онлайн казино Украины

Хто «косить», хто на контракт забрати просить: як проходить призовна кампанія на Чернігівщині

Хто «косить», хто на контракт забрати просить: як проходить призовна кампанія на ЧернігівщиніВже майже півтори сотні юнаків з Чернігівщини цієї весни поповнили лави Збройних Сил України. Кампанія із призову на строкову військову службу у самому розпалі.
Про те, як проходить набір юнаків до війська, поширені «болячки» призовників, а також про покарання для тих, хто «косить» від захисту Батьківщини, розповіли представники обласного військового комісаріату.
Вони запросили журналістів подивитися, так би мовити, на процес перетворення призовника на військовослужбовця.
За словами обласного військового комісара Олександра Криворучка, перших юнаків відправляють служити до Збройних Сил.
«Загалом з області цієї весни плануємо призвати понад 500 призовників. Лави Збройних сил поповнять 255 юнаків, до прикордонників направлять 110 чоловік, 100 призовників підуть служити до Нацгвардії і 49 до частин Держспецтрансслужби» - сказав Криворучко.
Попри те, що призов загалом проходить за планом, обласний військовий комісар зазначив: далеко не всі призовники з’являються до військкомату. Дехто переховується, а дехто відкрито не бажає служити. У Чернігові за відмову служити відкрито кримінальне провадження проти одного із «ухилянтів». Восьмеро отримали адміністративне стягнення – штраф 170 гривень і після цього пішли служити.
За словами Криворучка, шукати призовників міліція вже не має права: «У старому положенні в обов’язках міліції був розшук і безпосередня доставка у військкомати тих, хто не хоче служити. Цим займалась також прокуратура. На сьогоднішній день положення таке, що без підпису призовника на повістці ми не маємо права розшукувати. Але ми складаєм акти при присутніх, знаходимо, вручаємо повістки рідним, близьким. Якщо він в присутності їхній відмовляється підписувати повістку, ми складаємо акт, передаємо до прокуратури і він або адміністративне стягнення отримує, або кримінальне»
Ті ж, хто прийшов добровільно, вже незабаром відправляться до військових частин. Зараз в обласному збірному пункті проходять медичну комісію близько 20 призовників. Весь процес триває декілька днів. Їх тричі на день готують гарячою їжею, подивитися умови проживання в імпровізованій казармі збірного пункту можна нижче на фото.
Значну увагу приділяють вивченню психологічних властивостей кожного із призовників. Як зазначають психологи, їхнє завдання, щоб до армії не потрапили люди із схильностями до суїциду, та невирішеними сімейними проблемами.
Стосовно, власне, медичного огляду, то за словами голови обласної військово-лікарської комісії, майора Ігоря Кодовбецького, через стан здоров’я визнаються непридатними до служби, або відправляються на дообстеження більше третини призовників.
«В основному, це захворювання опорно-рухового апарату, серцево-судинні та хвороби органів травлення. З плоскостопістю навіть другого ступеня берем, якщо це, звісно, не артроз» - розповідає Кодовбецький, зазначаючи, що вистачає призовників, які симулюють захворювання.
Із повним переліком захворювань, які несумісні зі службою в армії можна ознайомитися у Наказі Міністра Оборони України № 402.
Олександр Криворучко зазначає: серед призовників цієї весни вже є бажаючі не проходити строкову службу, а одразу підписати контракт. Зокрема, військкомати йдуть на такий крок по відношенню до колишніх бійців добровольчих батальйонів. Виключення можуть зробити і, приміром, для водіїв.
Всі інші повинні прослужити півроку строкової служби, а потім вже підписувати контракт.
Кожен строковик буде забезпечений єдиним бойовим комплектом(нижче на фото), юнаків у зону АТО не відправлятимуть.

Добавлено: 25-05-2016, 10:19
0
0

Похожие публикации


Наверх