онлайн казино Украины

У Чернігові презентували бестселер"Криваві землі: Європа між Гітлером і Сталіним"

У Чернігові презентували бестселер"Криваві землі: Європа між Гітлером і Сталіним"11 листопада у великій читальній залі Чернігівської обласної наукової бібліотеки імені В. Короленка відбулася презентація світового бестселера професора Єльського університету (США) Тімоті Снайдера "Криваві землі: Європа між Гітлером і Сталіним" за участю київських та чернігівських науковців.
«Нинішня презентація є частиною просвітницького проекту в Україні, який спільно з автором книги та видавництвом «Дуліби» реалізовують Міністерство освіти і науки України, Міністерство оборони України та Посольство Сполучених штатів Америки в Україні», - поінформувала присутніх директор видавництва Марина Гримич.
За її словами, автор книги - Тімоті Снайдер – американський історик, дослідник європейської історії 20 століття, доктор історії Єльського університету з 2001 року та співробітник Інституту наук про людину у Відні. «Він є великим прихильником України, експертом з гострих питань її історії», - додала М. Гримич.
В активі історика – кілька наукових монографій та статей про українську історію 16-20 століть, найбільш відомі з яких: «Реконструкція націй: Польща, Україна, Литва і Білорусь, 1569-1999» (2003), «Замальовки таємної війни …» (2005), "Криваві землі: Європа між Гітлером і Сталіним" (2010).
Остання швидко стала світовим бестселером. Вона перекладена 26 мовами світу і цьогоріч вперше з’явилася у російськомовному перекладі, який і презентували у Чернігові. Українською мовою книжка побачила світ ще у 2011 році.
На її назву автора надихнули рядки з вірша Анни Ахматової «Не бувати тобі серед живих», написаного після арешту її чоловіка Миколи Гумільова 1921 року, а власне текст виношувався упродовж 15 років. Кривавими землями Снайдер називає територію, де в період Другої світової війни перетнулася німецька і радянська влади: Польща, Україна, Білорусь, Балтійські держави, захід Росії. Саме тут було навмисно знищено 14 мільйонів людей, коли Гітлер і Сталін перебували при владі. «Заради здорового глузду, історичної ясності, заради пошани до всіх цих загиблих – ми мусимо звернути на них увагу і пам’ятати про них.
Ми маємо спробувати осягнути, що втратила наша цивілізація разом з цими 14 мільйонами життів. Інакше ми, історики, програємо як гуманісти», - зазначив автор на одній з презентацій.
Його позиція така: щоб зрозуміти причини і наслідки Другої світової війни, її потрібно розглядати як спільноєвропейський трагічний період 20 століття, а не з точки зору кожної окремої національної історії: історії поляків, росіян, євреїв чи українців. На думку Снайдера, лише так кожна нація зможе знайти відповіді на питання, чому серед них були жертви, колаборанти і ті, хто просто спостерігав осторонь.
Директор бібліотеки Інна Аліференко, керівник громадської організації «Сіверський інститут регіональних досліджень» Сергій Лепявко та інші промовці у своїх виступах підкреслили: найбільша цінність книги у «залюдненні» автором історії. На відміну від багатьох інших істориків, Снайдер відштовхується від людських доль і вмонтовує в історію цікаві факти та історії людей. «Він – один з найкращих істориків, яких я читав за все життя», - зізнався С. Лепявко.
В рамках проекту Міністерство освіти і науки України передасть навчальним закладам в різних регіонах країни близько 2 000 безкоштовних примірників книги «Криваві землі: між Гітлером і Сталіним».
Міністерство оборони, своєю чергою, планує поширити книги у військових навчальних закладах України, бібліотеках військових частин та госпіталях. Електронна версія книги також розміщена у вільному доступі на порталі timothysnyderbloodlands.com.
Суть проекту полягає в тому, щоб через книгу «Криваві землі: між Гітлером і Сталіним» поширювати знання про трагічні моменти спільної європейської історії 20 століття (а саме – Другу світову війну) на всіх теренах України, зокрема серед російськомовного населення.

Добавлено: 12-11-2015, 10:11
0
0

Похожие публикации


Наверх