онлайн казино Украины

Наукова конференція «Собор Різдва Богородиці в Козельці»

Наукова конференція «Собор Різдва Богородиці в Козельці»Наукова конференція та урочисті заходи з нагоди 260-річчя від часу закладення місцевого собору Різдва Богородиці пройшли 12 вересня у районному центрі Козелець (Чернігівська область).

Повідомляє представник Українського інституту національної пам’яті у Чернігівській області Сергій Бутко.

Учасники та гості з Києва, Чернігова, Батурина, міст і сіл, Козелецького району відвідали музей історії ткацтва Чернігівщини у приміщенні Вознесенської церкви (пам’ятка архітектури XVIII ст.), Київську полкову канцелярію у Козельці (пам’ятка цивільної архітектури XVIII ст., одна із двох збережених адміністративних будівель канцелярій козацьких полків в Україні).

Науковці, краєзнавці та журналісти взяли участь в урочистій літургії на чолі з архієпископом Чернігівським і Новгород-Сіверським Української православної церкви Амвросієм у соборі Різдва Богородиці, збудованого на кошти Наталії Розумовської та вшанування її пам'яті, оскільки 12 вересня виповнилося 250 років з дня смерті матері останнього гетьмана України Кирила Розумовського, а також 260-річчя від часу закладення собору. Нащадок останнього гетьмана України – граф Олександр Розумовський, який спеціально приїхав із Відня для участі в заходах, подарував собору ікону «Успіння Пресвятої Богородиці».

Після закінчення літургії в соборі Різдва Богородиці директор Чернігівського державного підприємства «Укрпошти» Володимир Приходько разом із учасниками та гостями провів урочисте погашення марок та конвертів із зображенням собору.

На відкритті наукової конференції «Собор Різдва Богородиці в Козельці», яку проведено в рамках Х-их наукових читань «Чернігівські старожитності», з вітальним словом виступили голова Козелецької райдержадміністрації Леонід Мисливець, начальник відділу у справах релігій Чернігівської облдержадміністрації Леонід Степаненко, настоятель собору Різдва Богородиці, протоієрей, о.Михаїл. Останній закликав вітчизняних меценатів надати допомогу у ремонті та реставрації собору – пам’ятки національного значення.

Модератор конференції, генеральний директор Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній» Андрій Курданов презентував книгу «Собор Різдва Богородиці в Козельці» і представив авторський колектив: Аллу Доценко, заступника генерального директора заповідника; Олену Ванжулу, старшого наукового співробітника заповідника; Світлану Кійкову, директора музею родини Розумовських у с.Лемеші Козелецького району; Миколу Турчина, автора світлин видання, відомого чернігівського фотохудожника.

Перший заступник директора Українського інституту національної пам’яті, доктор історичних наук, професор Володимир Кривошея виступив із доповіддю «Козацтво Козелеччини в історії України». Відомий науковець ознайомив істориків і краєзнавців з багатьма славетними родинами козацької старшини Козелеччини, документально довів їх вагомий внесок у розвиток нашої країни, їхні тісні зв’язки з Запорізькою Січчю.

Багато фактів із вітчизняних та зарубіжних архівів, які навів доповідач, стали новиною для істориків і краєзнавців Чернігівщини. Так, викликала здивування інформація, що у XVIII ст. у Козельці було вдвічі більше польової артилерії у порівнянні з Черніговом, а серед музикантів у Козельці були відсутні пищалки (свірелі, флейти), які були в усіх інших козацьких полках.

Учасники наукового форуму також ознайомилися з виставкою документів і матеріалів про родину Розумовських та собору Різдва Богородиці в Козельці, представлену Державним архівом Чернігівської області.

Добавлено: 14-09-2012, 10:08
0
0

Похожие публикации


Наверх