онлайн казино Украины

МОЗ України націлений на конструктивний діалог із громадскістю

МОЗ України націлений на конструктивний діалог із громадскістюСьогодні більше сотні людей зібралося біля стін Міністерства охорони здоров’я України на мітинг, повідомили в прес-службі відомства.
До мітингувальників вийшли представники Міністерства охорони здоров’я України на чолі з заступником Міністра Романом Богачевим. У розмові з пікетувальниками виявилося, що це добровільне зібрання громадян, оскільки воно не було організоване жодною громадською організацією чи юридичною особою. Не зважаючи на це, представникам МОЗ України вдалося виявити організаторів мітингу та запропонували їм висунути конкретні вимоги зібрання та ініціативну групу для подальших переговорів.
Серед мітингувальників була сформована делегація з людей похилого віку, яку запросили до Прес-центру МОЗ України для предметної розмови. Згодом до групи переговірників долучилися Народні депутати України Анатолій Дирів та Максим Бурбак.
Під час переговорів делегати висунули три основні вимоги, що стосувалися державної закупівлі автомобілів швидкої допомоги, вартості ліків, що закуповуються за державні кошти та законності стягнення благодійних внесків у закладах охорони здоров’я.
Особливо парламентарів похилого віку турбувало питання, чому відкриття тендерної пропозиції щодо закупівлі автомобілів швидкої допомоги, яке, за випадковим збігом обставин, було заплановано на той самий час, що й мітинг, переноситься ще на 10 днів. Заступник Міністра Роман Богачев пояснив громадянам, що це перенесення було здійснено на вимогу виробників, які беруть участь у тендері, зокрема, компаній «К.С.Р.», «Укрмед» та «Глобал Автогруп». Їхнє прохання було викликано потребою приведення у відповідність до правил тендеру необхідної документації, що повністю відповідає вимогам чинного законодавства.
На обвинувачення, що МОЗ України закуповує ліки іноземних виробників за вищими цінами, ніж у сусідніх країнах, заступник Міністра запевнив делегатів, що, судячи з досвіду, ціни закупівель МОЗ України співставні з цінами сусідніх країн, а за певними напрямами навіть менші. Наприклад, ціна лікарського засобу «Золадекс», виробництва Астра Зенека (Великобританія) наявна в реєстрах шести зарубіжних країн і коливається у широкому діапазоні – від найменшої 2 261,61 грн (у Польщі) до найбільшої 4 843,06 грн (у Російській Федерації). При цьому у Росії, Угорщині та Чехії оптово-відпускні ціни на «Золадекс» вищі за фактичну ціну закупівлі в Україні.
Загалом, за рахунок формування конкурентного середовища ціни закупівель третій рік поспіль ідуть на зниження. У середньому за 2011 рік ціни при централізованих закупівлях було знижено на 9-10%, а за окремими номенклатурними позиціями – у два і більше рази. У 2012 році ціни були знижені ще на 5-6%. У середньому по 2013 року закупівельні ціни нижчі, ніж у 2012 році приблизно на 5%. «І це фактичні дані, а не багатослівні гасла», – констатував Роман Богачев.
Що стосується законності стягнення благодійних внесків у лікарнях, заступник Міністра пояснив, що відповідно до Законів України «Про благодійництво та благодійні організації» та «Про гуманітарну допомогу» заклади охорони здоров’я можуть отримувати благодійну допомогу, але не примусово, а лише як прояв доброї волі громадян чи юридичних осіб. Ці кошти далі спрямовуються на утримання, облаштування, ремонт приміщень та придбання майна, господарські потреби, комунальних послуги тощо.
Роман Богачев закликав учасників акції повідомляти Міністерство охорони здоров’я про випадки ненадання медичної допомоги або її неналежної якості, корупційні дії з боку лікарів чи медичного персоналу.

Добавлено: 21-10-2013, 15:11
0
0

Похожие публикации


Наверх