онлайн казино Украины

Українська гривня: як змінювався курс за роки незалежності?

Практично вся більш ніж 20-річна історія взаємовідносин між гривнею та американським доларом це історія зростання курсу. Аналітики підрахували, що за весь час вартість долара для українців збільшилась у 23 рази. Останній рік приніс нові випробування для національної валюти, а експерти обережно говорять про те, що і це ще не фінал.

Зародження та перші кроки нової валюти


Розмови про впровадження української національної валюти розпочалися одразу ж після визнання незалежності України, проте усім знайома тепер гривня з'явилася лише восени 1996 року та увійшла в обіг згідно з указом тодішнього президента України Леоніда Кучми про грошову реформу. Попереду валюту чекали довгі роки становлення та зміцнення, гривня стане основним засобом розрахунку та фінансових операцій - граєте ви в ігрові автомати без реєстрації чи здійснюєте покупки на базарі.

В умовах повномасштабної війни в Україні гривня почувається вкрай нестабільно, що протягом року українці мали змогу спостерігати на власні очі - долар перетинав і позначку у 40 гривень, і знову спускався до 37. А починалося все зовсім з іншого курсу - на початку свого існування гривня та долар були мало не рівнозначними валютами, а один долар можна було придбати за 1.76 грн. Щоправда, такий курс протримався трохи більше місяця, але і зростав не критично. За підсумками 1996 року курс української нової гривні складав 1.88 за один долар.

Весь наступний рік коливання були незначними, а курс навіть повертався до вихідних показників, але вже у 1998 році не лише подолав відмітку у 2 гривні, але й рушив далі - перед початком нового 1999 року українці вже мали курс 3,42 за один долар. Протягом наступного року долар продовжував поступово дорожчати, а на порозі 2000 року було зафіксовано той самий знаменитий “долар по 5”, який на порозі нового тисячоліття стане якимось символом добробуту та стабільності.

Гривня у XXI сторіччі


Початок нового сторіччя дійсно супроводжувався певною стабільністю у відношенні між гривнею та доларом, а тим більше на фоні того, що на світовому ринку з'явився новий “важковаговик” під назвою євро. Курс 5 гривень за один долар тримався досить довго з мінімальними відхиленнями, а наступне подорожчання чекало аж у 2009 році - тоді за 1 долар доводилося віддавати вже майже 8 грн.

“Долар по 8” - це вже наступна позначка у фінансовій історії України, яку з ностальгією згадує молодше покоління. Такий курс протримався аж до 2014 року, поки сусідня держава не вирішила підступно висловити свої територіальні претензії. На фоні анексії Криму, Революції Гідності та подій на Донбасі долар стрімко подолав позначку у 20 гривень вже до кінця 2015 року.

Наступні декілька років супроводжувалися поступовим зростання курсу:
  • 2016 рік - 25, 55 грн за долар;
  • 2017 - 26,6;
  • 2018 - 27,2.

Відносне закріплення валюти спостерігалося у 2019 році, коли долар навіть ненадовго встиг подешевшати, проте у наступні роки тенденція до зростання поновилася. На фоні сьогоднішньої ситуації розмови про захмарний курс “долар по 30” тепер видаються не такими моторошними - війна завдала серйозного удару по економіці та стабільності країни, змусивши уряд заморозити офіційний курс на рівні 29, 25 грн за долар на початку повномасштабного вторгнення, проте такий курс протримався зовсім не довго.

Станом на 2023 рік ситуація продовжує залишатися нестабільною, а навесні долар можна придбати за 37-38 грн, проте передбачити, з яким курсом українці зустрінуть наступний рік, вкрай важливо. Існують різні думки, що коливаються в діапазоні від збереження поточного курсу до того самого “долару по 45”.

  • 0
Добавлено: 20-04-2023, 11:29
0
422

Похожие публикации


Наверх