онлайн казино Украины

Кінець ери лампочки Едісона

Кінець ери лампочки Едісона22 жовтня світ відзначає Міжнародний день світла. Цього дня 1879 року Томас Едісон винайшов електричну лампочку. Тоді це стало справжньою технічною революцією. Утім, сьогодні лампи розжарювання вже доживають свій вік. Їх використовувати вкрай неекономно (експерти підрахували, що лише освітлення «забирає» близько 20% усієї світової електроенергії). Тому близько 30 країн уже відмовилися від них, а в ЄС узагалі запровадили табу на ввіз і виробництво ламп розжарювання.

Екологи кажуть, що кінець ери лампочки Едісона настане 2016 року. До цього часу національні програми переходу на енергоефективне освітлення діятимуть у кожній країні світу, нещодавно заявив менеджер проекту UNEP Густав Маньез Гоміс.

Зробити «лампочки Ілліча» історією пробує і вітчизняний уряд. Повний перехід на енергоощадні освітлювальні технології Кабмін запланував на 2014 рік. Однак сьогодні деякі ініціативи так і не було розпочато: візьмімо хоча б заборону продажу ламп розжарювання високої потужності. Ще 2008 року було розпорядження уряду про заборону використання ламп розжарювання потужністю понад 100 ват (крім раніше закуплених, якщо в когось на складах завалялися) у бюджетних установах і в установах комунальної сфери. Для населення заборони поки що не передбачено.

Потенціал України в енергоощадженні сьогодні дуже високий. Є кілька рейтингових агентств, які перевіряють країни за рівнем споживання енергії, і Україна, на жаль, — одна з тих, котрі споживають найбільше. Ми спокійно можемо споживати хоча б у півтора разу менше електроенергії, переконують фахівці. Так, експерти з компанії Philips вважають, що українці змогли б економити на рахунках за електроенергію щонайменше 80%, якби замінили старі лампи розжарювання на енергоощадні.

У середньому світло ввімкнено вісім годин на день. Коли ми використовуємо звичайну лампочку в 100 Вт, то на місяць виходить 24 кВт/г, цю цифру помножимо на тариф 0,2802: отже, за таку лампу ми платимо 6,72 гривні на місяць.

Зважаючи на те, що в квартирі — кілька лампочок, наприклад чотири, ми платимо до 27 гривень. Це лише за лампочки. Для порівняння візьмемо енергоощадну лампочку в 20 Вт. За місяць з урахуванням такої ж витрати світла, як і в попередньому прикладі, виходить 4,8 кВт/г. Множимо на 0,2802 й отримуємо 1,34 гривні на місяць. У цьому разі за чотири лампочки на місяць ми заплатимо 5,37 гривні. Отже, приблизна сума економії на лампочках для середньостатистичної сім’ї становить близько 22 гривень на місяць. На рік — 244 гривні.

І без такої простої арифметики українці, як показало останнє дослідження, добре поінформовані про енергоощадні технології й активно впроваджують їх у своєму побуті. Важливо зазначити, що мотивуючими факторами є не лише вміст гаманця, а й екологічне мислення. Відповідно до висновків дослідження компанії GfK Ukraine, 32% українців вважають, що «економія електроенергії — питання не так фінансове, як екологічне». Тож близько 36% опитаних громадян відповіли, що використовують у себе вдома для освітлення переважно енергоощадні лампочки. Ще 46% — як звичайні, так і енергоощадні. Тож за результатами дослідження виходить, що близько 80% міського населення України має хоча б одну таку економну лампочку в своїй квартирі. Як зауважила, презентуючи дослідження, старший менеджер компанії GfK Ukraine Анастасія ШУРЕНКОВА, це, звичайно, максимально оптимістичний показник. Адже опитування проводили через Інтернет, тому дослідники вважають, що їхні дані ѓрунтуються на думці найкращих українців, тих, хто проявляє активну життєву позицію. Тому очевидно, зазначила Шуренкова, що загальний показник у країні може бути дещо нижчим. Однак не набагато.

ДО РЕЧІ

До 133-ї річниці лампочки Едісона в Києві встановили макет пам’ятника новітнім освітлювальним технологіям. Грушоподібний каркас (як данина старій добрій лампі розжарювання Едісона) із сонцем усередині, за задумом, має нагадувати про те, що технології не стоять на місці, і на зміну лампам розжарювання приходять нові інноваційні продукти. Пам’ятник енергоощадній лампочці має вагу 25 кілограмів. Його встановили для того, щоб закликати українців користуватися світлом економно і в разі перегоряння старих ламп розжарювання замінювати їх новими, які є енергоощадними. Макет скульптури лампочки, який сьогодні презентувала столиця, виконано зі сталі. Повноцінний же пам’ятник енергоощадній лампочці планують відкрити вже 2013 року.

Добавлено: 23-10-2012, 13:02
0
0

Похожие публикации


Наверх