онлайн казино Украины

Куди «Чернігівводоканал» цьогоріч «спустив» кошти

Куди «Чернігівводоканал» цьогоріч «спустив» коштиКожний мешканець Чернігова, відкриваючи водопровідний кран у своїй оселі, користуючись каналізацією має отримати якісну послугу бо він за неї платить.
Так, безумовно. І його – чернігівця не дуже цікавить, а що робить «Чернігівводоканал» аби вода у крані була чиста і цілодобово, щоб каналізаційна система працювала без аварій, щоб аварійна служба, коли потрібно, спрацювала терміново.
Дійсно, це проблеми підприємства, але найголовніше, що незважаючи на непрості часи ми - споживачі отримуємо ці послуги, значить підприємство працює злагоджено і стабільно.
Аби чиста вода із крану і цілодобово
За словами Олександра Шкінь директора КП «Чернігівводоканал» підприємство закінчує роботи з підготовки до осіньо-зимового періоду 2015—2016 р.р. Проведено технічне переоснащення та ремонт об’єктів підприємства, з травня місяця тривав комплекс робіт по підготовці водопровідних мереж. Всі ці заходи спрямовані на забезпечення якісного і безперебійного водопостачання мешканцям Чернігова, зменшення кількості аварійних ситуацій.

За 9 останніх років підприємство здійснило більше 10 масштабних технічних проектів. На сьогодні у нас є інвестиційна програма, і незважаючи на дефіцит коштів ми намагаємося її виконувати. Звичайно, це не ті обсяги, які були реалізовані «Чернігівводоканалом» з кредитної лінії Світового банку, але, тим не менш, це досить серйозні проекти, що вимагають вкладення оборотних коштів.
Одне з них будівництво дюкеру через р. Стрижень по вул.Горького в районі Чернігівського лікеро-горілчаного заводу. Чотири роки тому до цього місця було прокладено трубопро від від першої насосної станції «Ялівщина», яка постачає воду мешканцям центральної частини міста. На реконструкцію труб через р. Стрижень тоді коштів не вистачило, а не міняли їх майже 40 років.
В районі ЧЛВЗ під руслом Стрижня вже прокладені два дюкери, але один повністю зносився і водопостачання великої частини Чернігова з водозабору в Ялівщині відбувається за тимчасовою схемою тільки через одну трубу невеликого діаметру. Цьогоріч ми винайшли можливість провести заміну труб дюкеру діаметром 400 мм під руслом Стрижня. Всі роботи ведуться за рахунок підприємства, а це 654 тисячі гривень і вони будуть закінчені до листопада місяця.

По завершенні робіт вода з першої насосної станції в Ялівщині через новий дюкер піде в район вул. Котляревського і далі – в центральну частину міста по магістральним водопроводам у район проспекту Миру, а також по водопроводам в районі вул. Горького практично до військового госпіталю. Таким чином, ми підвищимо тиск у водопроводі, і якість водопостачання для значної частини Чернігова.
Вже завершено заміну водопроводу в районі макаронної фабрики від вул. Комінтерна до вул. Войкова. У цьому місті був аварійний водопровід, діаметра якого явно не вистачало для розрастаючого мікрорайону. Відбувалося багато аварій і у зв'язку з цим від мешканців будинків постійно надходили скарги на якість води.
Для поліпшення ситуації замінено близько кілометра водогону. Прокладено «сотку», щоб забезпечити надійність і безперебійність подачі води для мешканців цього району. Вартість будівництва 1 млн. 200 тисяч гривень. Також цього річ планується заміна водопроводу по вулицях Горького та Щорса.

Олександр Шкінь додав, що поряд з цими проектами тривають і поточні роботи. Протягом цього року службами підприємства проведено заміну 71 засувки водопровідної мережі (витрачено майже 200 тисяч гривень), здійснено заміну 14 гідрантів ( витрачено70 тисяч гривень), замінено 1885 км мережі на проблемних ділянках (майже 2 млн.грн). Також відремонтовано 208 колонок, ліквідовано 223 пориви на водопровідній мережі, проведено 228 промивок водопроводу.
Ми провели ремонти запірної арматури на вводах у всі котельні та теплопункти. Підприємство має необхідний запас матеріалів, який постійно поповнюється для ліквідації аварійних ситуацій.
Власними силами здійснюємо відновлення асфальтно-бетонного покриття вулиць після ліквідації аварій на водопровідних мережах.
Виконали всі заходи по підготовці до зими водопровідних насосних станцій. Вже проведено очищення та дизенфекцію резервуарів 1,2,3,4 водопровідних насосних станцій. Здійснена ревізія електроопалення на водопровідних насосних станціях та артезіанських свердловинах.
Щоб каналізаційна система працювала без аварій і була гарантована екологічна безпека
Олександр Шкінь зазначив, що завершується найбільший проект цього року для «Чернігівводоканалу» - добудова в районі Лисковиця ділянки напірного каналізаційного коллектора 1254 м діаметром 800 мм. Ділянка колектору збудована з сучасних пластикових труб фірми « Superlit» Туреччина. Гарантія яких на 50 років забезпечує безаварійну експлуатацію.
На будівництво колектору у 2015 році виділено 5,0 млн. грн.. з місцевого бюджету та 10,0 млн. грн з державного бюджету. Проплачено аванс у розмірі 4,5 млн. грн. Олександр Шкінь, впевнений, що до кінця жовтня буде поставлена крапка в десятирічної епопеї з цим будівництвом, яке забезпечить екологічну безпеку води в річці Десна.

Водночас і каналізаційні мережі Чернігова підготовлені до зими. Проведено ревізію засувок на напірних каналізаційних трубопроводах, замінено цегляні каналізаційні колодязі на бетонні.
Щодо підготовки каналізаційних насосних станцій - нами закінчено ремонт системи опалення КНС-11, проведено ревізію електроопалення на КНС 3,4,5,6,7 та ревізія і випробування системи опалення на КНС 1,2,8,10,11. Також закінчується реконструкція котельної установки на КНС 1 з переводом її на резервне джерело теплопостачання (котел на твердому паливі).
Розробляється програма з установки лічильників зі знижкою та з безкоштовної повірки засобів обліку води для пільгових категорій споживачів
Олександр Шкінь зазначив, що досить проблемною і скандальною темою, як для підприємства так і для споживачів є повірка лічильників холодної води. Протягом п’яти останніх років «Чернігівводоканал» виборює в НКРЕ включення до тарифу цієї послуги. Жоден Водоканал України ще не отримав цього рішення, окрім Кіївводоканалу.

Ми маємо вже цілі томи переписки з Національним регулятором щодо врегулювання цього питання, звернення від підприємства до Народних депутатів України, щоб вони вплинули на вирішення проблеми. Минулого тижня пакет з документацією знову передано до НКРЕ і ми не складаємо руки аби розв’язати цей «вузол».
Водночас, розуміючи падіння рівня життя населення і необхідності встановлення приладів обліку води задля економії сімейного бюджету наших споживачів, ми прийняли рішення спрямувати частину коштів отриманих «Чернігівводоканалом» від субвенції на програму для пільгових категорій споживачів, яка запроваджена нашим підприємством.
А це - 20% знижка на вартість робіт з встановлення лічильників на воду (ціна лічильника від виробника з відтермінуванням оплати на півроку) і безкоштовна повірка лічильників. Ця програма вже почне діяти з жовтня місяця.

Добавлено: 26-09-2015, 08:52
0
0

Похожие публикации


Наверх