онлайн казино Украины

Обережно! Радон!

Обережно! Радон!Про це „Високому Валу” повідомив представник авчально-методичного центру цивільного захисту та безпеки життєдіяльності Чернігівської області.

Незмінна складова – це космічне випромінювання, природний гамма-фон та внутрішнє бета-випромінювання; разом вони складають близько 10% радіаційного фону.

Головна частина змінної складової – газ радон, його природні радіоактивні ізотопи радон-222, радон-220 і радон-219, продукти напіврозпаду яких містять весь комплект – альфа, бета і гамма-випромінювання. В загальному складі радіаційного фону на долю радону припадає 83%.

Радон – дуже важкий газ, тому він швидко накопичується у підвальних та напівпідвальних приміщеннях, на перших поверхах багатоповерхових будівель. Якщо людина близько 80% часу знаходиться в приміщенні, при вдиханні радону окремі тканини легенів одержують достатньо високі дози опромінення.

Продукти розпаду радону є джерелом радіоактивного впливу на тканини внутрішніх органів людини та кістковий мозок. Відносно високі концентрації радону обумовлюють 10-20% загальної кількості захворювань раком легенів, підвищують імовірність розвитку лейкозу.

Джерелами радону є: грунт під будівлею і будівельні матеріали – 70-80%, повітря – 15-20%, вода – 5-10%, продукти згорання (вугілля, природний газ) – до 10%.

Найбільш високе виділення радону спостерігається у місцях виходу на поверхню гірських порід, зокрема, гранітів в Житомирській, Київській, Кіровоградській, Дніпропетровській областях України. У порівнянні з цими районами у Чернігівській області рівень концентрації радону у 2-2,5 рази менше. Але і такий рівень в умовах накопичення цього газу у приміщенні є небезпечним для людини.

Радон виділяється також з будівельних матеріалів – залізобетонних плит, цегли, шлакоблоків. Набагато менше виділяється радону з дерева, але у зв’язку з меншою ізоляцією дерев’яних будинків від ґрунту концентрація радону в них все одно буде більшою за цегляні будинки.

Частина радону виділяється з продуктів згоряння – наприклад, природного газу. Тому повітря у вашій кухні має підвищену концентрацію цього газу і відповідно потребує частого провітрювання. Ще одним джерелом радону є водопровідна вода. Ванна кімната у вашій квартирі – місце найбільшої концентрації цього небезпечного газу.

Наприклад, під час прийняття душу концентрація радону у ванній кімнаті підвищується в 10-20 разів і повертається до норми через 1-1,5 години. Перенасичена радоном питна вода може викликати появу злоякісних пухлин шлунка і нирок.

Як зменшити потрапляння радону у ваші приміщення? По-перше, погреби та підвали повинні мати бетоновану підлогу та обладнуватись примусовою вентиляцією. По-друге, треба звернути увагу на герметизацію підлоги у будинку, відсутність тріщин і щілин. Зменшити виділення радону на 30% дозволить оклеювання стін шпалерами, а один шар фарби на епоксидній основі або три шари олійної фарби зменшать виділення радону зі стін у 3-4 рази.

Зменшити вміст радону у питній воді можна кип’ятінням або використанням фільтрів, що містять активоване вугілля. При кип’ятінні радон виділяється з води, але не пропадає з вашої кухні. Тому наступний крок – систематичне провітрювання приміщень, яке не дозволить радону накопичуватись у вашому житлі.

Провітрювання вашої оселі – головний і ефективний захід, який не потребує коштів, але при цьому заборонить радону робити свою чорну справу. Майте на увазі, що взимку концентрація радону у приміщеннях підвищується приблизно на 50%.

Тому не забувайте регулярно, 2-3 рази на день впускати до вашої оселі свіже повітря. Успіх боротьби з «тихим вбивцею» радоном – у ваших руках.

Добавлено: 11-07-2012, 12:45
0
0

Похожие публикации


Наверх