онлайн казино Украины

"Летючий китайський хімікат" спалив 400 га озимини

"Летючий китайський хімікат" спалив 400 га озиминиПід час обробки кукурудзяного поля в Менському районі розпорошений літаком гербіцид пошкодив розташовані поряд посіви озимої пшениці майже на 400 га.

Про це повідомив директор постраждалого СТОВ "Олстас-льон" Станіслав Котенко.

"Авіахімроботи проводилися без погодження із санстанцією і попередження місцевого населення та сусідніх господарств. У результаті постраждало моє поле, фермерські посіви та городи місцевого населення", - сказав він.

Керівник господарства розповів, що свою кукурудзу обробляло ТОВ "Праця Стольне". Те поле знаходиться неподалік села Волосківці й через дорогу від озимини "Олстас-льону", а отже обприскувати його з повітря не можна. Тому що практикою доведено: китайські гербіциди, які використовуються для прискорення дозрівання рослин, - дуже легкі і здатні летіти на 3-4 км. Власник кукурудзи цього не врахував, чим завдав "Олстас-льону" значних збитків.

Зі слів С. Котенка, такі ситуації, коли розпилені з літака хімікати потрапляють на сусідні поля, в аграрному бізнесі непоодинокі. Але зазвичай господарники мирно домовляються між собою, і винуватець без зайвого галасу компенсує сусідові збитки. В даній ситуації представники ТОВ "Праця Стольне" (а воно зараз належить одному з київських банків), своєї провини не визнають. Така поведінка колег по бізнесу змусила "Олстас-льон" звернутися в природоохоронну прокуратуру, облдержадміністрацію, обласні СЕС та інспекцію захисту рослин, інші структури. Заяви в міліцію та управління агропромрозвитку написали і два постраждалих фермери із Волосківців.

У понеділок, 22 жовтня, на пожовклому полі побували чернігівські та київські науковці, аграрні фахівці, представники органів виконавчої влади і місцевого самоврядування. За попереднім висновком члена-кореспондента НААН України, доктора с/г наук, завідувача лабораторії агрохімії Чернігівського інституту сільськогосподарської мікробіології та агропромислового розвитку НААНУ Олександра Бердникова, спалену гербіцидом пшеницю доведеться пересівати."Потенційний врожай знищений відсотків на сімдесят - це однозначно. Поле потребує пересіву, а в деяких місцях підсіву ярою пшеницею навесні", - сказав науковець.

За його словами, головною причиною знищення такої великої площі озимини стало порушення технологічної дисципліни й регламенту проведення авіахімробіт: вони не погоджувались із санстанцію і про них не були попереджені ні сільгоспвиробники-сусіди, ні місцеве населення. Могли також мати місце й інші порушення технологічних вимог, які в Україні часом фіксуються. Це - розпилювання хімікатів з висоти 20-50 м (замість нормативних 5 м) та робота за різної швидкості вітру, в той час як дозволений максимум - 5 м/с.

О. Бердников повідомив, що ситуації, аналогічні тій, що сталася в Менському районі, на Чернігівщині трапляються раз на кілька років. У цьому році, наприклад, гербіциди з літака "залітали не туди" у Борзнянському районі.

Окрім великого озимого поля, від злополучного обробітку постраждала озимина на городах майже 20 жителів села Волосківці. За словами волосківського сільського голови Олександра Любенка, в неділю ці городи людям задискували і пересіяли. С. Котенко вважає такий захід "замітанням слідів". Адже сіяти озимину у 20-х числах жовтня, перед заморозками, надто пізно - нічого там уже не виросте. Затрати ж селян, за словами одного з місцевих жителів, сягають 1,4 тис. грн. на 50 соток.

Ще одним порушенням, про яке на постраждалому полі говорили фахівці, є обробіток кукурудзи не дозволеним для цього препаратом. "Гліфосат не має офіційної державної реєстрації до застосування для кукурудзи в Україні", - поінформував кандидат с/г наук, провідний науковий співробітник лабораторії гербології та технологій застосування гербіцидів Інституту захисту рослин НААН України Ігор Сторчоус. За його словами, зазначений препарат має загальнознищувальну дію і палить все, на що потрапляє - посіви, дерева, кущі. Небезпечний він і для людини - при попаданні на шкіру може викликати алергічну реакцію.

Олександр Бердников додав, що потрапляння гербіцидів в організми людей і свійських тварин вкрай небажане, оскільки може призвести до непередбачуваних наслідків. "Людина в селі не помила належним чином яблуко чи овочі, а потім думає, звідки виразка шлунка чи онкологія", - зауважив він.

Як повідомив один із постраждалих волосківських фермерів Олександр Чкана, призначений для кукурудзи гербіцид пошкодив озимину його колеги, посіяну аж за селом. А це значить, що хімічна хмара летіла й через населений пункт. Станіслав Котенко називає цю надзвичайну ситуацію найбільшою техногенно-екологічною аварією в АПК Чернігівщини. "Таку величезну площу посівів під час авіахімробіт пошкоджено вперше", - констатував він.

Добавлено: 23-10-2012, 11:53
0
0

Похожие публикации


Наверх