша частина, Team building, зламала всі стереотипи та уявлення про дебатерів, як зарозумілих інтелектуалів в окулярах та краватках. Молоді хлопці та дівчата у спортивній залі стрибали, кидали кульки, будували «Вавілонську вежу» з підносів та скляночок тощо. Мета – зблизитися, відчути одне одного, побудувати міцну команду.
Потім новачків навчали правилам та форматам гри в дебати, азам риторики, аргументуванню своєї позиції. Досвідчені дебатери шукали основні конфлікти, обговорювали тему суддівства, брали участь у тренінгу «Філософія». Зрозуміло, що опісля і ті, й інші, випробували отримані знання у грі: дебатували, імітуючи справжні парламентські слухання. Поділені на пари, гравці відстоювали позицію уряду та лідерів опозиції.
Протягом другого дня вони мають заглибитися в ораторську майстерність і продовжити грати, аби у фіналі визначити переможців.

Добавлено: 7-11-2016, 10:11
0
0

Похожие публикации


Наверх