онлайн казино Украины

Чернігівці протестували проти лікарняних автоматів, що втридорога продають комплекти аналізу крові

Чернігівці протестували проти лікарняних автоматів, що втридорога продають комплекти аналізу кровіЯкщо до необхідності сплати так званих благодійних внесків більшість пацієнтів чернігівських лікарень і поліклінік вже звикли, то неприємним сюрпризом стало встановлення у лікарнях автоматів із видачі одноразових комплектів для аналізу крові. Коштують такі послуги вдвічі дорожче, ніж в аптеках.
До того ж, на території лікарні придбати ці комплекти ніде, окрім автоматів, неможливо.
Громадський активіст голова ГО «Активне суспільство України» Максим Богомаз стверджує: зіткнувся із темою лікарняних поборів випадково, якраз треба було зробити аналіз крові.
У першій міській лікарні йому запропонували в спеціальному автоматі купити комплект для аналізу вартістю 20 гривень. Зайшовши до аптеки на першому поверсі він придбав звичайний комплект із скарифікатором та рукавичками за 5 гривень.
На що лікарі йому відповіли: цей комплект неповний, не вистачає так званого мікровета – вакуумної колби із реагентами для збору крові, яка не продається в лікарняних аптеках, а є тільки в автоматі. Максим Богомаз стверджує: схема зі встановлення автоматів працює в усіх міських лікарнях.
«Є ще пологовий будинок, де стоїть автомат на 4 поверсі і людей, що приходять сдавати аналізи, відправляють саме туди. І там послуга коштує вже 40 гривень. В аптеках на території лікарні такий комплект просто не продається. Треба їздити по місту і шукати» - каже Богомаз.
У першій міській лікарні виправдовуються: купувати дороговартісні комплекти не змушують і раді б робити аналізи за старими цінами, тільки на закупівлю достатньої кількості мікроветів держава грошей не виділила. Розповідає виконувачка обов’язків головного лікаря Ніна Сіра.
«Нам був куплений новий апарат для діагностики крові. І мікровети, які нам потрібні для аналізів, вони є саме в цих пакетах, які продаються в атоматах. В аптеці такий мікровет не купиш» стверджує лікарка.
Дійсно, на території лікарні вже вищезгадані мікровети не продаються. Ми провели експеримент і знайшли необхідний мікровет в іншій аптеці за 5 гривень. Враховуючи ціну рукавичок та скарифікатора, загальна вартість комплекту - 10 гривень, тобто вдвічі дешевше, ніж в лікарняному автоматі.
Ніна Сіра у свою чергу стверджує: автомат встановлений згідно із договором оренди та скільки коштів отримує лікарня за ним називати відмовилась.
Однак із відповіді на публічний запит головного лікаря міського пологового будинку Василя Гусака ми дізналися: ФОП Щербак, який орендує у них місце під автомат платить за договором лікарні лише 313 гривень на місяць.
При тому, що за підрахунками активістів доходи від роботи автомата лише за один день сягають 2 тисяч гривень, виходячи з того, що його послугою користуються лише 100 людей на день.
Загальні ж доходи автомата за рік становлять понад півмільйона гривень. До речі, автомат, встановлений у 1 міській лікарні, після скарг активістів із технічних причин не працює. Лікарі тепер роблять аналіз крові без допомоги новенького апарата, який дещо пришвидшував отримання результатів, але ніяк не впливав на точність аналізів.

  • 0
Добавлено: 10-06-2016, 10:34
0
161

Похожие публикации


Наверх